Reklama

Reklama

Hlavními hrdiny filmu jsou Roger Ferris, který pracuje na Blízkém východě jako agent CIA, a jeho nadřízený Ed Hoffman. Po bombovém útoku v Manchestru v Anglii dostane Ferris za úkol najít Al-Salima, vůdce teroristické organizace odpovědné za výbuch. Problém je, že Al-Salim je velmi opatrný muž, který nepoužívá žádnou elektroniku. Přitom by stačil jediný hovor přes mobilní telefon a CIA by ho hned našla. Ferris i Hoffman mají stejný cíl, ale jiné metody. Mladý agent je zvyklý operovat přímo v terénu, je schopen vyjednávat a pohybovat se v zónách, ze kterých se dostane živý málokdo. Hoffman, který řídí každý jeho pohyb, je jeho pravým opakem - arogantní byrokrat, který málokdy opouští Washington, všechno vyřizuje po telefonu. Lži a podvody mu nejsou cizí a hlavně, pro úspěch mise je ochotný jít přes mrtvoly. Zatímco se Ferris spojí se šéfem jordánské rozvědky Hánim Salámem, který mu pomůže, pokud v něm vzbudí důvěru, Hoffman řídí některé části operace bez jejich vědomí... (TV Nova)

(více)

Videa (11)

Trailer 3

Recenze (891)

Superpero 

všechny recenze uživatele

Moc se mi na to ani nechtělo koukat, protože už jsem trochu přejedenej těch thrillerů s arabskou tématikou, ale Ridley je prostě borec. Hrozně mě potěšilo, že to bylo velmi přehledně natočené a vůbec jsem se neztrácel ve všech těch intrikách, a že jich ve filmu bylo požehnaně. Akce byla taky dobrá a herci perfektní. Největší frajer byl Mark Strong aka Hani Salaam. Takovýhle charisma už jsem dlouho u nikoho nezaznamenal. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý dozreje podobne ako Kráľovstvo nebeské. Na prvý pohľad je to zle rytmizovaná bokovka s vynikajúcimi "prvými dvoma kotúčami" a postupne doznievajúcim zvyškom, ale nie je to tak celkom pravda. Ten film sa vyjadruje k množstvu tém, oplatí sa mu načúvať a som si istý, že opakované zhliadnutia budú čím ďalej kvalitnejším zážitkom. Monahan je občas tézovitý, čo v Kráľovstve fungovalo, pretože to bol film "z rytierskej doby", k dnešnej dobe sa podobné "všeobecné pravdy" akosi nehodia (hlavne nie z úst chlapov, čo inak nešetria výrazmi typu "motherfucker"), ale opakujem - oplatí sa načúvať. DiCaprio, Crowe a Strong sú skvelí (u mňa vládne Crowe). Hudba asi najlepšia, akú som tento rok v kine počul. A Ridley Scott... jeho súčasná forma je obdivuhodná. Je len málo režisérov, ktorí tak presne vedia, čo chcú vyjadriť, a vyjadrujú to takýmto filmársky vyzretým spôsobom. Pri Scottových filmoch mám proste ten dojem "samozrejmého a ľahko (na základe masívnych skúseností) dosiahnutého perfekcionalizmu" a neskonale si ho užívam. Nech vám zdravie a pracovný elán vydržia ešte dlhé roky, Majstre. ()

