Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film se odehrává na konci 60. let na dánském venkově. Jedenáctiletý Fritz nastupuje do nové školy, kde vládne ředitel tyran. Bojí se ho nejen děti, ale i učitelé. Fritz se však záhy díky žertu spolužáků ocitne v ředitelně. Vrací se s natrženým uchem. Jeho rodiče se vydají do boje se školou, ale nemají žádnou podporu v okolí. Pouze nový Fritzův učitel, (Anders W. Berthelsen) který se řediteli snaží postavit netradiční výukou v hodinách hudební výchovy, jim v tom pomáhá. Fritz se pro změnu vzhlédl v osobě Martina Luthera Kinga, a tak jeho boj proti řediteli dostává i hlubší rozměr. Rodičům se po počátečních problémech povede dosáhnout předvolání ředitele před školní radu. Nicméně rozhodnutí závisí na jediném svědkovi, který může říci, jak to bylo. Nastává však nečekaný zvrat, a už zbývá jen jediný způsob, jak se domoci spravedlnosti… (Zmiu)

(více)

Recenze (44)

zette 

všechny recenze uživatele

Myslim, ze se jedna o velmi zdarile rodinne drama. Dansky rukopis je citelny, hlavne tam, kde deti oslavuji " odchod " reditele ( v tom jsou skandinavsti reziseri nezamenitelni - cerny humor a spontannost ). Hezke zabery z danskeho venkova, slusne herecke vykony a zaver, ktery v cloveku vyvola emoce. Hezky film, ktery muzu doporucit uplne vsem. ()

amfetamin 

všechny recenze uživatele

Zemřel nám pan ředitel, veselme se. Jsem si celkem jistá, že tento film má poselství. Aneb bububu, vstupujeme do doby, kdy jsou zmetci héroizovaní a zlí učitelé zatracováni. Ne, nepřiměřené fyzické tresty nejsou v pořádku, neni v pořáku zbaběle lhát, ale tenhle film je prostě divnej. Hlavní hrdina co obdivuje Martina Luthera Kinga, holka, která se svlékne na záchodě aby jí její drahý viděl, emancipovaná třída dětí a radovánky na závěr. Prostě divný. ()

Reklama

Kejt.lin 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tomu, že dřív jsem se pohybovala v té „nižší“ undergroundové spolčenosti a mými přáteli byly punkáči, metalisti a anarchisti, tak tenhle film má pro mě obrovskou emoční hloubku a citovou vazbu vztahující se ke klukovy, který byl postaven mimo „normální“ společnost.. paradoxně sama společnost ho postavila mimo ní ..Klasický problém s nadvládou někoho (v tomto případě ředitel základní školy), neideální rodinné vztahy, vlastní názor, osobitý pohled na svět, vzhled, který nesplňuje měřítka k životu dané doby, jeden menší problém a je to tu - právě jste se stali vyvrhelem a zároveň obětí.. život si s vámi pěkně pohrál a teď už je jen na vás jak se k tomu postavíte – necháte si srát na hlavu, zalepíte pusu a půjdete s davem, nebo se necháte ostříhat? ..Hrdina filmu zvolil číro, nechal se přejmenovat, postavil se vyšším mocnostem a snažil se vyřešit problémy.. Fritz se zachoval jako moji přátelé ..znám ten život, znám ten problém a znám co obnáší být jiný a lišit se..proto ta náklonost, soucit a nostalgie..Jedna ze scén filmu, která mi zůstane zarytá v paměti a zároveň se stává ukázkovým přirovnáním lidské pošetilosti je jednání o rozsudku ředitele.. Je až neuvěřitelné jak lidská zbabělost dokáže pro nahnání svého ega a dobytí moci zahnat do kouta zoufalství ty druhé..ty druhé stejného druhu, sobě rovné – lidi.Tohle je prostě peklo, tohle je prostě pekelně dobrej film s problematikou, která zůstane součástí dnešního světa až navěky.. Doufám, že jednou budem dál! ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Neveril som, že toto môže byť európska alternatíva na Spolok básnikov, ale naozaj bola. Len vzopretie sa nespravodlivosti má pri detskom hrdinovi trochu inú podobu, svoju úlohu zohrajú (trochu pribrzdení) rodičia a namiesto poézie je prostriedkom vzdoru hudba. Netrhá sa tak len strana z učebnice literatúry, ale zahadzujú sa celé spevníky. Keď sú zakázané účesy podľa Beatles, a na hudobnej výchove sa predsa hrá rock'n'roll, tak riaditeľ to má zrátané. Vo filme sú niektoré veci prilepené trochu nasilu, ako keď malý chlapec obdivuje Martina Luthera Kinga, alebo takmer-erotická scéna v dievčenskej sprche, to filmu nepridáva na charaktere podľa-skutočnéhu-príbehu. ()

tormento 

všechny recenze uživatele

Nie je nad Škandinávsku kinematografiu, tu atmosféru človek cíti v každom filmovom žánri. Toto na prvý pohľad rodinné dráma je krásnou reflexiou obrazu vtedajšej doby. Ktoré ešte umocňuje drsné školské prostredie v ktorom sa Fritz vyníma ako osobnosť. Pekná kamera, a príroda je u severanov samozrejmosťou no a ich špecifický humor(smrť riaditeľa) výbornou bodkou príjemného rodinného filmu. 85% ()

Galerie (18)

Související novinky

Skandinávský dům v červnu

Skandinávský dům v červnu

30.05.2009

Předtím, než se Skandinávský dům na dobu prázdnin uzavře, budou mít filmoví diváci v Praze i v Brně možnost zhlédnout opět další sérii severských filmů. V Praze se mohou těšit nejprve na islandský… (více)

Reklama

Reklama