Reklama

Reklama

VOD (1)

Píše se rok 2019. Zemí se přehnala neznámá nákaza, která přeměnila naprostou většinu všech obyvatel v upíry. Lidé teď patří mezi ohrožený, podřadný druh. Jsou nuceni se ukrývat před upíry, kteří je usilovně udržují na pokraji vyhynutí, aby se měli čím živit. Edward Dalton (Ethan Hawke), vědec, který se odmítá živit lidskou krví, se snaží vytvořit umělou krevní náhradu, co by dokázala udržet upíry při životě. Času a naděje ale zbývá jen velice málo – než Ed potká Audrey (Claudia Karvan), lidskou ženu, která mu pomůže k překvapivému objevu. Vyzbrojen informací, za kterou by upíři i lidé byli ochotni zabíjet, je nucen pustit se do nebezpečného boje, který rozhodne o osudu lidstva. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (696)

POMO 

všechny recenze uživatele

Potenciál veľkej žánrovej udalosti, spláchnutý trubkami hlúpeho béčkového akčňáku. Tvorcovia nemajú poňatie, čo je pre ich príbeh podstatné a čomu sa naopak majú veľkým oblúkom vyhnúť. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Holky POZOR!!! Nějakej debil to naschvál přeložil podobně, ale na mě si nepříjdou!!! Docvaklo mi to ještě před půlkou!!! Tohle není STMÍVÁNÍ!!! A to ty pitky ze 7C by se byly schopné do krve hádat, že je. Není to vůbec o tom, jak psali v Brávíčku, nestojí to ani za starou Bellu a vůbec, ale ani na malou chviličku, tam nehraje PATYZÓN (Ježíš, ten je tak SEKSY!!!). Místo něj je tam nějakej pitomej dědek, podle oficiálního translátoru distributora prej Uhlovodík Jestřábe. No už jen to pitomý jméno! Ten mi teda nad postelí viset nebude. Jo a taková zajímavost: Jako druhou hlavní roli tam hraje ten chlápek, co napsal Robinsona Crusoa. Jsme to zrovna braly... Dobře jetej xicht, asi to bude autobiografický jako Stephenie. Ovšem na ní nikdo nemá! Ani Hery Potrat! A navíc má Radcliffe malýho šulina, né jako Robertek! ()

KevSpa 

všechny recenze uživatele

Svítání je až bolestně nevyužitou šancí nabídnout divákovi originálnější upírský thriller. Hezká výprava, filtry všech barev i drsné scény se bohužel brzy okoukají a i když nám tvůrci v závěru servírují alespoň jakous takous "nečekanou" pointu, která není vyloženě přihlouplá (i když ani příliš nepřekvapí), nedokáže takhle upírská podívaná překročit stín průměrnosti. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

