Salvador (Puig Antich)

Španělsko / Velká Británie, 2006, 134 min

Manuel Huerga mal v úmysle zrekonštruovať jednu z najtragickejších udalostí, ktoré sa stali počas posledných rokov vlády diktátora Francisca Franca v Španielsku - smrť 24 ročného militantného bojovníka, anarchistu Salvador Puig Anticha, ktorý bol popravený vo väzení v Barcelone v roku 1974. Dobrý film podľa mňa, ale niekoľko historických nezrovnalostí sa tam určite nájde. Sami anarchisti na ne poukazujú, anarchistická aktivita KSL (Knižnica Kate Sharpleyovej), ktorá sa zaoberá históriou predstaviteľov anarchizmu, dokonca vyzýva k bojkotu tohto filmu. Dostal som sa k ich vyjadreniu, takže tu je: Táto povrchná komerčná melodráma nám nepriblíži Salvadorov boj, dôvody, prečo bojoval a zomrel, v čo veril, príčiny, pre ktoré sa politicky zradikalizoval. Ani jeho angažovanosť v boji, v ktorom sa stal hlavou, najradikálnejším anti-kapitalistickým buričom robotníckeho hnutia. Ani jeho blízke spojenie s týmto hnutím a priamu konfrontáciu so štátnikmi a s reformátorským prístupom Katalánskej socialistickej strany (PSUC) manipulujúcej Odbory (CCOO). Ani slovo nie je povedané o dôležitom sociálno-politickom kontexte s Iberijským oslobodeneckým hnutím (MIL) a jeho pokusoch o revolučný prevrat s ním. A samozrejme ani o jeho priamej účasti v anti-Francistických demokratických jednotkách Katalánskeho zhromaždenia a jeho obrovskom potenciáli v mobilizovaní ľudí. PSUC všetky tieto akcie systematicky odmietala podporovať - až tá osudná noc ich prinútila zmobilizovať ľud za Salvadora. Oni boli na hranici s paktovaním s frankistami. PSUC aj frankisti tak videli bojovať týchto anti-kapitalistických robotníkov a ľudové strany za zmenu spoločnosti. Toto zabudli vo filme uviesť.(19.8.2009)

Vo filme mi chýbala hlbšia analýza Salvadorovho života, konkrétne detailov, ktoré uviedol whack vo svojom príspevku ako citáciu vyjadrenia KSL. Pre neznalých problematiky by rozhodne nebola na škodu informácia o skupinách, resp. hnutiach, ktoré boli súčasťou Salvadorovho života a taktiež boli vo filme spomenuté. Možno aj na úkor dlhšej stopáže filmu, po prípade rozdelenia do dvoch častí. Film však musím ohodnotiť 5*, ak k nemu pristupujem s pohľadom, že autorovým zámerom nebolo komplexnejšie zobrazenie príčin spôsobu života hlavnej postavy, ale skôr vytvorenie melodramatického príbehu so silným emocionálnym záverom.(20.9.2010)