Reklama

Reklama

Kapitán Mike křižuje Ameriku

  • USA Captain Mike Across America (více)

Filmový dokument, který napsal, režíroval a namluvil režisér Michael Moore jako snímek o politickém klimatu v Americe před volbami v roce 2004. Je to jeho turné po 60 městech, univerzitních městečkách a dalších místech. Tvrdohlavý dokumentarista se detailně podíval na politické tendence vysokoškolských studentů, oslovuje nevoliče v předvolební Americe, která se rozhodovala mezi kandidáty Georgem W. Bushem a Johnem Kerrym. (TV JOJ)

(více)

Recenze (18)

Bluntman 

všechny recenze uživatele

SLACKER UPRISING je nejnovější dokument "socanské svině", který je pro americké diváky po dobu tří týdnů volně (a legálně) stažitelný na internetu a který pojednává o Mooreově putování napříč státy Spojených států amerických :-) v roce 2004, kdy lobboval za to, aby nebyl znovu zvolen Bush._____ Není se proč obávat toho, že film byl uveřejněn pouze na internet a nešel do běžné (kino/DVD)distribuce, protože má stále co říct a říká to hlasitěji a naléhavěji než kdy předtím, přestože skladba dokumentu je značně reptetivní: máme právo na svobodu slova, i když se to lidem s většinovým názorem nelíbí, a máme právo nesouhlasit a dělat něco se současnou situací. Myslím si, že nejnovější počin kontroverzního liberála v kšiltovce by mohl být přijatelnější i pro jeho odpůrce (rozuměj: pravičáky a rodiče liberálů = maloměšťáky), než tomu tak bývalo dřív, protože Moore po SICKO pokračuje v sebereflexivní linii svých počinů a hned na začátku přiznává, že točí anti-propagandu a vystříhává se dokonce i přívalu "faktografických" údajů, jejichž věrohodnost je mnohdy pochybná (a bohužel přicházíme i o ozvláštňující, zhusta ironické či sarkastické animované vstupy - místo nich nám Moore ukáže hyperbolizované probushovské klipy a dá nám tak nahlédnout do své filmařské kuchyně)._____ Jen škoda, že ve chvíli, kdy by měla přijít deziluze a přijmutí prohry, se křičí "my se nevzdáme a budeme ještě silnější". To se i přes přítomný cynismus v závěru z otevřené anti-propagandy stává rétorikou nachlup stejná propaganda, proti které se celou dobu brojilo. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Dokumenty Michaela Moorea mám moc rád, protože se na svět dívá podezřele podobnýma očima jako já a neváhá si přitom dělat nekorektní legraci v podstatě z kohokoli, kdo se nemůže bránit. Jeho neúspěšné křižování Amerikou si však na humor vzpomnělo pouze při výrobě alternativních probushovských šotů a to je na jindy poťouchle zákeřného tlusťocha hrozně málo. Přesto musím ocenit odhodlání jedince, který chtěl něco změnit a kdyby se jeho protivník Bush jr. nepasoval do pozice „božího mluvčího“, tak se mu to snad i podařilo. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