„Já nekoušu“ Svěží vítr do zatuchlých upírských brlohů. Upíři tentokrát nejsou těmi lepšími, ani těmi horšími, je jich zkrátka víc. Krev je prolévána pro další krev stejně jako dnes lidé umírají kvůli ztenčujícím se zásobám ropy (připomíná noční akční scéna záběry z bojů v Iráku jen čirou náhodou?). Smrt představuje – v jedné scéně doslova – osvobození z okovů věčného života. A potom potěší řada drobností, jež ovlivňují život ve světě převráceném tím temným navrch. Úchvatná je vizuální stránka. Jádro Bromley Marks připomíná oživlý obraz od Gigera a barevný kontrast mezi modrými interiéry a žlutými exteriéry zároveň značí dvě odlišné životní filozofie (konzumerismus vs. život v souladu s přírodou). Filmu neškodí ani viditelně malý rozpočet. Neplýtvá se prostředími, speciálními efekty ani řečmi. Svítání dosahuje rovnováhy mezi varovnou vizí světa, který bude namísto řešení hledat stále nové alternativy a přímou béčkovou zábavou, jež své diváky nenápadným pomrkáváním varuje „neberte mě úplně vážně“ (což sci-fi Já, legenda s některými shodnými rysy nedokázalo). Milé. 75% Zajímavé komentáře: imf, Cervenak, Psema ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Mírně nedopečený, ale přesto dobře konzumovatelný film. Ačkoli se mi Svítání líbilo, mrzí mě, že není zdaleka tak kvalitní a zajímavé, jakoby bývalo mohlo. Ve zdejším originálně pojatém světě by se mohl odehrávat mnohem netradičnější příběh. Režisérské duo odvedlo obstojnou práci, pár zaškrobrtnutí se však najde (např. chudokrevní v řetězech - velmi promarněná scéna). Tvůrčí nezkušenost je ale patrná především v dialozích, které se skládají zásadně pouze ze schematických hlášek, což je jediná věc, kterou jsem při sledování vnímal vyloženě negativně. Viděl bych to na 70 %. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Obrovské sklamanie. Vlastne som takto naposledy trpel pri Nispelovom Piatku trinásteho. Nefunguje tu nič. Má to pekné, prefiltrované obrázky a občas kompozične zaujímavý záber, ale niet v tom žiadneho štýlu, atmosféry či ucelenej formy. Základný nápad je dobrý, ale celá story totálne vycucaná z prsta, s instantnými osobnými drámami a nezaujímavými postavami (Dafoe má byť cooler, ale každá jeho "drsná hláška" je trapas na pohľadanie). Akčné scény napospol samoúčelné a veľmi zle zostrihané, bez náznaku dynamiky. Digitálne triky úbohé, tie "ručné" smiešne. Hudba príšerná. Z hercov zaujme jedine Sam Neill - zaňho jedna, za to šťavnaté gore druhá hviezdička. Už viem, prečo to tak dlho odkladali a nechceli pustiť do kín. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Dá to docela fušku, vykřesat z tak slibně načrtnuté premisy tak bezkrevnou podívanou. Spierigové ten svůj scénář nepodřizují promyšlenému světu, ale průměrnému diváku, tudíž na nás bafne automobilová kolize, přepadení komandem i střílení ze samostřílu. Působí to jako pěst na oko, když docela slušně pracují s emocemi a mají po ruce dobré herce. Bohužel, můj zájem zůstal viset na poli traileru, kde se událo podstatné a hrálo k tomu Placebo. Vizuálně totiž bráchové nabídnou jenom potemnělé kamerové filtry a zbytek… sice není nudný, ani blbý, ale tak nějak prostě - nezajímavý. 2 a ½. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Upíři, zombie a bůhví jaký jiný havěti už jsou tak propíraný témata, že je problém najít nějaký námět, který by ještě nebyl zfilmovaný. U Svítání to každopádně zase vyšlo. Zase se jedná o film, který svým obsahem dokáže být úplně jiný, ale opět je, alespoň pro mě, hrozně nudnej. Akce byla slušná, ale víc z toho dělali horor. Příběh neměl city a vlastně mě vůbec nezajímalo jak to dopadne. To je to nejhorší, co film může podkat. Přesto zpracování bylo super. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $20miliónovTržby USA $30,101,577Tržby Celosvetovo $51,416,464Tržby za predaj DVD v USA $13,684,185 //počet predaných kusov 787,051║ Na to koľko sa za obdobie 1998-2011 natočilo filmov s upírskou tématikou je tento prírastok až nečakane pôsobivý, k tomu keď si zoberieme ten skromný rozpočet, tak aj moc efektne natočený, plusom je aj zaujímavé obsadenie, triky a masky tiež potešili, na škodu je že príbeh nemá ale 20minút viac aby dal väčší priestor pre vystavaný dej, celkovo dosť spokojnosť. /75%/ ()

