Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Film podle úspěšné hry z Broadwaye vypráví o afro-americké rodině, která v Chicagu 50. let bojuje o uskutečnění svých snů. Její členy hrají herci, kteří je ztělesnili i na jevišti - Sean Combs, Phylicia Rashadová, Audra McDonaldová, Sanaa Lanthanová a John Stamos.  Sean Combs, Phylicia Rashadová, Audra McDonaldová, Sanaa Lanthanová a John Stamos si v americkém filmovém dramatu režiséra Kennyho Leona zahráli stejné role, které původně vytvořili na Broadwayi v úspěšné inscenaci hry Lorraine Hansburyové. Vypráví o afro-americké rodině Youngových, která bojuje s nouzí, rasismem a vnitřními konflikty ve snaze získat lepší život. Po manželově smrti má vdova Lena dostat od pojišťovny šek na deset tisíc dolarů. Každý člen rodiny sní o tom, jak tyto peníze změní jeho život. Lena se těší, že konečně odejde od bohaté bělošské rodiny, kde pracuje jako služebná, a koupí si vlastní dům - domov pro celou rodinu. Syn Walter Lee, který pracuje jako řidič, chce vybřednout z obchodu s destiláty, do něhož se zapletl. Jeho žena Ruth stejně jako tchýně touží po tom, aby se zbavila postavení služky. Walterova sestra Beneatha by se chtěla stát lékařkou, jenže školné je příliš drahé… Když však Lena skutečně vysněný dům koupí, ukáže se, že bílí usedlíci o černošské sousedy ani v nejmenším nestojí. Píšou se padesátá léta a i v Chicagu vládne rasová nesnášenlivost. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (7)

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Dějově na způsob "toč se a vrč, můj kolovrátku", nekončící nit zde soukal hlavní mužský hrdina, stále dokola zavile žehrající na chudobu barevných bratrů, což se mu snažila vymluvit přadlena číslo dvě - spravedlivá černošská matka, používajíc slovo hrdost ve všech synonymech, co jich jen je. I na nezbytné odkazy k africkým kořenům zbylo ve scénáři místo, úplná líheň afroamerických klišé bez výraznějších hereckých výkonů. ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Tohle je hodně zajímavý film. Jedná se vlastně o film konverzační, který se téměř po celou dobu odehrává v jednom prostředí, v jedné místnosti společného bytu, kde bydlí matka, dcera a syn s manželkou a svým synkem. Takže na první pohled je poznat, že se určitě jedná o přepis divadelní hry, protože opravdu příliš často prostory oné místnosti neopouštíme, pouze hlavní hrdina je párkrát v baru, jeho manželka asi dvakrát v kadeřnictví, ale jinak je celý film skutečně založen jen na rozhovorech jednotlivých členů rodiny mezi sebou. Ale k mému možná udivujícímu překvapení to parádně funguje, a na to, že film trvá něco málo přes dvě hodiny, tak mě udržoval pořád ve střehu, pořád bylo co řešit, pořád to bylo zajímavé a pořád bylo, na co se dívat. Chytře napsané divadelní hry mám rád, a tahle hra převedená do filmové podoby rozhodně je dobře a chytře napsaná. Herecké výkony jsou rozhodně kvalitní a každý herec ze sebe vydává to tolik potřebné maximum, čímž zajisté pozvedli všichni účinkující kvalitu filmu. Já jsem tedy velice příjemně překvapen a spokojený zároveň, protože tohle se mi opravdu líbilo a stálo za to nahlédnout do života jedné černošské rodiny během 50. let minulého století. Rozhodně to bylo s tímto filmem fajn setkání a jsem rád, že jsem ho uskutečnil, z mé strany to jsou zasloužené čtyři hvězdy. ()

Reklama

Kangaxx 

všechny recenze uživatele

Výborne zahraná a spracovaná konfrontácia starého černošského náboženského tradicionalizmu a moderného priebojného čierneho človeka. Na prvý pohľad jednoduchá zápletka postupne odkrýva charaktery postáv, túžbu po lepšom živote i snahu o emancipáciu černoského obyvateľstva v spoločnosti. ()

Galerie (15)

Související novinky

Zlaté glóby 2009

Zlaté glóby 2009

12.01.2009

Slavnostní ceremoniál vyhlášení a předávání Zlatých glóbů pořádaný Asociací hollywoodských zahraničních novinářů je za námi a na nás je, abychom si to zrekapitovali. V oblasti filmu se stal jasným… (více)

Zlaté glóby 2009 – nominace

Zlaté glóby 2009 – nominace

12.12.2008

Ti, pro které je vyhlašování prestižních cen Asociace hollywoodských zahraničních novinářů svátkem, se přiblížili k očekávanému večeru mílovým krokem. Včera totiž Asociace vyhlásila nominace za rok… (více)

Reklama

Reklama