Mahō shōjo lyrical Nanoha (TV seriál)
魔法少女リリカルなのは
(Japonsko) -
Magical Girl Lyrical Nanoha
Animovaný / Dobrodružný / Fantasy
Japonsko, 2004, 13x25 min
Keizō Kusakawa, Masashi AbeHrají:
Nana Mizuki, Rie Kugimiya, Yuki Matsuoka- komentáře
kiddo
Jestli všechny výplody maho shojo vypadají podobně, pak si můžu připsat další žánr, kterému se budu vyhýbat jako čert kříži. „Magical Girl“ je tak neuvěřitelně infantilní, ideální a bezproblémový seriál, že jsem neustále čekala, kdy se zvrhne v hentai, aby se ona všudypřítomná vřelost vztahů ještě umocnila pořádnou kopulací. A přestože, pokud si pamatuji dobře, hrdinka zůstane na všechny otvory až do konce pannou, je celé dílko bolestně a podprahově úchylné a já bych jeho tvůrcům doporučila intenzivní léčbu provázenou skotskými střiky: máme tu jak čistou pedofilii (kamera fascinovaná neexistujícími proporcemi nahého děvčátka během „čarodějné transformace“), tak pedofilii spojenou se zoofilií (dospělý mladík proměněný ve fretku rudne, potí se a funí, kdykoli se děvče pokusí převléknout) a od otce koupajícího se ve vaně, na něhož dcera s křikem zaklepe a on odpoví „Nechceš si vlézt ke mně?“, bych utíkala už rovnou s panickým řevem. Nicméně vše je drženo cudně pod pokličkou, a mně tak nezbylo než se zabývat naprosto otravným pojetím magie, která spočívá v tom, že dvě desetileté holčičky dostanou superzbraň na hraní a jejich schopnosti jsou odstupňovány dle toho, která dřív objeví víc funkcí. Kašlete na to a zamiřte buďto ke skutečnému nadpřirozenu (Mai-HiME) nebo do internetových hlubin dokonaného hentai porna. „Magical Girl“ nenabídne ani jedno.(29.11.2008)
Subjektiv
Děj - Nanoha je obyčejná školačka žijící v příkladně spořádané a milující rodině. Idylka však naruší příchod fretky (spíš freťáka - to je slovo) Yuuno, která je vlastně kouzelníkem z jiného světa. Yuuno Nanoze ohlásí, že potřebuje pomoc sesbírat jakési magické šutráky, které se mu na Zemi rozsypaly. Slovo dá slovo, Nanoha získá od fretky magický amulet a hned je z ní čarodějka jedna báseň. A to se jí bude hodit, protože tyhle šutráky mají tendenci vyrábět vylomeniny. Verdikt - Začínám mít dojem, že žánr mahou shoujo musí být namíchán z následujících ingrediencí: rodinná idylka, transformace, rival/rivalka, sbíračka, kawaii dóbucu... Upřímně, to mi nezní jako recept na zábavu. Snad jen ta rivalka za něco stojí. Teprve ve chvíli, kdy kawaii dóbucu je méně kawaii, již není co sbírat, rodina je kdesi daleko a trasformace se z minuty zkrátí na pár vteřin, začne být Nanoha alespoň trochu zajímavá. Sice je stále k prasknutí nacpaná klišé, ale dá se to. Slabší ***.(14.1.2008)
mandelbrot
Mé první anime žánru mahó šódžo (kouzelnice nebo snad čarodějka), takže nemůžu posoudit, nakolik je seriál originální a nakolik jen naplňuje žánrová klišé. V každém případě sledovat děvčata jak se snaží navzájem zprovodit ze světa prostřednictvím neuvěřitelně přehnaných magických útoků je celkem slušná zábava. Začátek je sice trochu slabší, ale seriál se s každým dalším dílem zlepšuje. Povedený a lehce dojemný konec pak s přehledem vyvažuje všechny nedostatky počátečních epizod.(21.6.2007)
Justinian
Naivní, neoriginální a předvídatelné, ale svým způsobem místy (konec) i docela zábavné.(21.6.2008)
boo-boo
Ked clovek privrie oci nad naivitou Nanhoy ako celku, ostane mu prehliadka skutocne efektnych subojov, pocas ktorych destruktivne kuzla naozaj posobia efektne a mne osobne bola sympaticka aj rivalka, takze to su asi vsetky klady. Pozeratelne, len netreba moc pitvat nic okrem tych bojovych scen.(21.6.2009)
Fanklub seriálu
Související
- Mahō shōjo lyrical Nanoha The Movie 1st (2010)
- Mahō shōjo lyrical Nanoha StrikerS (TV seriál) (2007)
- Mahō shōjo lyrical Nanoha A's (TV seriál) (2005)