M.M. jako typický >emerický misionář< bojuje věrně za svou >bezvíru< (i byznys a zájmy M.M. ;-) a nasírá tím kde koho - a dělá to svým způsobem dobře a je to dobře!!! . . . Vůči jeho názorům, metodám a hře na "PRAVDU" může mít pravda kdekdo kdejaké připomínky či přímo odpor, ale... Ale to je ta úžasná role Ameriky! To je to zatím stále platné základní právo, svoboda slova, svoboda - kterou by jisté síly tak rády stále víc a víc omezovaly a potlačily. Nemusíte Moora poslouchat, nemusíte s ním souhlasit, nemusíte ho mít rádi - ale můžete s ním polemizovat, můžete mu oponovat či přímo odporovat, nebo ho velkomyslně ignorovat či vypískat - ale dokud bude moct své názory a pamflety vyjadřovat a šířit, nepozbyde Amerika valnou část své svobody. A o tom to hlavně je! . . . Já sám coby malý igitátor mám k M.M. kvůli jeho mnohdy manipulátorským metodám a postupům docela ambivalentní vztah, ale přesto tvrdím - dobře že je Michael Moore! A škoda, že v naší tušašské pseudosvobodné mediální žumpě nevyrostl (snad krom kdysi ryze verbálního příliš umanutého a dnes již dávno vyměklého Petra Cibulky) jediný takový Michael Moore, který by stabilně a bezskrupulozně čeřil kalné vody naší politiky a vůbec společnosti jako takové... . . . Takže dvě hvězdy za film jako osobitý pamflet a jedna navíc za to, že s ním v mnohém nemusím souhlasit ale (zatím) to můžu napsat, protože i v té naší malé české připosrané >svoboděnce< zatím ten jeho hlas můžeme slyšet a eventuelně s ním i nesouhlasit! - - - P.S. Dablvjů Bushit byl d.m.s.n. snad největší vřed v zastávaném úřadu v dějinách U.S.A. A podívejme se, jaké vředy TU v tušašsku vládnou NÁM! Ale jak říkám, zmrdů máme v naší vlasti přehršel, nemáme holt ale toho kapitána Mikea... °-/ . . . A JÁ igi B. "vám to klidně podepíšu"... ;o[] - - - P.P.S. Lze předpokládat, že tento film nevznikl za nepotisticko protekční podpory nějakého zprofanovaného a zkorumpovaného >Státního fondu pro podporu a rozvoj americké kinematografie< , že... Howgh. - - - - - (Poprvé viděno 29.9.2011 na >kapitánském prostoru< , hodnocení 25., komentář zde jako druhý - 30.9.2011) ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

"We have an accidental president and unnecessary war..." Obdivujem toľko energie vloženej do tejto akcie. Zaujímavý dokument. Škoda, že im to nevyšlo. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Žánrově je hororová komedie. USA jako země s podivnými lidmi, gangy, drogami v ošklivých městech, skrytou rasovou občanskou válkou a fašizujícími tendencemi. Chudáci už 40 let nahrazují vymírající obyvatelstvo lidma z rozvojových zemí. Líbila se mi otázka "Koho by bombardoval Ježíš?" ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Když už nic jiného, tak na tomhle snímkuje vidět jedna krásná věc. Jak se národ, který se považuje za nejsilnější, dá celkem snadno zfanatizovat. Jak si berou do huby názory, které vlastně nejsou názory, ale jen prázdnými slovy. A pak je zde jeden člověk, který trochu přemýšlí, a dovede další část také zfanatizovat. Vlastně mě tu Michael Moore trochu děsil. ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Sled mítinků, na nichž Moore a jeho sympatizanti vedou kampaň proti znovuzvolení George Bushe. Snažili se, ale nevyšlo to. No a samotný dokument mi přišel zcela obyčejný a nijak zajímavý. ()

ivan_drago 

všechny recenze uživatele

Tak jak mám Mooreovi dokumenty rád, tak tohle mi přišlo jako něco mezi sektářskými sešlostmi s ubohou agytkou za znovunezvolení "Buše" a amatérsky natočeným záznamem koncertu neznámých "kelbrit" a lídí, co ztratili své blízké a hrajou na city. Asi úplně nechápu mentalitu američanů, ale já bych se tohodle nikdy nezúčastnil. ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

I když "křižování Michaela Moora Amerikou" nesplnilo svůj účel, i tak ten chlap má můj obrovský obdiv. Dokument o tom, čemu věří, dokument o tom, jak ho lidi přijímají a má na světě tolik příznivců - tady bylo konečně ukázáno, jak ho lidé v Americe přijímají. A vidět jak jsou na něj zaplněné obrovské haly a lidé chtějí, aby jim osobně přijel říct svůj názor, neskutečně mě to potěšilo a nedokážu si ani představit, jaký měl pocit, když vstoupil do haly plné 16.000 lidí, kteří ho plně podporují a považují jeho názory za své. Hodina a půl ukázky toho, jak se jeden američan rozhodl jít za svým snem a udělat pro to cokoliv :) Má můj obdiv. ()

