Reklama

Reklama

Nutné k přežití

(pořad)
  • Česko Boj o přežití (více)
Trailer

Série(7) / Epizody(67)

Obsahy(1)

Bývalý elitní voják Bear Grylls bude vaším průvodcem divočinou. Ukáže vám, jak přežít na těch nejvíce nehostinných místech naší planety. To všechno bez pořádné výbavy, jídla i pití. Půjde mu při tom o život... Zkušený dobrodruh a expert na přežití v divočině Bear Grylls cestuje po světě a na nejméně pohostinných místech naší planety se zas a znovu pouští do tuhého souboje člověka s nespoutanou přírodou. To, co by jiné spolehlivě zabilo, je pro něj příležitost vychutnat si natáčení napínavého televizního průvodce extrémního cestovatele. Bear Grylls sloužil ve speciálních jednotkách britské armády a má za sebou zvláštní výcvik přežití v nejtěžších podmínkách. V první várce epizod se mimo jiné ocitá uprostřed ničeho v kanadské části Skalnatých hor, na poušti Moab v Utahu, v nitru deštného pralesa na Kostarice, na ostrých hřebenech aljašských hor, na vyprahlých pláních Sierra Nevady nebo ve sluncem spalované africké savaně a vyzbrojen jen naprostými nezbytnosti k přežití si musí najít cestu zpátky do civilizace. (TV Prima)

(více)

Recenze (411)

