Katedrála o třech dějstvích (TV film)

Dokumentární

Česko, 1994, 120 min

Milan Pešek

Hrají:

Zdeněk Mahler

Mahler může číst návod i na instantní polévce a stejně vám spadne čelist. Poslední žijící představitel patosu v Čechách :-) Skvělý dokument.(31.3.2010)

Kdo chce zapalovat, musí hořet ! Chytla jsem od Z.Mahlera , člověka renesančních kvalit.(31.3.2010)

Klenot ceskych dejin, ktery jako nema tvar pozorovala od nepameti vsechny udalosti ktere v prubehu staleti nastaly.Chram sv. Vita je pozoruhodna pamatka uz jen tim ze se stavel na tri etapy.Od knizete Vaclava az po Karla IV.Dokoncen vsak az ve 20 stoleti.Z.Mahler to v tomto projektu vystihl zcela ojedinele a noblesne.Jen si poslechnete jeho hlas, ktery jsem osobne posloucha se zatajenym dechem.Doufam ze nechutne tahanice o tento monument konecne skonci.Pripada me to jako neucta.Staleti chram majitele nepotreboval, platila ho kralovska pokladna cirkev v ni jen konala mse svate stejne jako svecka moc korunovace, tak proc ted nejednou takove zpory.Nevim, ale Karel IV i knize Vaclav se musi obracet v hrobe.(29.11.2007)

Doktora Zdeňka Mahlera jsem měl jistý čas tu možnost občas navštěvovat jako zástupce nakladatelství, kde často publikoval a snad ještě publikuje. Vzpomínám si na to jak za plotem vždy štěkali dva hnědí jezevčíci a on to komentoval slovy ,,Toho se nebojte, to je můj uvítací výbor." i v domácích bačkorách či pantoflích vždy noblesní a s charismatem, s kterým může stát kdykoli vedle kterékoli korunované hlavy je pro mne právě Zdeněk Mahler snad jediným člověkem, který má právo nás důstojně provádět staletími a nerušeně se procházet historií Chrámu svatého Víta.(23.12.2009)

Jestli dovolíte, tak takhle bych začal.Ta nákladná zbožnost Václavova a to že bude platit za mír do Němec, ta vedla velikou nevoli u Boleslava,Asi tak nějak začalo vyprávění P.Mahler o našem nejsvětějším skvostu, který naše město Praha a naše země má.Krásně vypráví o fragmentu a kolem fragmentu, o příbězích uvnitř chrámu.S lehkostí a noblesou nám ukazuje kde jsou pochováni naši významní předkové, ale i ty méně významný. A vše zakončí slovy, které se mě uchovaly v paměti....Po takřka pět set let nepotřebovala Katedrála majitele, Karel IV ji stavěl, jako pokladnici svatých ostatku, jako korunní Katedrálu a jako pokud to pujde i mauzoleum, tak proč dnes najednou církev dělá si nároky na Chrám.(17.11.2011)