WinstonS 

všechny recenze uživatele

Jednoduše řečeno slabé. Fahrenheit byl na úplně jiném levelu díky dynamickému stříhu a Moorovu svéráznému smyslu pro upravování faktů tak, aby seděly do jedné, jím zvolené přímky. Tady člověk po čase upadne do jakési letargie, když se posté opakují výstupy na pódiu, kde se řeční, burcuje, agituje či zpívá proti Bushovi. A nevytrhnou ho z toho ani R.E.M. či fanatičtí hromadně se modlící křesťané na setkání Demokratů. Moorea moc rád nemám, ale má na víc. ()

PEZ 

všechny recenze uživatele

Dnes uz trosku neaktualne, ale posluzi ako dobra spomienka na casy, kedy Bush Jr. koncil svoje prve volebne obdobie a hrozilo, ze bude pokracovat v druhom (ako sa nanestastie aj stalo). Samotny "dokument" ledva ledva za tri. Ono totiz Captain Mike Across America, alebo v US tiez znamy ako Slacker Uprising je len zaznam Moorea na jeho turne po Amerike, kde nabadal najma mladych nech idu volit (a ked tak Kerryho samozrejme :)). Chapem, ze vacsina ludi su skor jednoduchsieho razenia a preto by s intelektualnym programom Moore asi tazko prerazil, ale toto bolo na moj vkus az prilis priamociare, prilis jednoduche a vlastne aj nemiestne urazajuce. Politika ako show. Vdaka tomu mi vsetci zucastneni prisli znacne tupi. Mooreove filmy mam rad, ale toto bol krok vedla, v US to takmer splnilo ucel (Bush vyhral najtesnejsim rozdielom v historii), no mne to de facto nedalo nic - iba posluzilo ako nechvalna ukazka predvolebneho boja v Amerike. Trochu zaujimave boli kratke vstupy od ludi ako R.E.M., Tom Morrello (gitarista Rage Against the Machine a Audioslave), Viggo Mortensen, ci Roseanne Barr. ()

josieaddms 

všechny recenze uživatele

Hurá na Bushe! Škoda že to nevyšlo. Sice si nemyslím že prezident je ten, kdo ovládá zemi, ale stejně je za každých okolností dobré zapudit blbce který má mít něco společného ze zemí ve které žijeme. Sice mi občas trapností běhal mráz po zádech, a celkově jsem dost špatný vlastenec, a ještě horší fanoušek Ameriky, ale proti blbosti a zlu by se mělo bojovat tak jako tak. Takže do nich! ()

nula87 

všechny recenze uživatele

Co je asi na filmu ocenitelné, že Moore poprvé otevřeně vykládá karty a bez vytáček ukazuje, na které straně stojí. Předtím se totiž jeho dokumenty snaží tvářit jako objektivní výpovědi o závažných problémech (od zbraní až po zdravotnictví), což rozhodně nejsou. Tohle sice není tak zábavné, ale zase to má mnohem blíž k dokumentu jako takovému. 55% ()

pablohoney 

všechny recenze uživatele

Poměrně nezáživnej záznam Moorovy neúspěšné kampaňe proti znovuzvolení Bushe. Alespoň pár momentů, který dobře přiblíží myšlení američanů a typy argumentů (nebo občas spíše propagandistických technik) jedné či druhé strany tu je. ()

smirdik 

všechny recenze uživatele

Spíše cestopisný dokument, ukazující Moora na cestě po USA a ukecávání nevoličů k tomu, aby přišli k volbám. Jediné plus, když došlo k zastrašovaní a vykupování univerzit či organizátorů, aby mu zakázali hovořit. Jasně je vidět, kdo chce držet kormidlo. Jinak hodnota oproti jeho jiným dok. filmům (Bowling for columbine, Sicko) ne moc valná. 2 * + 1 za to, že lze vidět že i jeden člověk dokáže hodně změnit, když se chce... ()

JackieD 

všechny recenze uživatele

Ta snaha rozhodně marná nebyla a nebýt jeho řečnických schopností jak manipulovat s publikem, asi by ty procenta nakonec byly jednoznačnější. Každopádně jako dokument mě to dost zaujalo, pár věcí tam být nemuselo, dost věcí mí tam chybělo. Každopádně nebudu hodnotit jeho idey, na to si každý musí udělat názor sám... ()

Reklama

Reklama