Matty 

všechny recenze uživatele

Sjíždění peřejí na vlastnoručně vyrobeném voru, horolezectví na kluzkých skalách bez jištění, ochočování divokých koní, mrazivá pouštní noc ve společnosti chřestýšů. To vše doplněno poučným komentářem poučeného dobrodruha. Dokument napěchovaný informacemi se snoubí s neskutečným adrenalinem. Na každou epizodu zírám v tichém úžasu a zároveň doufám, že v životě nebudu muset použít Gryllsových metod nezbytných k přežití. Nikdy bych třeba nevěřil, co všechno dokáže pozřít hladový člověk. Přestože mám k přírodě obdobný vztah jako Angličané k pytlíkovému čaji, jde pro mne o jeden z nejvíce fascinujících "reality" seriálů. (Na Discovery vysíláno pod názvem Nutné k přežití.) Apendix: pozření jačího oka - nezapomenu... 90% ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Vynikající a chvílemi dech i chuť beroucí seriál se sympatickým a nezničitelným Bearem Gryllsem. Bohužel skutečnost není tak krásná a tento seriál po větších i menších skandálech byl přijat spíše jako "jak na přežít" než "tohle je skutečnost". Je to škoda, protože vypadá každý díl velmi věrohodně a každé prostředí, které Bear navštíví působí svým nezaměnitelně děsivým kouzlem. Právě nově nastavená linie poučování a vysvětlování jak přežít je příjemnější a pro obyčejného člověka smysluplnější než snaha předstírat skutečné prostředí bez jakékoliv pomoci široko daleko. Těžko se odtrhávají oči i od způsobů, jak si vytvořit nebo nalézt místo na spaní v zatopeném lese... a je toho samozřejmě mnohem více. Plných 5* však vzhledem ke snaze lhát divákovi dát nejde. Takový speciální díl, "co jíst v divočině" některé určitě dorazí, protože tolik nechutných hmyzích tvorů nikde nikdo nikdy nesnědl:). Krom toho všeho, Bear Grylis stejně jako já nosí boty značky Merrell... :) ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Man vs. Wild. Člověk proti divočině. Je paradoxem vývoje lidského druhu, tedy civilizace, že se pojmy v názvu staví takto proti sobě. V podání BG jde totiž o symbiózu Člověka a divočiny. Největší chybou naší civilizace je totiž fakt, že vytrhává člověka ze systému přírody a staví ho kamsi mimo, dle titulu dokonce proti ní. Man vs. Wild je skutečně obohacujícím zážitkem. Taková řada praktických poznatků pro pobyt v přírodě vydá za audiovizuální encyklopedii a už jen proto je dobré to vidět (i kdyby třeba Bear spal přes noc v přistaveném přívěsu filmového štábu, jak je mu občas podsouváno) a inspirovat se - vyjma tedy jeho stravovacích návyků, které mne jakožto vegetariána dráždí, ale fakticky jen dokazují, že člověk je všežravec a sní skutečně cokoliv. Navíc, proč to nepřiznat, Bear Grylls je archetyp muže-lovce a prototyp člověka-nejvyššího predátora a já bych chtěl být jako on. Při sledování lidí, jako je Bear Grylls, člověk dobře pozná, kde máme jakožto živočišný druh hranice možností... Man vs. Wild je vlastně cestou proti proudu času, kdy byl boj o přežití prakticky jediným smyslem života každého lidského jedince, v kůži Bearyho Gryllse prožijeme spolu s ním život lovce, našeho lidského předka, který se ještě nemohl spoléhat na civilizaci, ale pouze sám na sebe. Strhující ,,dokument"... Podobné seriály: Útěk k legiím ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Každá lokalita má svůj vlastní unikátní genius loci a Bear Grylls vždycky přesně a zábavně vystihne všechny její nástrahy a výhody. Natočené je to krásně a Bear Grylls je prostě anomál. V jeho podání a nepřetržitě dobré náladě vypadá "přežívání" jako ohromná zábava. ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Bear Grylls je pojem, který úspěšně všechny naše televize ignorují už hezkou řádku let (narážím hlavně na dokumentární ráj ČT2). Přitom právě Man vs. Wild je cool počin, který by mohl nalákat mladou generaci k dokumentárnímu žánru. Člověk, který dává parkour v přírodě, na lávovém poli, v rozpadlých budovách starých komunistických fabrik přece musí bavit každého, nebo ne? Spousta zajímavých informací, které vám pedofilní učitel zeměpisu na základce jen vyprávěl, Bear předvede hezky v praxi. No napadlo vás, že můžete sežrat syrového Lososa přímo z řeky, odříznout si určitý kus z mršiny zebry a sežrat ho bez toho, abyste se posrali a chcípli? Tenhle člověk snad umí úplně všechno. 90% ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Zopakujme si Bearovy rady: 1. Zorientujte se, kdekoliv, kdykoliv, vždy si ujasněte kde jste a kam chcete jít. 2. Hýbejte se, pohybujte se. A to ihned po zorientování. 3. Dejte si pozor na svůj psychický stav. 4. Jídlo = energie. 5. Úkryt zvyšuje šance přežití při delších trasách. 6. Oheň, přítel při přežití. 7. Respektujte okolí a neriskujte. Takže pokud omylem vypadnete z letícího letadla do nehostinné pustiny a pád zázračně přežijete, tak se vám rady novodobého skautíka Beara Gryllse budou jistě hodit. Pokud však nehodláte nikdy opustit bezpečí betonové džungle, tak můžete s úžasem sledovat primitivní stavební postupy, nedobrovolnou přeměnu pobíhající fauny v potravu či smysluplné využití odpadků. Já tedy poslední dobou z letadla příliš často nepadám, hlubokým vodám, exotickým a zmrzlým místům se vyhýbám, takže jsem v tomto pořadu hledal spíš zábavu než poučení. A té zábavy moc nebylo, takže mě spíš baví to, jak Bear při natáčení trpí hlady - https://www.reddit.com/r/funny/comments/49xrvl/bear_grylls_on_a_lunch_break_from_filming_man_vs/. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Od chvíle, kdy si ten týpek pochcal šátek na hlavu, aby si zchladil temínko, jsem věděl, že je to borec. Seriál zdatně kombinuje dobrodružství v přírodě, dokumentaristicky pohledné scenerie a takovou tu "populární mechaniku" pro trumpy, kempery a další extrémní výletníky. Slabinu vidím v jisté repetitivnosti, Bear Grylls se snaží jít dál a dál, vystavuje se větším nebezpečím, pojídá stále hnusnější hmyzáky, ale přeci jen není to profesionální vypravěč, ani bavič. Schéma se opakuje a přijde mi, že po nějakých 15 dílech už seriál osloví jen velmi skalní příznivce, anebo může plnit takovou tu úlohu kulisy, které nevěnujete stoprocentní pozornost... 8/10 ()

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Nápad se proměnil ve skutečnost, díky které dnes můžeme jen tupě přihlížet, že i v našem konzumním světě se dá přežít pouze s nožem a velkým odhodláním. Jako geografický seriál jedinečná podívaná do tajů přírody, kulinářská vtom, že se dá sníst téměř cokoliv a hlavně je to seriál, který tu chyběl v takové kvalitě i rozsahu s nepopsatelnou atmosférou. Bear Grylls si rozhodně zaslouží maximální hodnocení, už jen za neuvěřitelné výkony, které podává a je ochoten pouze pro ukázku divákům riskovat svůj holý život (Samozřejmě je to vše nahrané). Trochu mi u tohoto seriálu vadilo, že je vše zaváděno do extrémů, což by normálního bojovníka o přežití ani nenapadlo dělat, jako je lezení po liáně nad propastí a skákání po kamenech ostrých jako břitva. Výborný seriál, který je více zábavou a panoramatickou podívanou, než skutečným bojem o přežití 85% ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Z každého dílu dýchá pocit, že je to vše připravené, že za kameramanem stojí tým hrdlořezů, kteří Bearovi stloukají vor, chytají zvěř, z marcipánu vyrábí imitace červů a v noci dělají stínové divadlo na stěnu skaliska, aby se Bear nenudil mezi natáčením. To všechno beru, protože i přes to všechno je seriál velice zábavný a zároveň poučný. Dech beroucí dobrodružství je natolik podmanivé, že divák nakonec na toho kameramana a jeho tým brzo zapomene a plně se nechá vtáhnout do zrádné a nebezpečné divočiny. Pro ty, co se v životě nedostanou dál, jak na dovolenou do Bulharska asi není takovým přínosem, ale i tak lze zde čerpat neocenitelné rady nutné k přežití. A úplně je pak nejlepší, když na konci Bear Grylls grills a bear. ()

LihO 

všechny recenze uživatele

Často je to len hrané, naschvál mu tam dajú nejaké zvieratá, živé alebo mŕtve, aby mohol ukázať čo všetko sa dá zjesť a čo všetko sa dá na niečo použiť. Niektoré diely sú brutálne nechutné a aj keby mi išlo o život, asi by som nedokázal zjesť to čo on, na to treba fakt silný žalúdok. Pred tým chlapom treba mať fakt rešpekt. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Edward Michael Grylls, prezývaný Bear (medveď), je týpek, ktorého len tak niečo nezaskočí. Svoje dlhoročné skúsenosti a náročný výcvik z armády, špeciálnych vojenských jednotiek SAS teraz využíva ku tomu, aby ukázal televíznym divákom, to ako sa dá prežiť v skutočne nezávideniahodných situáciach. Dokáže prežiť na tých najnehostinejších, najnebezpečnejších miestach. Nezloží ho vyprahnutá púšť, hustý prales, zahnívajúce močiare ani chladné ľadové planiny. Jeho vytrvalosť, zručnosť, fyzická aj psychická kondícia a znalosti prírody sú obdivuhodné. Je to chlapík, ktorý dobre vie, čo je "Nutné k prežitiu". *** ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Dokonalé dobrodružstvo, dokonalá zábava...Tento chlapík má pevné nervy a riadny kus odvahy, niekady si hovorím , že ho asi vidím naposledy, lebo teraz už určite spadne...nie?, tak asi teraz !... nie. Ten batman má niekedy viac štastia ako rozumu. Napchať sa z červíkmi, zjesť netopiera, potkana ...čo len chceš, alebo presnejšie povedané čo musíš, keď nechceš skapať. Dobrodružstvo, ktoré vám dá mnoho neoceniteľných informácií.100%. ()

lesumir 

všechny recenze uživatele

Když někdo pojídá něčí oko nebo syrová játra, dělá se mi zle, ale co když budu jednou takovýhle rady potřebovat... ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Debaty o tom do jaké míry je tento pořad inscenovaný mi přijdou zcela malicherné. Co čekáte? Je to jen televize. Nehledě na to, že ve spustě záběrů Grylls regulérně riskuje život a je úplně jedno, jestli mu občas někdo pomůže postavit vor. Nejdůležitější vlastností tohoto pořadu by neměla být reflexe skutečnosti, ale zábava. A zábavný Ultimate Survival rozhodně je, protože jeho ústřední postava je sympatický a vtipný poloblázen. Také je to vydařený dobrodružný cestopis tak jak ho nikdo před tím nedělal. V každé dobré epizodě udělá Bear něco vtipného, něco nebezpečného a něco nechutného a to vše v krásné a téměř neposkrvněné krajině. Já nemám výhrad. ()

paascha 

všechny recenze uživatele

magor! sežere, co najde - brouky, hady, žáby, škorpiony, mrtvoly i hovno. Přespí v břiše mrtvého velblouda a ještě se tomu směje. magor ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Poznáte lepší dokumentárny seriál než "dobrodružstvá Beara Gryllsa"? Dozvedeli sme sa, že ak ste na púšti, najlepšie je vymočiť sa na kus látky a obaliť si ňou celú hlavu. Ak vám ešte nejaká kvapka ostane, nezabudnite ju vypiť, nevadí, že vás ponadrapuje ako Bearsa, naučili sme sa že v Južnej Amerike nie je nič lepšie v prípade nedostatku jedla ako "vyprážaná" tarantula. Takých 5-10 minút z každej strany bude stačiť. Vieme že obrie larvy v uschnutom dreve chutia ako mazľavý studený sopeľ. Vieme, že uštipnutie včely vám môže spôsobiť opuch tváre, kedy sa vám hlava zväčší do dvojnásobnej veľkosti. A mnoho mnoho ďalšieho. Človeku je až škoda, že sa nikdy nestratí niekde v Indonézií. Toľko sme sa neučili a nikdy to nevyužijeme. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Bear Grylls je týpek, ktorý sa len tak nevidí. Dobre natočený a hlavne zaujímavý dokument, ktorý mení svoje prostredie tak, ako Bear Grylls svoj jedálniček. 90% - 5* ()

Jacinda 

všechny recenze uživatele

Je mi úplně jedno, jestli je to částečně nafilmované. Já se nato dívám tak, že je to pravda. Každý díl mě fascinuje, navíc seriál běží na Discovery s českým VÝTEČNÝM dabingem. Díky Bearovi už vím, kolik je vitamínu C v jehličí a snad bych i dokázala rozdělat oheň. Každopádně se o to pokusím:-) a doufám, že někde splaším takové křesadlo jako má on...Bear Grylls je zkrátka nezničitelný, rozvážný, odvážný a navíc strašně pěkný. Tenhle seriál mi dal víc, než celá příručka Junáka ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

:-))) Mně vždycky baví, jak se najde u takovéhoto pořadu hejno reptalů, kteří začnou mluvit o ,,nahraných a zinscenovaných akcích''. Samozřejmě podle nich by bylo ideální, cool a v pořádku, kdyby Bear hned v prvním díle utonul v zamrzlém jezeře, nebo v noci zmrznul i s kameramanem. To by bylo korektní a správná reality show. A jelikož nezmrznul, nezahynul v Kostarice ani v pouštích, je to prostě celý nahraný... Pominu-li fakt, že Discovery channel asi něco serálem vydělal jde zde hlavně o to ukázat expertem běžnému tůristovi jak přežít. Ono se dá kupodivu ztratit i na blbé Šumavě... Bear samozřejmě před divákem nic neobjevuje. Byl členem členem SAS a tihle chlapi jsou zatraceně dobře cvičení na to aby věděli jak v případě průseru nezakrákat u prvního pařezu. A o tom to je. Je to jako kdyby vám iluzionista předvedl něco ze svých triků. I kdyby si divák zapamatoval jen třetinu z rad, věřím, že v kritické situaci by opravdu některá z nich mohla zachránit život. Tu základní, ke které nepotřebujete ani křesadlo, ani čutoru s vodou navíc Bear neustále zdůrazňuje. Nepanikařit, zachovat klid a rozvahu. Slabé povahy rovnou varuji, v seriálu je pár dosti naturálních scén (jako např. pojídání larev z mršiny atd..), které vám z gauče s chipsy v misce na klíně mohou připadat nechutné, ale které mohou tam venku v divoké přírodě rozhodnout o vašem dalším osudu. --- Jsem vlastníkem dvou seriálových řad (každá po 6 DVD), každé DVD má dva díly. Zde je podrobný seznam dílů, kdyby to někoho zajímalo. Série 1, díl 1( Alpy, Deštný prales Kostarika), díl 2 (poušť Moab, Sierra Nevada), díl 3 (pohoří Chugach, sopka Kilauea), díl 4 (opuštěný ostrov, africká savavna), díl 5 (Everglades, Ekvádor), díl 6 (Kimberley, kaňon Cooper, Island). //// Série 2, díl 1 (Sahara I + II), díl 2 (Panama I + II), díl 3 (Patagónie I + II), díl 4 (Bearova svačinka, Zambie, Namíbie), díl5 (Sumatra i + II), díl 6 (Sibiř I + II). Za mne je to záležitost jednoznačně na 5 hvězd ! * * * * ()

Reklama

Reklama