Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 1990 a kdesi na australském pobřeží přistane indonéská rybářská loď s pasažéry z Kambodže a Iráku, kteří se pokoušejí ilegálně dostat do země. Oklamáni falešnými sliby ocitají se uprchlíci na kraji pouště s třísetkilometrovou vzdáleností k nejbližšímu městu. Skupina se rozpadá a náhoda svádí dohromady podmračeného iráckého inženýra Youssifa, mírného, avšak rozhodného Kambodžana Aruna, hledajícího svého australského otce, a javánského rybáře Ramelana, jehož prokletím je přitahovat katastrofy nejrůznějšího druhu. Podobně jako Danis Tanović v Zemi nikoho přibližuje i scenárista a režisér Rowland ve svém debutu politické téma s lakonickým humorem vycházejícím z absurdity situace, aniž by však ztrácel ze zřetele její humanistický rozměr. Cestu podivné trojice za štěstím v podobě civilizace snímá vynalézavá kamera, která ideálním způsobem využívá fotogeničnosti australských širých plání. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (56)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Ať o tom přemýšlím jak chci, převládá u mě pocit nevyužitosti. Hlavně po emotivní stránce je to věčná škoda, protože námět byl parádní. Přišlo mě to jako kdyby se tvůrci nemohli rozhodnout zda to bude víc "ha ha ha" a nebo "tak to je drsný". Film se jmenuje Šťastná míle, jenže právě pocity štěstí jsem z toho necítil. Přišlo mě to jako film, kde herci v poušti moc dobře vědí, že po klapce naklušou na catering dají si ledovou tříšť a pak budou pokračovat v natáčení. Na drama málo dramatické a nulově emotivní, na komedii málo vtipný. Jako oslava skupinového chození na sluníčku výborný, jako film průměrný. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Poprvé jsem se setkal s Filmovým klubem v Mladé Boleslavi a okamžitě nemůžu jinak hodnotit, než za pět hvězdiček. Fakt, že jsem na židlích umíral a styděl se, opřít si nohu o stůl s kytičkou nezměnil na tom, že tahle komedie je neuvěřitelně zábavná, i když se to na první pohled vůbec nezdá. Autoři z minima dokázali vykřesat maximum a tak, když rybáři vyloží 12 emigrantů na černo na pobřeží Australie, je každopádně na co se těšit. Rozhodně je. Všecko vychází tak nějak ze života, tak nějak z normálních životních scén, ale je to tak zábavné, že na to jen tak nezapomenu. Není se taky co divit. Postavy jsou zajímavé, děj je různorodý. Osudové cesty jednotlivých postav rozděluje a opět mezi sebou spojuje, takže film má i dobrý spád a stále se něco děje. Tento film si podle mě zaslouží plný počet a tipuju, že se na něj opět s radostí podívám, protože na takovéto filmy se jen tak nezapomíná. ()

Bluntman 

všechny recenze uživatele

Subžánr road-movie u protinožců má svou dlouholetou tradici a bylo mu věnováno mnoho teoreticko-kritických statí, jež se zabývaly jeho proměnou (hlavní znaky australských road-movies je duo anebo trio, které má problémy se sociálním začleněmím a vzájemným porozuměním, podstatná je práce s hloubkou ostrosti, rámováním a rozmístěním jednotlivých věcí a herců v mizanscéně kvůli symboličnosti a taktéž poušť jakožto necivilizované, nedomácké a nepředvídatelné místo má ryze metaforický význam, kdy se projevuje sociální a politická angažovanost tvůrců, hlavně tedy ta politická). Klokaní cestovní filmy se po 11/9/2001 výrazně změnily, jednalo se o diskurz mezi západní a východní rétorikou tak, jak ji podávají média (západní pohled vidí poušť jako blízkovýchodní zemi, kterou je nutné civilizovat, musí být prolita krev, aby zem získala svou integritu a imunitu), ale Šťastné míle na tohle všechno do jisté míry rezignovalo a představují nám mírně zdlouhavý - i když záměrně - humanistický apel o utečenectví a segregaci, kdy se vychází hlavně z amerických děl (Jarmusch a Coeni jsou jasní) a sází na vhodně obsazené herce a humor jako prostředek k přiblížení problematiky divákovi. ani se není čemu divit, že Šťastné míle sklízejí různá ocenění na "západních" festivalech (Zvláštní cena poroty na MFFKV) a domácí kritika, když pomineme slušné divácké přijetí na sydneyském festivalu s dlouhatánským potleskem po skončení a hurónským smíchem při projekci, film ohodnotila jako průměrný. A mají rech, vačnatci, jedná se max. o mírný nadprůměr. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Kde nic, tu nic a najednou je australská poušť téměř přelidněná. Celistvé skupiny se rozpadnou a je zaděláno na průšvihy a katastrofy různého druhu. Ale i radosti, viz ta malá louže vody uprostřed pouště. Bavila mě ta různorodost postav i když jsem asi nejvíc přilnula k imigrantovi, který se neustále učil, co má říct, až se tam ocitne zřejmě na nějakém úřadě. Chvílemi jsem měla úsměv na tváři a vzápětí se to otočilo v dramatickou scénku. Nicméně, čím víc filmů vidím z různých míst naší planety, tím víc jsem ráda, že dýchám tady, uprostřed zeleně, kde nejsou například ještěři, hadi a podobná havěť. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Rozkošné, laskavé, zábavně, příjemně absurdní.. jen škoda nedomrlého konce a občas zvláštního střihu. ()

