Reklama

Reklama

Lidé z manéže

(seriál)
Česko, 2003, 10x58 min

Scénář:

Břetislav Rychlík

Hudba:

Petr Skoumal

Hrají:

Ctibor Turba, Radim Vašinka (vypravěč), Břetislav Rychlík (vypravěč), Beda Lak (a.z.), Jan Kratochvíl, Karel Kludský (a.z.)

Obsahy(1)

Svět romantiky, fantazie, dobrodružství, ryzího komediantství a umění, nebo jen pouťová atrakce pro ukrácení chvíle? Co víc patří k cirkusům? Kde se vzaly v českých zemích a na Moravě, jak dlouhou mají tradici, co všechno prožily a jaká je jejich dnešní tvář? Jaký byl a je život v maringotkách či karavanech, harcujících se od jara do listopadu po světě?

Na tyto a mnoho dalších otázek nabídne odpověď desetidílný dokumentární seriál o historii českých cirkusů a varieté Lidé z manéže, který pro Českou televizi natočil režisér Břetislav Rychlík. Spoluautorem seriálu je Vlastimil Novák, umělecký šéf činohry mosteckého divadla a průvodcem legenda české pantomimy, Ctibor Turba. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

RaidingTombs 

všechny recenze uživatele

Ja jsem na to koukal pravidelne a moc se mi to libilo. Libil se mi zpusob, jakym hovoril Ctibor Turba. Skoda, ze uz to nedavaji, a ze se to neda nikde sehnat. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Rychlíkův pohled na přežívající cirkusové umění s mi líbil. Nebyl to pohled z rychlíku na míhající se krajinu cirkusového bytí, byla to paralelní procházka současností i minulostí, dobou, kdy za večení návštěvu cirkusu byla dvojka z chování a dobou, kdy dá člověk přednost televiznímu seriálu před úžasem nad polonahou akrobatkou v kopuli cirku či predátory, jejichž jediným cílem je roztrhat krotitele. A vlastně: vždyť jinak by ani nevěděl, že cirkus dosud existuje.... (z mých sedmi vnuků nebyl v cirkusu dosud žádný, ale slibuji, že alespoň jednoho do cirkusu vezmu). Cirkusáci jsou poslední evropští nomádi ohrožující usedlíky špatným svědomím; kdybych s tupými noži čekal na potulného cikánského brusiče, už dávno bych nic neuříz'. Pozn.: Navíc považuji tento dokument za záslužný, neboť přispívá k lepšímu (důkladnějšímu) poznání tohoto světa, tj. o mnoho víc než dokumenty o přírodních krásách, megastavbách či nacistech. ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Stejně jako mnoho jiných řemesel, zaniká i cirkusařina. Zatímco ještě na začátku století slon, lev či velbloud vzbuzoval u diváků úžas (natož pokud prováděl secvičené kousky), doba šla dál. Tehdy kromě knih a snad nějaké té ZOO byla možnost vidět nějaké to cizokrajné zvíře jedině tam... Ale cirkus jsou i akrobaté, klauni, sladkosti... Většina cirkusů alespoň co se našich týče nepřežila předválečnou krizi. Muselo být hrozné, vybíjet milovaná zvířata či je dávat na jatka. Obzvláště pokud s nimi člověk roky cvičil, něco uměla a žila s cirkusem. Nezmizela jen zvířata, ale i lidé z maringotek. Jen málokoho dnes napadne, že v těch třicátých letech věděli lidé co je opravdový hlad... Vždyť třicátá léta, to je Oldřich Nový, to je pan továrník, sportovní kabriolety, Adina Mandlová, koupálko na Barrandově... Kdepak. To byla drsná doba. Cirkusy to pak měly těžké za války i po ní, zejména ty u nás, když se moci chytil bolševik. Dokument mapuje jednotlivé cirkusácké rody a na člověka docela padne sentiment, když vidí všechny ty kočovné umělce, kteří táhly se svými maringotkami tehdejší Evropou... Točeno to bylo v roce 2004, docela by asi bylo zajímavé doplnit jak je to s cirkusy dnes. Dle mého názoru to řemeslo dělají už jen jejich skalní příznivci. Poslední dinosauři svého druhu. * * * ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Repríza na Čt2 o cirkusácích se spoustou černobílých záběrů asi nezaujme každého, ale seriál je poctivě výčtově zpracovaný ve stylu magisterské práce. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Chválihodný projekt i když Cirkusy a varieté nejsou mým cup of coffee, zajímá mě život světských, svět zaniklého...Obsahově zajímavé, dramaturgicky ospalejší...drezéři jsou šílení...😮 Ta tragédie ze svatby....ufff Viděno komplet... ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama