Reklama

Reklama

Tlačítko "REC" stiske mladá televizní reportérka a její kameraman, kteří natáčejí noční směnu v místní požární stanici. Po chvíli přijímají hasiči tísňovou výzvu staré ženy, která je uvězněna ve svém domě. Když dorazí na místo, ozve se strašidelný křik. Tím začíná dlouhá noční múra a unikátní dramatická televizní reportáž. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (1 513)

POMO 

všechny recenze uživatele

Síce tvorcovia neprinášajú nič nové a iba kombinujú techniku Blair Witchu s finálnou expozíciou z Mlčania jahniat (zelený nočný mód, podobné prostredie), ale i tak mi svojim nízkorozpočtovým výstrelkom pekne zodvihli adrenalín a chvíľami som mal od strachu nutkanie odkloniť zrak od plátna (to sa mi nestalo dobrých 15 rokov). Naozaj HUSTÉ finále, práve preto, že rozmer čírej filmovej zábavy mení v znepokojivý „it could happen“ pocit. Brrr! ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Výborný zombie horror, v rámci žánru jsem si po dlouhatásnké době zase jednou pořádně ukousala rty, ani nedutala, každou chvíli měla tendenci vyskočit ze židle a hlavně v té poslední scéně s infra kamerou jen tiše seděla a v duchu radila kameramanovi, kam by se měl podívat, aby viděl on a abych viděla samozřejmě i já. Zavřít takhle pár lidí a pár zombíků do jedné budovy mi připadalo jako skvělej nápad, ruční kamera už tu sice byla, občas z ní trochu zabolí hlava, ale k snímku se hodí naprosto perfektně. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

No já tedy nevím, na horrory se dívám jednou za uherský rok, a kromě toho, že tu máme moderní adrenalinový zombie slasher (závěrečné odhalení dělá asi takový rozdíl jako jestli vás kosí zombáci s T-virusem nebo Las Plagas) kombinovaný s blérvičoidní kamerou a jasně danými limity prostředí (což ovšem taky není pravda, jak se neustále přesvědčujeme), nějak nevidím nic, co by stálo za stavění na takový či makový piedestal. Šlape to, to nepochybně. Postavy se ale chovají jako nepoučitelní žánroví idioti, to nepochybně také:) Tenhle typ horrorů na mě zjevně nefunguje, stejně jako ruční kamera... ani to, že kameraman má být "členem action týmu", mě nepřesvědčuje, že by měl dobrý důvod ve svém snažení vytrvat po CELÝ film, místo aby se chopil nějakého pádného argumentu (jako třeba toho perlíku, muhehe) a nechal zombákům okusit tu slanou rozkoš a vyzkoušel, jestli by se při fyziologické neusmrtitelnosti nedal problém uspokojivě řešit mechanickou cestou (dělej co dělej, zuby, které nejsou, nemůžou kousat, a na rozdrcených pahýlech se do schodů taky běhá hůř než obvykle;)). Ale abych jen nehaněl, momentka s rozpliznutým hašounem a realistický containment management veřejné moci mě opravdu zaujaly. To druhé tedy jenom do chvíle než se "deusex" rozhodl řešit problém vysláním JEDNOHO specialisty - to, že tvůrci už měli v hlavách (a střednědobém ekonomickém výhledu) druhý díl, který je právě o nasazení zvláštní jednotky, opravdu není omluva... Ale jako proč ne, první půlka, kdy se hlavní hrdinka pořád snaží dělat svoji práci, a odkrývá realistické společenské pozadí bydlení v "činžáku", mě opravdu bavila. REC rozhodně patří do červeného, ale ode mě víc jak sedmdesátku nedostane. Jestli jste ale horroroví fandové, tak (mám-li věřit Sašovi Michailidisovi) si šmáknete podstatně víc než já, protože mě opravdu v tomhle subžánru různé kamerové variace a obrazové kompozice nechávají chladným a suchým. 70% ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Srdce hrozí vyskočením z perikardu, místnost sytí pach potu, děsem ztuhlá bledá tvář není schopna vypustit žádné zaklení, jež se dere na jazyk, instinktivně si zakrývám krk, čekaje zrádný útok stokilové stařeny a v duchu odpočítávám vteřiny zbývající do definitivního psychického kolapsu. Tak fajn, přiznávám, že malinko přeháním, ale pravdou je, že takhle výživné pocuchání nervů jsem si dlouho nevychutnal a má vyklepanost (fakt vyklepanost!) po skončení mě jenom utvrdila v rozumnosti rozhodnutí být pouze svátečním divákem horrorů. Apendix: Scénu na půdě tvůrcům neodpustím! 85% (více) Zajímavé komentáře: Mr.Apache, Bluntman, HateBreeder, castor, petero, lakikaki ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Tenhle film je naprostej masakr. Už dlouho se mi nestalo, aby mě nějaký horor takhle vtáhl do děje, abych se bál. REC je asi nejlepší a nejoriginálnější zombiárnou, jakou jsem kdy viděl, v rámci autentičnosti je myslím ze všech těch "ruční kamerou natočených" filmů dokonce nejdál. Narozdíl od Blair Witch ani chvilku nenudí (opravdu, od začátku až do konce film "šlape" a nemá ani jedno hluché místo), postavám jejich strach, vyděšení a nevědomost bez problémů věříte, jejich chování je logické a uvěřitelné (naopak od Cloverfieldu). Ten starý dům a fakt, že nebezpečí může číhat za každými dveřmi, dávají snímku neskutečnou atmosféru, kterou je třeba si pořádně užít sledováním o samotě a v úplné tmě. Jsem nucen upravit svůj žebříček nejoblíbenějších hororů. Rozhodně doporučuju ke zhlédnutí. Horror movie of the year ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Tak takto si predstavujem pohľadnicu z Barcelony, Woody! :-) Uf, toto je jasný zápis do mojej osobnej hororovej TOP 10. A na vysoké priečky. Najintenzívnejšia žánrová pecka od... odkedy vlastne? Brilantne využitý blairwitchovsko/cloverfieldovský koncept, výborní (ne)herci a náramne šikovné dávkovanie informácií, ktoré jednak robí z účastníkov plnokrvné postavy a jednak celý film bravúrne graduje. Až k záverečnej scéne s "nočným videním", ktorá splachuje do zabudnutia dokonca aj finále Mlčania jahniat. Takto som sa naposledy bál pri Tých druhých. Tí Španieli sú diabli! ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Intenzivní hororové peklo, ve kterém to režiséři perou do diváka s takovou razancí, až vám bude i ta diskutabilní ruční kamera úplně šumák, byť má silnou obhajobu v televizní show, kde chtějí novináři natočit všechno kolem sebe. Vědomí, že se zombíky už moc novinek vytasit nelze, tedy přivádí na scénu vynikající partu charakterů, které se vybarví už v poklidném úvodu, aby jste jim v tom závěrečném infernu mohli, s nehty v zubech, fandit. Hlavní hrdinka je fajn sympaťačka a já si uvědomil, že už dlouho jsem se o nikoho, tak jako o ni, ve filmu nebál. Těch několik šokujících momentů (pád ze schodů, holčička u maminky) a celý závěr, vstupem do podkroví počínaje, je pak samostatná kapitola, za kterou bych tvůrcům pozlatil ruce. Dlouze nazpět se musím otáčet, abych si vzpomněl na TAK kvalitní hororový kus. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

To byl teda španělskej masakr, jen co je pravda. Poslední dobou se s tím autoři neserou, a tak, když v Záhadě Blair Witch natáčeli všechno na amatérské kamery a bylo to úspěšné, všichni si řekli, je to autentické, je to dobré, ale proč se na to všechno pak čekalo tak dlouho? Nakonec přišlo Monstrum a právě [Rec], o kterém se zas tolik neví, ale zpracovává opět příběh o zombií, ale tak v originálním pojetí, že to nemůže zklamat. Bohužel s plným počtem já nemůžu souhlasit. Vadila mi přílišná šablonovitost, se kterou kameraman přichází a fakt, že jim všechno padá pod ruku tak nenápadně až je to nápadné. A ta poslední věc je, že jsem celou dobu věděl jak to dopadne. Jenže ta autenticita, ta byla dokonalá, ta byla tak neskutečně mrazivá, že jsem se do toho s kameramanem tak rychle dostal, až jsem pak nevěděl čemu všemu vůbec věřit. Jen kdyby se to všecko, dokola tak neopakovalo, i když co jiného do tak malých prostor vecpat... Každopádně je to jeden z těch nejoriginálnějších a nejzajímavějších hororů, které jsem vůbec kdy viděl. A věřím, že se mezi nimi jen tak neztratí. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet €1,5miliónaTržby USA $-Tržby Celosvetovo $32,492,948║ Dokonca aj Španielsko dokáže prekvapiť a nielen vo futbale, toto je asi aj možno prvý film čo som z tejto krajiny videl, keď nepočítam koprodukcie a hneď musím priznať, že dokážu točiť strhujúcejšie zombii filmy než Americké veľkoprodukcie, hlavne vrátene nedávnej Som legenda. Koncepcia filmu je výborne skomponovaná, od samotnej kamery, ktorá dokáže navodiť slušnú skľúčenosť až priblížiť reálnosť, až po zostavenie samotného príbehu, aj keď z občasným navodením klišé ale asi bez toho by sa to niekedy nedalo. U mňa slušných 70% a prikláňam sa za snahu tvorcov k hodnoteniu 4****. "A za posledné roky najoriginálnejšie podaní zombii horror!" ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Ruční kamera je sezónně IN, zombíkům a satanášům se vzteklinou se daří už pár dekád, čili proč to nesloučit v celek, že... Navíc v celek obstojně fungující a v závěru velmi solidně vygradovaný. Co mu podkopává nohy podobně jako americkému Monstru je okázalé hraní na efekt a násilné zdůrazňování toho, že vše je točeno TEĎ, AUTENTICKY, BEZPROSTŘEDNĚ. Výsledkem je nucenost, předvidatelnost a na nervy lezoucí hysterie, kteréžto šmouhy však nedokáží jinak pozitivní dojem zahrdlit. [Rec] se dá sledovat s chutí a s lehce shovívavým úsměvem, nicméně vyzařuje z něho jakási sympatická aura. Beru... ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Blair witch styl dotažen takřka k dokonalosti. Rec působí jako zjevení ze Španělska, které dokáže (v noci) otřást snad každým. Jednoduché postavy, které pobíhají po obrazovce společně s pochopitelnou snahou kameramana mít dobrý záběr. Konečně se našla vize, která je tak primitivní a krvavě účinná. V každém podobně laděném snímku se divák musel ptát, "proč to sakra točí?", ale tentokrát je to jednoduše a stylově vyřešeno existencí kameramana a televizní reportérky, která je mimochodem, alespoň z počátku, půvabná a divák ji začne fandit. Lekacích okamžiků není 5 za sekundu, ale jejich hustota je přesto daleko před Blair Witch projektem, který mě osobně překvapil v jediné scéně. Krom toho závěr, jako často bolavé místo hororů i jinak mysticky laděných filmů skvěle zapadá(Spoiler:křesťanská tématika vítána!). Hurá s kamerou do paneláku, každý si teď může natočit vlastní obdobu REC... ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Jaume Balagueró, Luis Berdejo, Paco Plaza .. Zalekl jsem se jednou, při pohledu do podkroví, ale jinak je [REC] táhlá módní roztřesená nuda bez atmosféry, kdy jsem během projekce několikrát kontroloval čas, jak jsem blízko do konce (a to má děj jen 70 minut!). Pár úseků má spád, ale jinak jde o celkem chaotickou snahu způsobit divákům epilepsii vyklepanou ruční kamerou, kterou protentokrát drží v ruce profesionální (televizní) kameraman a partou běhajících pobožných zombíků. Právě pozice kameramana je nejproblémovější, jelikož on, v situacích, které zažívají (někdy trochu přihlouplé) postavy, nedotváří dojem smrtelného ohrožení. ___ Viděno bez sluníčka, bez protíkajícího hajzlíku, přesto mám pocit, že je něco špatně. Zvláště, když vidím, že má [REC] vyšší hodnocení (nyní 83%) než mnohem lepší Blair Witch nebo Cloverfield. ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Zo zanroveho podania ide predsa len o intenzivnejsi zazitok strachu ako Cloverfield a urcitu dobu mi prisiel REC aj menej vykonstruovanejsi. Zmenilo sa to v zaverecnej tretine, ovsem aj napriek tomu som konecne po dlhej dobe v danom zanri pocitoval skutocne napatie a nechal sa dejom strhnut. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Nebýt závěru v tajemném pokoji, tak je má spokojenost takřka bezvýhradná. Ne že by bylo podkrovní finále špatné, ale vůbec mi nesedlo k předchozímu dění. Nepasuje mi prostě úvodní hodina na závěrečnou patnáctiminutovku a naopak. Ovšem jinak je vše jak má být. Atmosféra by se dala krájet, má to jak nápady tak tempo a je to úderné i efektivní jako útok Barcy. Rozhodně si dobře rozmyslím kde se při letošní návštěvě Barcelony ubytuju. Jedno však vím bezpečně, starý činžák to v žádném případě nebude. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Je to pecka. Já jako milovník zombií jsem prostě rád za každej žánrovej zářez a toto je navíc "originálně" pojato pohledem zvědavého kameramana. Reportérka byla sympaťačka a celé to dost odsejpalo. Konec byl fakt nervydrásající a ta béčková církevní laboratoř na konci - eňo ňuňo. Psychobilly song v závěrečnejch titulkách pak už jen dovršil mojí dobrou náladu z tohohle filmu. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Záhada Blair Witch je stísňující hned od počátku, tohle začne být opravdu zajímavé až po dvou třetinách filmu. Reportérka občas příšerná (ale ne autenticky příšerná jako třeba právě ta holčina z Blair) a pár dementních berliček, kdy se postavy chovají tak, že si ten kousanec zaslouží. Tomuhle druhu filmů zběsilost a nepřehledné scény v pohybu moc nesluší. Autentičnosti Blairské čaroděnice se tohle zdaleka neblíží a nejspíš už nikdy nic nebude. ()

Tom Riddle 

všechny recenze uživatele

Nejnovější Balagueró je pro mě docela zklamáním. V takové přiměřené depce jsem se rozhodl odvést svoje myšlenky hororem, páč jsem pěknej strašpytel. Ale prostě jsem se nebál... Nepopírám určité kvality, a srovnání s Blair Witch je nasnadě, ovšem je tu jeden zásadní rozdíl. U Blair Witch jsem se bál. 60%. ()

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Strašidelné moc ne (od posránka, jako jsem já, to už je teda co říct), vtipné chvílemi (nechtěně) ano. ... Canakjo, ty kluku hloupá, dyť to píšeš ouplně obráceně! ()

Bluntman 

všechny recenze uživatele

[REC] je návrat k podstatě zombie subžánru, k společensko-kritické reflexi, kdy dění sledujeme z pohledu kameramana dokumentujícího nastalou situaci - stejně jako v Reevesově CLOVERFIELD anebo ve stejném (sub)žánru u Romera v DIARY OF THE DEAD._____ Expozice je dostatečně dlouhá na to, abychom se seznámili s postavami a byli uvrženi do akce, a tentokráte se nedokumentuje proto, že jsou tím lidé posedlí - jako v CLOVERFIELD - či proto, že se jedná o filozofické vyjádření - jako v DIARY OF THE DEAD, ale z toho důvodu, že se tohle musí zaznamenat, jinak by tomu nikdo neuvěřil a nikdo jiný to za ně neudělá._____ [REC] se navrací do dob NIGHT OF THE LIVING DEAD a těchhle klasik žánru, když nám ukazuje, že ti, kteří nás mají chrání - ať už policisté anebo vědci - nás nakonec oddělají. Stylistická promyšlenost, která ale působí autenticky a vytváří si zajímavá alibi na kompoziční nedostatky je obdivuhodná, atmosféra filmu pohlcující a lekačky natolik efektivní, že jsem se z nich vzpamatovával ještě dlouhou dobu. Možná lepší než CLOVERFIELD, který se musel přizpůsobovat na žánrové požadavky katastrofických filmů. Španělsko mi poslední dobou dělá vyloženou horrorovou radost... ()

Související novinky

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Španělský král hororu chystá další film

Španělský král hororu chystá další film

03.11.2014

Jaume Balagueró je pevně spjatý se španělskou produkční společností Filmax, která se specializuje na žánrové filmy a pod jejíž hlavičkou si udělal mezinárodní renomé hororovou sérií REC. Poslední díl… (více)

Amy Adams terorizovaná duchy?

Amy Adams terorizovaná duchy?

03.09.2011

Španělská hororová škola je momentálně žánrovou špičkou. Uvědomují si to i za Atlantikem. Už remakovali REC, teď přijde na řadu Sirotčinec. Původní film produkoval Guillermo del Toro a Belén Rueda si… (více)

Emmerich a „skromná sci-fi“?

Emmerich a „skromná sci-fi“?

02.11.2010

Zní to jako dvě neslučitelné věci, ale Roland to asi myslí vážně. Momentálně dolaďuje svůj záhadný projekt Anonymous, který má být „historickým thrillerem o tom, kdo doopravdy napsal Shakespearovy… (více)

Reklama

Reklama