FlyBoy 

všechny recenze uživatele

Čo vznikne ak sa v rozhorúčenej púšti skrížia plány iráckeho inžiniera, kambodžského vytrvalca, javanského rybára a na stope im sú traja neúnavní hliadkari? Jemne nadpriemerná a pobláznená klubovečka o emigrácií prisťahovalcov do - územia klokanov - Austrálie. Taktiež pomalšie plynúca roadka o zložitosti začlenenia sa do cudzokrajnej spoločnosti. Prevažne v odľahčenom cítení a s veľmi nenásilným rozuzlením... ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Deset malých černoušků na pláž vylezlo, jeden se hned utopil, devět jich zbylo. Devět malých černoušků lezlo na kopec, čtyři z nich se zabili, zbylo jich jen pět... Demolition derby přistěhovalecké směsky, které zaujme především krásnými a propracovanými záběry pouště, moře, suchých stromů a roklí atd. ()

Jacinda 

všechny recenze uživatele

Další z rodiny filmů, které jsem viděla náhodou. Tentokrát se školou na vánočním představení...v téhle siuaci by se nikdo nechtěl ocitnout ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Skvělý film, který mě oslovil svým humorem a neotřelým námětem. Je to bytostně nekomerční podívaná, která přibližuje neveselé téma nápaditým a divácky vstřícným způsobem. Skutečnost, že se jedná o snímek natočený podle skutečné události, dodává filmu na další zajímavosti. Příjemné překvapení na obrazovce ČT2 - víc takových "festivalových" filmů! ()

Legas 

všechny recenze uživatele

Atraktivní prostředí, řidší zápletka, veselé příhody. Kdyby se to chvílemi tak nevleklo, byl by to velice svěží filmík. ()

Max-Wesslo 

všechny recenze uživatele

Lucky Miles mě zaujaly už krátkým popiskem na plakátu k filmu, což se mi delší dobu nestalo. Těšil jsem se na vzájemné setkání postav z různých světových stran, kultur či náboženství, to vše v atraktivním neutrálním prostředí schopném dohánět postavy k hranicím psychické i fyzické vyčerpanosti. Izolovanost herců v prostoru, byť velkém, se projevuje docela pomalu a místo očekáváného dramatického stupňování jsem si připadal jako na houpačce. To podpořil i závěr, který mě ne zrovna dostatečně uspokojil. Taktéž linie australských rangerů a indonéských rybářů dle mě trochu rušily, otázka zní, zda byly ve filmu opravdu potřebné. Celkově se však jedná o povedenou road-movie s komediálními prvky a absurdními situacemi. I´m going to Perth! ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Keď dávam tomuto filmu tri hviezdičky, pripadám si ako veľký dobrák. Námet je zaujímavý, veď ho písal život. Ale je to námet na jeden článok v populárnom časopise doplnený niekoľkými fotografiami. Minimálne jeden taký som už čítal. Nakrútiť o tom film je problém a tvorcovia mali mať vopred jasno, čo z toho chcú mať. To sa nestalo. Ako už Enšpígl napísal na drámu to bolo málo dramatické a na komédiu tam bolo málo humoru. Takže tie tri hviezdičky sa oprávnene trasú pred mojou prípadnou ďalšou návštevou profilu tohto filmu. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Kambodžan, Iráčan a Indonésan bloudí australskou pouští a snaží se uprchnout před lidmi, kteří se jim naopak snaží zachránit životy. Australské dobrodružné drama podle skutečných událostí používá zcela jednoduchou zápletku, ale díky dobře napsaným postavám a silnému, téměř neuvěřitelnému příběhu to stačí. Klobouk dolů! ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Smutná, presmutná komédia, ktorá ani nie je komédiou, len takým odľahčeným pohľadom na dramatické osudy utečencov v australskej púšti. Škodoradostné zadosťučinenie mi urobilo, ak sa na púšť dostala aj trojica rybárskej lode, ktorá ich priviezla... V každom prípade mám pocit, že sa dalo z témy vyťažiť viacej. ()

Reklama

Reklama