Oblečen na zabíjení

Horor / Thriller / Mysteriózní

USA, 1980, 105 min

Brian De Palma

Pino Donaggio

Hitchcock je u mňa na prvom mieste a De Palmu mám veľmi rád. A práve preto nejdem nad 3*. DRESSED TO KILL sa formálne podobá na Hitcha viač než Hitch sám, no napätie i šok v ňom balancujú s jemnou naivitou a miestami až nechceným smiechom. Ak to De Palma robí schválne, v rámci nadhľadu, potom uberá filmu to, čo robí Hitcha Hitchom a prečo by sme mohli milovať aj túto jeho poctu majstrovi. Ak to neurobil schválne, za naivitou filmu je pravdepodobne podpísaná doba vzniku filmu. A tu prichádzame k ďalšiemu De Palmovu flopá - Hitchove filmy NIKDY nezostárnu.(25.2.2004)

Průměrný De Palma, přestože látka je pro něj ideální a dává to docela dost znát. Bohužel trochu více důvtipný divák si pointu i myšlenku (holt ten Hitchcock...) domyslí vcelku rychle a pak je to jen pěkně udělané čekání na (očekávaný) konec. Technicky tento film není tak extrémní jako Kainova výchova, což je na škodu, protože zrovna zde by se technické perličky vyjímaly a filmu dodávaly na nějaké výjimečnost (o což se snaží snad jen otevřenost k ženským tělům:)). Úchylné, ale ne na tolik, aby to dostatečně zaujalo.(18.7.2009)

Rozpočet $6,5miliónaTržby USA $31,899,000Tržby Celosvetovo $32,712,000(8.3.2009)

Čím více jste z De Palmovy "hitchcockovské" tvorby viděli, tím méně se budete pravděpodobně bavit. Pokud je to vaše první setkání, mohla by to být láska na první pohled ( nebo taky zhnusení - u De Palmy člověk nikdy neví ). Fanoušci dostanou to, co očekávají. Pino Donaggio složil jeden ze svých nejhezčích hudebních motivů. A asi nikdy jsem neviděl takhle esteticky nasnímanou břitvu. -- Pro mě osobně ale zůstává nejzábavnější depalmovkou 80. let Dvojník...(23.8.2006)

Tak nevím, zatímco Hitche mám během let čím dál radši, De Palma mě už tolik nebere jako kdysi. Snad proto, že Hitch nikoho tak okatě nevykrádal. :) Dressed to Kill je i tak jedna z jeho nejlepších variací na Hitchcocka (a tentokrát hlavně Psycho) - řemeslná brilance bere dech a ujetost hodně baví. Dlouho už jsem taky neviděl Body Double, tak jsem zvědavý, co se mnou po letech udělá...(31.1.2009)

Z tria Výstřel/Dvojník/Oblečen na zabíjení (na nejstarší Obsession se teprve chystám) zdaleka nejlepší hitchcocovská variace od De Palmy, v níž nápodoba Mistrova stylu a vypůjčení něco málo z jeho motivů vyústilo v důstojně vypjatý a počas sledování i správně obalamující výsledek. Epilog si však přeci jen mohl De Palma odpustit.(27.7.2009)

• dobytek

Nevim, jestli je to tim, že jsem na to koukal jen tak jednim okem, ale tohle se mi moc nelíbilo. Pokud jste viděli Psycho, tak vám bude hned jasný, že tvůrci tam hodně čerpali inspiraci a pravděpodobně vás tak ani moc nepřekvapí závěrečný rozuzlení. On taky hodně napoví i ten českej název. Ale úplná ztráta času to zase nebyla. Pořád to bylo mnohem lepší, než extrémně nudný Psycho.(12.11.2008)

Erotický thriller vo svojich začiatkoch a hneď s ohromnými kvalitami. Žiadne lacné, či prvoplánové sexuálne scény. Možno jemná a trošku šokujúca zvrhlosť, ale hlavne kvalitný scenár originálnej kriminálky, dodatočne okorenený hitchcockovským štýlom, mrazivou hudbou a perfektne zvládnutým záverom, kde pointa a zvrat zohrávajú absolútne jednoznačne titulnú úlohu. Stredná výplň filmu by sa dala trošku zhutniť, ale aj tak to De Palma zvládol nad očakávania a takmer kvalitou lízol náznakmi uctievané 'Psycho'. 80%.(14.2.2009)

Na hitchcockovskej premise vynikajúco vystavaný thriler, ktorý v niektorých obsahových a najmä technických sférach odráža filmárske unikáty Psycho alebo Vertigo. Už len keď si všimnete scénu vraždy a minimalistický spôsob jej natočenia - "sekané" pohyby, zakrytá postava vraha - náramne pripomínajúci kultovú scénu v Psycho, musí byť jasné, že v súčasnom filme by takto prevedená vražda pôsobila smiešne, bizarne a nie umelecky. Veľmi ma tiež nadchol celkový kontrast, pozostávajúci z chladného formálneho prevedenia a chvíľami z naivnej rozprávkovej atmosféry, príznačnej skôr pre Lynchove filmy. Navyše oceňujem, že po predchádzajúcom sklamaní z filmu Dvojník, ktorý napriek skvelým desivým aspektom pôsobil príliš rozvláčne a sofistikovane, mi táto de palmovka pochopiteľným súmerným a nie ťažkopádnym dejom poriadne zdvihla adrenalín.(21.12.2011)

