Reklama

Reklama

Krutý sever

  • Česko Na sever (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Reálnými událostmi inspirované drama vypráví o skotském rybáři, který v nouzi přijme lidský náklad, jenž má propašovat do Anglie. Vše se ale zvrtne v tragédii antických rozměrů.  Pro svůj celovečerní debut si britský režisér a herec Steve Hudson vybral zfilmování kontroverzního příběhu, který se zakládá na skutečné události. V jeho centru stojí mladý skotský rybář Sean, jehož finanční nouze dožene až k extrémnímu řešení - na své malé lodi Providence má propašovat skupinu čínských emigrantů ze Severního moře do Anglie. To vše bez vědomí svého otce, kapitána a majitele plavidla. Plán je jasný, naložit, vyložit a hlavně žádné zbytečné otázky. Jenže i něco tak jednoduchého se může změnit v noční můru. Původně několikadenní cesta se totiž nečekaně prodlužuje, což je problém především proto, že černí pasažéři v podpalubí nemají co jíst ani pít. Každým dnem navíc stoupá možnost jejich prozrazení. A už tak děsivá situace se ještě více zhoršuje poté, co loď na volném moři potká nebezpečná a ničivá bouře. Vše směřuje k tragickému finále s rozuzlením, které uzemní i ty nejnáročnější milovníky vycizelovaných point. Mezinárodně veleúspěšnému nezávislému dramatu, které obdrželo hned šest různých festivalových cen a také tři nominace na cenu BAFTA, vévodí herecké výkony Martina Compstona, Petera Mullana a Garyho Lewise. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (56)

Caminzind 

všechny recenze uživatele

Tak to pardon, ale závěr mě nijak neohromil. Naopak potvrzuje běžnou praxi, a ačkoliv se s tímto řešením nemusím morálně shodovat, je v podobné situaci asi tím nejpragmatičtějším. V kontrastu s melodramatickým vyzněním pak mírně sklouzává k patosu. Zklamání v důsledku očekávání, ikdyž film mě vtáhl svým napětím i hereckými výkony. 66% ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Kvalitny britsky nezavisly film, presne to je Kruty Sever. Scenar je vyborny a jednoduchy : treba previezt cez Severne More patriu Cinanov, ktori budu umyvat riady. Film ma slusne vybodoanu atmosferu, napinave sceny, kopu kvalitnych dialogov a zaver, ktory ma dostal takmer uplne. Nebudem prezradzat aky, treba si film pozriet. 84 % ()

Reklama

emma53 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrý herecký výkon Petera Mullana, který na mě z celého filmu zapůsobil asi nejvíc. Co mě zaujalo, byly dokonale prokreslené postavy, které se ale až neuvěřitelně během jedné plavby změní. Co bych chtěla vyzdvihnout je to, že na nezávislého režiséra je to opravdu poměrně zdařilé dílo. Jedno je však velmi těžko posuzovatelné a to do jaké míry se příběh držel skutečnosti a kde už se snažil scénarista o jistou účelovost. Závěr mě spíš přesvědčil o tom druhém. Ale zklamaná jsem rozhodně nebyla, takže u mě čtyřka. ()

DavidWebb 

všechny recenze uživatele

Vždy ma zaujímalo ako ďaleko sú ľudia ochotní zájsť - keď sa ocitnú v zúfalej situácii. Úprimne, to čo sa odohralo na tej rybárskej lodi by som nedokázal. A môžete mi veriť, že v extrémne zúfalých situáciách som sa ocitol nie jedenkrát. Drsný príbeh o pašovaní ľudí ľuďmi, ktorí s tým nemajú žiadne skúsenosti ani predstavu ako to celé prebehne, sa stáva zúfalým pokusom vyhnúť sa nevyhnuteľnému. Nevyhnuteľnému? Skôr si myslím, že sa to dalo vyriešiť určite lepším spôsobom. Bol by to risk, ale verím, že by to malo lepší koniec než ten, pre ktorý sa rozhodol filmový kapitán. Snímok je natočený realisticky, takže pôsobí dosť sugestívnym ale príbehovo až neuveriteľným dojmom. Neverím, že by normálny, psychicky zdravý človek, dokázal žiť s takou ťarchou na duši bez toho, aby si skôr či neskôr nesiahol na život. V každom prípade to slušne ubehlo a zase raz som si rozšíril filmové obzory. Fanúškovia komédií ruky preč. 3½ hviezdy. ()

Othello 

všechny recenze uživatele

True North nepřináší prakticky nic nového a zanechává nepříjemný nádech prvku očekávání a prvku zklamání. Přes silné téma a relativní sympatie k hrdinům totiž nepřináší divákovi jakoukoli satisfakci, díky které by začal silněji empatizovat. To naštěstí vyvažuje skvěle napsanou a zahranou postavou Petera Mullana, která spasí, co se dá. Nicméně dlouho jsem neviděl takhle "šokující" závěr, který ve výsledku vyjde tak do ztracena. Poslední záběr z lodi ve své prosté a efektní mizanscéně neobratně prozrazuje, jak málo aspektů má hodinu a půl dlouhý příběh. A přiznám se, že mě iritovalo, jak se v závěru potlačily veškeré zvukové ruchy, aby postavy mohly mluvit tíživě potichu. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (1)

  • Natáčanie prebiehalo v Nemecku, Írsku a Škótsku. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama