Reklama

Reklama

VOD (1)

Píše se rok 2019. Zemí se přehnala neznámá nákaza, která přeměnila naprostou většinu všech obyvatel v upíry. Lidé teď patří mezi ohrožený, podřadný druh. Jsou nuceni se ukrývat před upíry, kteří je usilovně udržují na pokraji vyhynutí, aby se měli čím živit. Edward Dalton (Ethan Hawke), vědec, který se odmítá živit lidskou krví, se snaží vytvořit umělou krevní náhradu, co by dokázala udržet upíry při životě. Času a naděje ale zbývá jen velice málo – než Ed potká Audrey (Claudia Karvan), lidskou ženu, která mu pomůže k překvapivému objevu. Vyzbrojen informací, za kterou by upíři i lidé byli ochotni zabíjet, je nucen pustit se do nebezpečného boje, který rozhodne o osudu lidstva. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (696)

Kaka 

všechny recenze uživatele

Silně neoriginální. Je vidět menší rozpočet, občasná vizuální béčkovitost a celkově chybí silná atmosféra. Pár krvavých záběrů a zajímavá myšlenka to nezachrání od silného podprůměru, celek totiž působí silně nevýrazně. Snad jen několik zajimavých režijních nápadů a kamerových kejklí, které se člověku vryjou do paměti a tím to hasne. Trochu málo na takové obsazení a podobně velké ambice. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Cítím stejnou zradu jako Julius Caesar, když si z něho Brutova partička udělala v senátu jehelníček! Člověk vejde do půjčovny a hned vedle Stmívání, Rozbřesků a Novoluní vidí titul Svítání a na jeho přebalu - pravda, ne moc pohledné, to mě mělo zarazit - bledé lidi. A pak si to doma pustí a krásný Bob Tykvová zelenina nikde..! Místo toho jen jakýsi Ozploitation ve stylovém kabátě protkaném nití sociálních metafor! K tomu ponurý hudební doprovod C.Gordona, kamerové filtry z Drákulovy prdele/neuklizené ložnice (vyberte si), drsná scéna likvidace nepřizpůsobivého upíra ex-zahradníka a navrch vkusně opotřebovaný W.Dafoe, který vše podstatné dokázal shrnout do jediné trefné hlášky („Living in a world where vampires are the dominant species is about as safe as bare backing a 5 dollar whore.“). Vlastně to nebylo zase tak špatné, musím napsat paní Majerové, že konečně dostala rozum.. ()

Reklama

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $20miliónovTržby USA $30,101,577Tržby Celosvetovo $51,416,464Tržby za predaj DVD v USA $13,684,185 //počet predaných kusov 787,051║ Na to koľko sa za obdobie 1998-2011 natočilo filmov s upírskou tématikou je tento prírastok až nečakane pôsobivý, k tomu keď si zoberieme ten skromný rozpočet, tak aj moc efektne natočený, plusom je aj zaujímavé obsadenie, triky a masky tiež potešili, na škodu je že príbeh nemá ale 20minút viac aby dal väčší priestor pre vystavaný dej, celkovo dosť spokojnosť. /75%/ ()

Psema 

všechny recenze uživatele

"Rychlíkový efekt" zamrzí, ale jinak naprostá spokojenost, podepřená především vynikajícím obsazením (Hawke a Neill výborní, na Dafoeův akcent je třeba si zvyknout), za 20 milionů dolarů neskutečnou vizuální pastvou pro oči (triky jsou za takový peníz absolutně na úrovni) a vůbec ne tak blbým scénářem, jak někteří tvrdí. Ano, není to oscarový materiál a ústřední zápletka by chtěla trochu zahustit, popřípadě dostat ještě pár minut stopáže k dobru, ale Spierigovic společenská sonda, beroucí si na paškál témata genocidy, ztrátu lidskosti, touhu po přežití a v neposlední řadě vyhynutí druhů a evoluci, je i přes svou "bleskovost" dostačující, zobrazený upíří svět funkční a zásadní zvraty s lékem, které vycházejí z poznatků tradiční medicíny, mi žíly rovněž netrhaly. A v rámci gore efektů dává Svítání takovému Vlkodlakovi těžce na hubu. ()

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Tvůrci přišli se zajímavým nápadem, který ovšem nedokázali dotáhnout, až do úplného konce. Takže z mnou očekávaného obrození vampire filmografie se urodilo pouze dobře provedené Akční Béčko. Potenciál celého filmu mě přišel dost zahozený a i když se bratři Spierigové snažily udělat kontrastní nebo apokalyptické záběry a nápady také nešetřili, po celou dobu jsem byl dějově sterilní a koukal na Daybreakers jako zombie zavřená za plastovým oknem na maso . . . má hlad, ale nekousne si. Hudební doprovod mi přišel dost nevýrazný. Obměna na klasické Vampire Horory na které je divák zvyklý. Lepší 3 *. 60 % ()

Galerie (65)

Zajímavosti (8)

  • Nakrúcanie sa začalo 16. júla 2007 v Austrálii na Zlatom pobreží (Gold Coast) v Queenslande u Warner Bros. Movie World studio a v Brisbane. (Greenpeacak)
  • Ethan Hawke bol obsadený do hlavnej úlohy v máji 2007 aj napriek tomu, že spočiatku rolu odmietal, resp. váhal. Ako dôvod uvádzal, že nie je veľkým fanúšikom žánru. Nakoniec ho presvedčil vlastný pocit o tom, že tento film nie je typickým béčkom. (Greenpeacak)
  • Filmová postava Lionela 'Elvise' Cormaca (Willem Dafoe) dostala jméno na základě hercova kladného vztahu ke skladbě "Burning Love" od Elvise Presleyho. Ve spojených státech měl pak snímek premiéru v den narození Elvise Presleyho, tedy 8. ledna. (Conspi)

Související novinky

Kdo natočí osmý díl Saw?

Kdo natočí osmý díl Saw?

15.07.2016

Velké značky v Hollywoodu prakticky neumírají. Dokud na něco diváci slyší, točí se další a další díly, takže vás asi nepřekvapí, že bude pokračovat i Saw. Hororová série, jíž nastartoval James Wan (V… (více)

Kapitán Blood ve vesmíru

Kapitán Blood ve vesmíru

04.08.2009

Včera jsme tu měli piráty karibské, dnes se střežte pirátů vesmírných. Studio Warner Bros. se rozhodlo natočit novou verzi klasického dobrodružství z roku 1935. Captain Blood byl jedním z filmů,… (více)

Reklama

Reklama