Zatmění slunce (TV film)

Raisin in the Sun, A

USA, 2008, 126 min

Kenny Leon

Tohle je hodně zajímavý film. Jedná se vlastně o film konverzační, který se téměř po celou dobu odehrává v jednom prostředí, v jedné místnosti společného bytu, kde bydlí matka, dcera a syn s manželkou a svým synkem. Takže na první pohled je poznat, že se určitě jedná o přepis divadelní hry, protože opravdu příliš často prostory oné místnosti neopouštíme, pouze hlavní hrdina je párkrát v baru, jeho manželka asi dvakrát v kadeřnictví, ale jinak je celý film skutečně založen jen na rozhovorech jednotlivých členů rodiny mezi sebou. Ale k mému možná udivujícímu překvapení to parádně funguje, a na to, že film trvá něco málo přes dvě hodiny, tak mě udržoval pořád ve střehu, pořád bylo co řešit, pořád to bylo zajímavé a pořád bylo, na co se dívat. Chytře napsané divadelní hry mám rád, a tahle hra převedená do filmové podoby rozhodně je dobře a chytře napsaná. Herecké výkony jsou rozhodně kvalitní a každý herec ze sebe vydává to tolik potřebné maximum, čímž zajisté pozvedli všichni účinkující kvalitu filmu. Já jsem tedy velice příjemně překvapen a spokojený zároveň, protože tohle se mi opravdu líbilo a stálo za to nahlédnout do života jedné černošské rodiny během 50. let minulého století. Rozhodně to bylo s tímto filmem fajn setkání a jsem rád, že jsem ho uskutečnil, z mé strany to jsou zasloužené čtyři hvězdy.(21.5.2010)

• danecek24

66. Zlatý Glóbus za rok 2008 - nominace (1) - Nejlepší minisérie / TV film(26.3.2009)

Výborne zahraná a spracovaná konfrontácia starého černošského náboženského tradicionalizmu a moderného priebojného čierneho človeka. Na prvý pohľad jednoduchá zápletka postupne odkrýva charaktery postáv, túžbu po lepšom živote i snahu o emancipáciu černoského obyvateľstva v spoločnosti.(14.5.2009)

Těžký film, jak na shlédnutí tak na přijmutí toho co je v něm předkládáno. Je to hodně moralistické, hodně syrové a z prostředí, které bude mnohým cizí. Pro dnešní společnost příliš vážné, je to příběh, který patří do doby v níž se odehrává. A v dnešním světle to působí zkrátka neadekvátně. Myslím si, že herecké výkony jsou velmi dobré a hodně se v tom odráží, že mnozí z herců tyto role ztvárnili přímo na jevišti (jak je uvedeno u obsahu). Sean Combs mě opravdu dostával, jeho proměny, jeho zvraty, bylo to děsně uvěřitelné a pěkně mi lezl na nervy. Což znamená, že to bylo dobré. Je to nejen o snech versus nepříliš přející podmínky v životě, ale i o ambicích, vlastní hrdosti, tradicích a rodině. Dokážu si představit, že tento film nedokouká velké množství diváků, protože i když interiéry, exteriéry působí příliš lacině, sitcomově, tak to ostatní je něco, co se dá velice těžko z kousnout. Nečekaný filmový zážitek.(28.8.2011)

• mat.ilda

Dějově na způsob "toč se a vrč, můj kolovrátku", nekončící nit zde soukal hlavní mužský hrdina, stále dokola zavile žehrající na chudobu barevných bratrů, což se mu snažila vymluvit přadlena číslo dvě - spravedlivá černošská matka, používajíc slovo hrdost ve všech synonymech, co jich jen je. I na nezbytné odkazy k africkým kořenům zbylo ve scénáři místo, úplná líheň afroamerických klišé bez výraznějších hereckých výkonů.(25.9.2009)

A tak to buhuzel v Americe chodilo. Cetla jsem tu knizku, takze se mi film libil.(11.5.2010)

• Uhura

Nepříjemně moralizující film, plný okrajově vykreslených postav, moudrých babiččiných monologů a samoúčelných, nepřirozených rozhovorů.(13.11.2009)