Pocta Hitchcockovy plná typického osmdesátkového sexuálního fetiše.(11.1.2009)

Anglie Dickinson je luxusní MILF, to pro start. I když De Palma okatě vymačkává z Hitchových děl co to jen dá, mě to stále baví. Variace na Vertigo je lepší než na Psycho. Trocha fetiše neuškodila, naopak.(2.12.2009)

Lehký nadprůměr lemovaný slušnou dávkou sexuálních zvrhlostí, prosté zápletky, přehrávajících hereckých výkonů, mnohdy doslova úsměvných scén i místy bezúčelně dlouhých záběrů. Přesto Brian De Palma na slabé dvě hodinky zatáhne do světa zajímavých vizuálních bizarností a tísnivé atmosféry.(25.11.2010)

Psychopatológia identity + dlhé bezdialógové scény v galérii, v metre a pod sprchami + hitchockovské odkazy = kvalitná De Palmovka(20.12.2009)

Teď vážně váhám mezi třemi a čtyřmi hvězdami - proto dám tři a půl, které zaokrouhlím dolů. Oblečen na zabíjení je velice solidní ukázka toho, co De Palma umí. Tak třeba dlouhých kamerových jízd podbarvených nádhernou (tentokrát Donaggiovou) hudbou. Dále kombinování scén, které berou dech (úvodní sprcha, sekvence z galerie) se scénami, které jsou až neskutečně napínavé (ta nejlepší se - jak jinak, že pane režisére - odehrává na nádraží a ve vlaku). Nejslabším článkem celého tohohle eroticko-thrillerového řetězu je zřejmě scénář. Ne, že by byl předvídatelný... Ale není to ani žádný šlágr. Alespoň že se opírá o spolehlivé herce typu Michaela Cainea, který zkrátka nezklame.__P.S. Závěrečných 10 minut si ale filmaři mohli odpustit.(29.12.2010)

Caine a "jeho" thrillery, jedna báseň, u málokterých světových herců byste našli tolik povedených rolí.! :-)(18.1.2010)

De Palma a jeho další drsná variace na Hitchcocka. Tajemná vražedkyně, nevěra, vražda, překvapivé rozuzlení. Trochu pomalé ale atmosferické a napětí by se dalo v úžasně natahovaných scénách krájet.(14.3.2012)

Kouzelná variace na Psycho. V roli Janet Leigh se představí Angie Dickinson, za její sestru zaskočí Nancy Allen a Johna Gavina nahradí Keith Gordon. A co Norman Bates? Nechte se překvapit, chlápek s parukou na hlavě a břitvou v ruce vás ale bude strašit ve snech ještě dlouho. A samozřejmě zde nepřekvapivě najdete i kupu nadsázky, špetku erotiky a závěr, který se dá interpretovat více způsoby. Další zastávka - Kainova výchova.(15.3.2011)

Velmi nevyvážený, což mne ostatně dost zamrzelo. Od skvělých snových scén a scén pronásledování se propadá do nepříliš důvěryhodných druhořadých konverzačních vystoupení. De Palmovi protagonisté by se neměli pouštět do větších rozhovorů, možná by nemuseli mluvit vůbec ... síla filmu je všech scénách beze slov.(16.2.2012)

Sexuálně frustrosvaná žena v domácnosti Kate Miller (Angie Dickinson) prožívá pravé znásilnění při sprchování ve své fantazii, zatímco její muž se nedaleko holí. Poté, co si stěžuje svému psychiatrovi Dr. Robertu Elliotovi (Michael Caine) na chování svého manžela, potkává podivného muže v muzeu a poté se s ním vrací do jeho bytu a prožije nádhernou noc. Ve výtahu je ale později brutálně pořezána blondýnou. Jediná svědkyně Liz Blake( Nancy Allen) se snaží pomáhat Detektivu Marinovi ( Dennis Franz), ale jejich spolupráci se nedaří...Snímek určitě udrží vaši pozornost až do konce, ačkoliv se mi zdálo, že Michael Caine je tu tak trochu nevyužitý a Dickinson odchází ze scény poměrně velice brzy, i když velice efektně. Také De Palmovi efektní záběry z blízka si určitě zaslouží pozornost. Něco mezi třemi a čtyřmi hvězdami. Po druhém shlédnutí možná jednu přidám!(28.4.2008)

Další film o sériovém vrahovi, který překvapí nečekanou zápletkou, ale jinak se jedná o další průměrnou kriminálku. De Palmu si asi neoblíbím.(2.8.2008)

<< předchozí 1 2 3