imf 

všechny recenze uživatele

Rozpracovaný upírský svět mě bavil od lidských stáčíren až po espresso s A+ příměsí, stejně tak oceňuju Spierigovic vizuální olejomalbu (do Ultraviolet chybí jen kousek, ale tady mě to nerušilo). S logikou už je to trochu slabší a jakmile se začne cokoliv řešit, ať už rozumem nebo střelnými zbraněmi, začíná film bruslit na tenkém ledě. Přesto je to po Bladeovi první upírská pecka, která se nebojí absurdit a experimentů, i když s prvním zvratem selhává a boří se čím dál tím hlouběji do scenáristických kiksů, zjevně ve snaze vykřesat ze zápletky trochu tempa. Klišé, kýč a kraviny, ale přesto velmi zábavný a koukatelný maglajz, kterému bych s klidem dal šanci v televizním spinoffu nebo druhém dílu, co poputuje rovnou na video. Ten původní nápad za to stojí a Ethan Hawke i Sam Neill ho budují se ctí. Už kvůli nim byste si trochu cucnout měli. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Svítání je hodně netypický horor. Je to spíše sociální (až politická) studie světa, který není ovládán lidmi, ale jejich démonickou obavou, monstrem ze stínů a vycházející jen v noci. Bratři Spierigové zacházejí s upíry velmi elegantně a současně kriticky vůči současné společnosti. Je vážně tak velký rozdíl mezi upírem a člověkem? Oba vykořišťují slabší druhy, oba se snaží za každou cenu udržet svou společnost pohromadě, ať to má jakékoliv dopady (syntetická krev=genetická úprava rostlin a potravy) a mnoho dalšího. Důležité postavení zde má Slunce, které je přeci už od dávných dob považované za "nositele života" i přeměny. Svítání jsem nebral jako čistý horor, ale jako výjimečnou představu světa, který si žádný autor nepokusil vytvořit a představit v komplexní podobě s takovou spoustou detailů (občerstvení v metru, starý dobrý odporný upír jako odpad společnosti, který nemá dlouhou dobu krev a další, Chevrolet je auto upírů:)) a symboliky. Pro mě tedy rozhodně žádné zklamání, spíše elegantní a atmosférické vystřízlivění z hloupých hororovů o krvelačných zrůdách z rakví. Spierigové mají styl, odvahu a smysl pro ironii. Ta zpomalená scéna před závěrem je působivá a bojím se, že jednou lidstvo bude stát (nebo už stojí?) před hodně podobnou hrozbou konce své společnosti jako upíři ve Svítání... Více zde. Skvělé v detailech, nestabilní jako celek. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Michael Spierig, Peter Spierig .. Dotažení upírského "letadlo" efektu do důsledků (jakožto parafráze soudobé kapitalistické společnosti pro závislost na nenahraditelné surovině), kdy jedinou záchranou je cesta ke kořenům (lidství). Přesto v mnoha místech nedostatečně zpracované, stavějící jen na omezeném prostoru, kde přichází spousta zbytečných keců a málo skutků. Přesto poměrně sympatická záležitost, které nápad, slušivý temný styl a dobré herecké obsazení nechybí. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Zajímavý námět, velmi pěkná vizuální stránka a vydařená hudba Christophera Gordona a přesto jsem se většinou spíše nudil. Film nemá pořádný spád, akční scény jsou nenápadité a nevzrušivé, příběh je poněkud "bezkrevný" chtělo by to trochu energie, pár kapek krve navíc. ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Snaha byt "Matrixom upirskeho filmu" je zjavna a obdivuhodna, vysledok ostal na pol ceste. Trefne socialne i politicke komentare si podavaju ruky s logickymi preslapmi a "iba" zanrovo riesenymi situaciami. Spierigovci uz v Undead ukazali, ze remeselna zrucnost im nechyba, Daybreakers vsak zatial povedane iba potvrdzuju. Namety a temy pre pripadne pokracovanie priam visia vo vzduchu a hlavne ten jeden (a ktoreho sa zatial nechytili ani tvorcovia True Blood), ktory by mohol do diskusii o evolucnych teoriach priniest zaujimave napady sa javi viac ako pritazlivy... . ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,Co se stane, až tady nezbude ani jeden člověk, ani jedna kapička?“..... Lidi jako krevní konzervy, hledání krevní náhrady a příležitosti všechno změnit. Tenkrát, když místo evoluce přišla nesmrtelnost, vypadalo vše jako ideální svět. Jenže teď zbývá na světě posledních 5% lidí.... Béčko, který potěší dobrou atmosférou v první půlce, dobrým zvukem, sympatickým E.Hawkem a kalužemi krve. Taktéž mi připadá zajímavý nápad s epidemií šířící uzdravení. Několik důvodů, proč má smysl film vidět: 1.) Patřím mezi těch 5%. 2.) Baví mě filmy o upírech. 3.) Padám hlady, potřebuju krev! PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ ** ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Christopher Gordon: 1. Immolation ,2. Nightfall ,3. Humans ,4. Subsider ,5. On the Run ,6. Blood Lust ,7. The Winery and the Cafe ,8. Fermentation Tank ,9. Ambush ,10. Resurrection ,11. Drought ,12. In the Sun ,13. Blood Brothers ,14. Spreading the Cure ,15. Daybreak ,16. Running Up That Hill - Placebo , ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Horory s Áčkovým Hercem většinou u mě neprojdou na výš než 3*.. Tady to bylo tak Na hraně.. Bud jsem neměl Náladu či chut.. Nebo vážně Má inteligence je nízká, Protože jsem vůbec nevěděl o co tam jde? Chodili tam a zpátky sem tam se střílelo, ale nějak jsem nezaznamenal PROČ, JAK? .. Díky Bohu To zachránil krvelačný závěr.. Scéna s výtahem byla Lahůdka.. Tímhle jsi u mě film získal Malé PLus! Ale Příště už raději ne :) ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Kto ste?“ – „Tí s kušami.“ Prekvapivo dobré, ale mne sa páčil už Spierigových debut NEMŔTVI (2003). I vzhľadom naň (asi by sa o ňom dalo hovoriť ako o s prepáčením zábavnej nízkorozpočtovej blbosti s nenízkorozpočtovými trikmi) ma nezaskočili kvalitné triky, dobré nápady, svižná akcia ani masky, ale veci, aké v NEMŔTVYCH nemali: scenár, postavy, dialógy, vzťahy. Nevravím, že je to zázrak. Ani omylom. Ale odsýpalo to, malo to pekné obrázky, krv striekala, atmosféra ubiehala ako z rýchlika a potešili ma herecké výkony Ethana Hawkea, Sama Neilla a Willema Dafoea (čo sú herci, ktorých alebo nemám rád alebo v posledných rokoch radi hrali v mizerných filmoch a tak ich postupne prestávam mať rád). Prvá („vysvetľujúca“) polovička neparadoxne zaujímavejšia, ako druhá (akčná/triková). ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Skoda, tak trochu promarnena sance a za vse muzou reziseri. Vse totiz na prvni pohled vypada fajnove. Docela zajimavej a pro upirskej zanr netradicni pribeh, kvalitni herci v cele s perfektnim Dafoem, diky tomu, ze jsou vsude upiri, tak pekna temna vizualni stranka a litry krve. Ale co je to vsechno platny, kdyz to je absolutne nezajimave natoceny. Proste absolutne zadna hororova atmosfera, ani zdibec napeti, stylovy sceny se daj spocitat na prstech jedny ruky a absolutne to nemuze chytnout tempo nebo aspon na okamzik strhnout. Jasne, nenudi to, ale cely to tak nak utece, aniz by to zanechalo vyraznejsi dojem. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Ha. Prvních 30 minut fakt v pohodě, říkal jsem si 'sakra, tak von to nebude žádnej ten stupidní upíří akčňák'. Druhých 30 minut: ospalost. A třetích 30 minut sračka. Takže ve výsledku přesný průměr. ()

Související novinky

Kdo natočí osmý díl Saw?

Kdo natočí osmý díl Saw?

15.07.2016

Velké značky v Hollywoodu prakticky neumírají. Dokud na něco diváci slyší, točí se další a další díly, takže vás asi nepřekvapí, že bude pokračovat i Saw. Hororová série, jíž nastartoval James Wan (V… (více)

Kapitán Blood ve vesmíru

Kapitán Blood ve vesmíru

04.08.2009

Včera jsme tu měli piráty karibské, dnes se střežte pirátů vesmírných. Studio Warner Bros. se rozhodlo natočit novou verzi klasického dobrodružství z roku 1935. Captain Blood byl jedním z filmů,… (více)

Reklama

Reklama