Reklama

Radko 

všechny recenze uživatele

Arabi sú skvelí luhári a západné spravodajské služby sa majú čo od nich učiť. Pri špiónskom súboji s islamským terorizmom ide často o hru mačky s myšou. Akurát, že neviete, kto je kedy mačkou a kto myšou. A ktoré zo zvierat má zároveň viac tvárí. Pavučinou lží je pokryté celé toto prostredie. Film lživé nitky vcelku logicky odokrýva, no neodhaľuje naplno. Poznámka: V knihe Nepohodlní mŕvi (Čo chýba to chýba), ktorú napísal Subcomandante Marcos spolu s Pacom Ignaciom Taibom II. je načrtnutá teória, že všetky videá Usámu bin Ládina boli v skutočnosti nakrúcané v najväčších pornografických štúdiách firmy Digital Playground v americkom Burbanku (mestečko neďaleko LA), pričom všetky šialené prejavy boli písané politicko-ideologickými poradcami vtedajšieho prezidenta Busha. Dabérom diabolského islamistu bol niekdajší predavač tacos z Mexika, ktorý neskôr ilegálne zdrhol práve do Burbanku, aby si tam zriadil mäsiarstvo. Púštna krajina neďaleko Burbanku je, takže o autentické kulisy videí bolo postarané. Jednou z indícií bol práve neuveriteľne prihlúply výzor samotného bin-Ládina v turbane a so samopalom v rukách na zverejňovaných videách. Úplne v rozpore s jeho deklarovanou vzdelanosťou. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně suchý příživník na atraktivním tématu terorismu. Nápaditost minimální, gradace nulová, tempo neexistuje. Jediným důvodem, proč nejdu na trapné dvě hvězdy, jsou herci. Crowe je tu v dost nezvyklé roli, jeho obtloustlý prošedivělý cynický analityk je skoro až komickou postavou. DiCaprio je NAPROSTO VÝBORNÝ, no a Marc Strong zde načal to, co dotáhnul v Rocknrolle.... Totiž že je to sakra těžkej frajer... Každopádně ale jeden z těch výrazně slabších snímků Ridleyho Scotta. Ani vizuálně to není žádná extra třída... ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Svižné, napínavé, ale trochu nedopečené. Oceňuju cynickej pohled na svět špionáže, kdy i ti hodní jednají podle hesla účel světí prostředky a neštítí se docela svinskejch metod. Úvodní naháněčka s vrtulníky je dobře a realisticky natočená, DiCaprio pálí ze škorpióna (holt zbraně jsou u nás prvotřídní) a tahaj mu cizí kosti z ruky. Ale od té chvíle film (resp. scénář) občas působí nedodělaně (Ferris si významně schovává kousek kosti aniž by to dál v ději figurovalo, Ferris si v nebezpečné oblasti nabrnkává známost o níž nic neví) a zkratkovitě (Al-Saleem se nechá okecat a chytit teda hodně primitivně). Naštěstí dynamika děje a herci (především Strong) to zachraňují tam, kde by mozek diváka mohl začít klást nepříjemné otázky. Takže ve výsledku čtyřka, i když hodně s odřenýma ušima a já na starý kolena (jeho starý kolena) začínám mít Scotta skoro rád. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (32)

  • Celosvětová premiéra proběhla 5. října 2008 v New Yorku. (Varan)
  • Autor knižní předlohy David Ignatia se nechal inspirovat skutečnou vojenskou operací Barclay, která za druhé světové války díky stvoření fiktivní armády ze dvanácti neexistujících britských divizí vyděsila Němce natolik, že už nedokázali zabránit vylodění spojenců na Sicílii. (Olík)
  • Aishini (Golshifteh Farahani) bratranci se jmenují Yousef (Youssef Srondy) a Rowley (Ghali Benlafkih). Rowley je velmi netradiční jméno pro muslima a spíše naznačuje, že se jedná o donašeče americkým tajným službám. (Othello)

Související novinky

Ridley Scott míří do televize

Ridley Scott míří do televize

09.10.2018

Ridley Scott (Labyrint lží, Marťan) je dalším filmovým režisérem, který si poprvé vyzkouší režii seriálu. Natočí sci-fi drama Raised by Wolves, které získalo objednávku rovnou na celou sérii od… (více)

Gladiátor ze Sherwoodu?

Gladiátor ze Sherwoodu?

01.03.2009

O projektu, který se původně jmenoval Nottingham, jsme už psali několikrát. Prošel podivuhodným vývojem. Na začátku byl scénář Ethana Reiffe a Cyruse Vorise, za který studio Universal zaplatilo… (více)

Ridley Scott válčí s mimozemšťany

Ridley Scott válčí s mimozemšťany

14.10.2008

Vlažné tržby Labyrintu lží, který se o víkendu umístil až na třetím místě zámořského komerčního řebříčku, naznačují, že pokud chce pan Ridley na stará kolena natočit ještě nějaký hit, bude si muset… (více)

Zásadní zvrat v Nottinghamu

Zásadní zvrat v Nottinghamu

29.09.2008

Tak tenhle klep si zaslouží samostatnou novinku. O projektu Nottingham, který má obrátit legendu o Robinu Hoodovi naruby, protože tradičně padoušský šerif z Nottinghamu (Russell Crowe) se stane… (více)

Reklama

Reklama