Reklama

Reklama

James Farmer mladší popsal texaský Marshall jako "poslední město, které kapitulovalo v občanské válce". Sídlí zde škola Wiley College, ve které profesor Melvin Toslon (v podání dvojnásobného držitele Oscara Denzela Washingtona) vede debatní kroužek během jeho úspěšné sezóny v roce 1936. Jedná se prakticky o první spolek v Americe, ve kterém spolu debatují bílí a černošští studenti. Jejich úspěchy vyústí až v pozvání na národní šampionát na Harvardově univerzitě. Pro čtyřčlenný tým, kde je mimojiné i studentka a velice mladý James Farmer, je připravena zkouška ohněm v podobě debatních témat, jako jsou Jim Crow, sexismus, lynčování davu, zatýkání a výtržnosti, milostné aféry, žárlivost a posluchači státního rozhlasu. (Filmbox)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (126)

Radiq 

všechny recenze uživatele

Denzela Washingtona mám docela rád a jak herecky, tak režisérsky se mu film povedl. Ale téma debatních kroužků mě nebere dostatečně na to, abych byl tímto filmem nějak nadšenej. Navíc debaty, které tam probíhaly, mě tématicky taky nějak moc nezajímaly, až na tu poslední. Jako nebylo to špatný, ale nemůžu to doporučit. A častěji, než v tomhle filmu, jsem ještě nikde slovo "negro" neslyšel. A tak vznikla nigga... ()

ProNotor 

všechny recenze uživatele

Síla slova, jak název napovídá, slova mohou být lichotivá, a nebo precizně zákeřná. Kdo o tom rozhoduje, pouze posluchač, který si je vyslechne. Hezká slova se poslouchají příjemněji než ta, co jsou kritická. Ač nejsem sečtělý a nikterak vědomostmi nabytý, tak dokážu ocenit, když někdo má hezkou adekvátní slovní zásobu a mnohdy obohatí můj slovník zajímavým nebo netypickým slovem. Určitě se tomu nechci bránit naopak to samo sebe posouvá o krok dál. Film byl přínosem pro svojí naučnost. Nicméně zasažen do doby, kdy se musíme zamyslet, jak to všechno fungovalo a jaká byla pravidla a zákony. Jasný jsme v Americe, kde to brali jinak, vyústilo to v mnoho a mnoho nepokojů. Bohužel v posledních letech se karta malinko obrací, a kde je ta spravedlnost teď? Síla slova se poněkud vytrácí a lehce si někdo může slova vyložit zcela špatně. Jak se má na toto podívat nezaujatý divák "pozorovatel", který nechce posuzovat, ale přesto si chce zachovat svůj názor. Odbourat předpojatost a nechat věci plynout, to asi není řešení. Každý by měl malinko jít vlastní cestou a zohlednit práva ostatních, ale určitě nejít cestou totální rezignace. To lze aplikovat na všechny ohledně migrace, války nebo snad rasové nesnášenlivosti, natož náboženské. Vlastní idealistická vsuvka, dnešní národy a víry se natolik mísí, že už nelze hodnotit jednotlivce. Jak to vše jednou dopadne, multikulti a hranice pozbydou významu. Je to jen myšlenka nebo jsme blízko toho, že je jedno odkud jsi, ale žiješ tu a tam, tudíž jsi součástí této kultury? Film ve mě zanechal hluboký dojem, ale každý to musí zpracovat sám a sám si udělat závěr. Nehledě na to kam a jakou dobu bude brát v úvahu. Krásných 5*. ()

Reklama

Spooner 

všechny recenze uživatele

Výborný náhled do americké historie v režii Denzela Washingtona. Ten si jednou zase zkusil režii a prokázal, že mu to jde za kamerou minimálně stejně dobře jako před ní. Slušně to odsýpá, atmosférá 40. let je výborná a herci jsou většinou výborní, i když u těch mladších herců by se ještě našli určité rezervy. Celkově ale velká spokojenost a doufám, že se Denzel od režie neodvrátí a brzy natočí další zajímavý film. ()

Tomco 

všechny recenze uživatele

Remeselne veľmi schopne nakrútený film s príjemnými - prirodzenými výkonmi od hercov. Vadili mi však viaceré patetické pasáže, ktoré sa nezaobišli bez preháňania, pátosu a prvoplánovosti. Čo mi však na druhej strane nevadilo, že aj hepyjend z ktorého iných isto pichá v zadku, u mňa dosť dobre zafungoval a potešil. Som rád, že som si podebatil s týmto filmom. 70% ()

Magneto 

všechny recenze uživatele

Veľmi príjemne pozerateľný film ktorý neprichádza s ničím novým a aj napriek tomu ma dokázal zaujať až priam naivným optimizmom a krásnou atmosférou dokreslenou fenomenálnym soundtrackom Jamesa Newtona Howarda. Ajkeď je film v podstate bez personalizovaného konfliktu, darí sa mu vyvolávať dráma s pár emocionálnymi scénami ktoré človeka chytia za srdce....Film asi nebude nič pre zatrpknutých ľudí, ale tých ostatných odmení príjemne strávenými dvoma hodinami... ()

Galerie (11)

Zajímavosti (12)

  • Uvedenie filmu sa časovo zhodovalo s celonárodne zvýšeným úsilím mestských debatných líg prinútiť stovky škôl v centre mesta a finančne postihnutých škôl, aby vytvorili diskusné programy. Medzi hlavné mestá patrili Denver, Philadelphia a San Francisco. (Arsenal83)
  • Film sa zvyčajne stretol s pozitívnymi recenziami, avšak v Detroit Free Press napísali, že film je natočený účelovo s ohľadom na možné ceny: „Seriózni filmoví diváci, najmä tí, ktorých priťahuje agresívna oscarová kampaň, pravdepodobne zistia, že balík bude nádherne zabalený, ale intelektuálne prázdny.“ (Arsenal83)
  • Film sa natáčal v Bostone a Cambridge (Massachusetts, USA), Mansfield a Shreveport (Louisiana, USA) a v Palestine a Marshalle (Texas, USA) od 13. mája 2007. (Arsenal83)

Související novinky

Zlaté glóby vyhlášeny, ale nepředány

Zlaté glóby vyhlášeny, ale nepředány

14.01.2008

Jak již bylo řečeno, oficiální ceremoniál předávání Zlatých glóbů byl zrušen poté, co se ho rozhodli bojkovat i samotní herci, aby tak podpořili již několik týdnů se táhnoucí protestní stávku… (více)

Nominace na Zlaté globy

Nominace na Zlaté globy

13.12.2007

Ve čtvrtek 13.12.2007 ráno byly vyhlášeny nominace na Zlaté globy. Zatímco porotu, která rozhoduje o udělování Oscarů, tvoří filmoví tvůrci, Zlaté globy udělují novináři. Mezi nominacemi na letošní… (více)

Reklama

Reklama