Satirický pořad „ČESKÁ SODA“, který se uváděl v programu České televize od června 1993 do konce roku 1997 jako občasník, se stal kultovním dílem, které se později objevilo jako střihový film i na plátnech kin.
Pořad dosud zůstává v tomto žánru výjimečným (i když jeho koncepci a model začaly napodobovat i jiné pořady tohoto typu), svým humorem nezařaditelným a nerespektováním žádného tabu pro širší veřejnost i nepřijatelným. Jako první přišel s parodiemi televizních zpráv, politiků, reklam, schémat televizních pořadů, klipů, atd. Vyvolal spory, protesty, bouřlivé divácké ohlasy, kritiku laiků i odborníků, ale i ... (zobrazit celý text)
Dobrý večer, tady Sova... Jandera, slyším... Víte proč vaše dítě není bílé? Všechny tyto děti byli pěkný smradi... Ke každému balení plastový esesáček zdarma... Jednou provždy KLASIKA a KULT.
Jeden z nejlepších projektů České televize za dobu její existence. Geniální parodie na všechno televizní, od zpráv přes reklamy až po kabarety. Sklepáci tomu dodali tu správnou šťávu. Karl und Egon rulezz. :-)
Počin, který šel přes mrtvoly, dokázal se zviditelnit a zaslouží si být vypíchnut. Kéž by se Soda vrátila na televizní obrazovky. Zlatý voči? Ale já bych to neviděl tak černě. -"Kdo je u telefonu? Dejte mi doktora Janderu"... -"Jandera" -"Jděte už do prdele, kurva!" -"Jo, tak já jedu"
Velmi nevyrovnaný počin. Pár sekund geniální scénky, povedeného vtipu, chytré parodie je střídáno mnoha minutami scének naprosto trapných a nevtipných. Především první díly, kde byl jako moderátor pan Zavřel jsou až trapné prakticky bez jediné výjimky - celé první DVD se staršími díly jsem jen kroutil hlavou, co tam má být vtipného. Navíc často nějaká naprosto nehumorná scénka je protahována až k nepřežití. Z těch novějších dílů se mi hodně líbily parodie reklamní nebo politické. Vůbec scénky s politiky patří k tomu nejlepšímu, co Česká soda přinesla.
Právě jsme se dozvěděli, že byl odvolán Gondolán! A kdybychom chtěli být my zajímaví řekneme třeba že Václav Klaus má blechy... ... Právě jsme se dozvěděli, že Václav Klaus má blechy... Marta Chadimová byla propuštěna na guači!
Naprostý vrchol tuzemského absurdního humoru. Samozřejmě, že ne všechny scénky a nápady jsou stejně dobré, ale celkově originalita převládá. Nezapomenutelné parafráze reklam, poučná a v běžném životě zcela nepostradatelná výuka němčiny a zprávy, které vám ukáží pravou podstatu naší politické scény. Alles Gute!
I když se tu a tam objeví nějaký slabší gag (hlavně v prvních dílech série), kvůli Čtvrtníčkovi, Alles Gute, reklamám a tomu příslovečnému černočernému humoru (I muži mají své dny, prací prášek Árijec...) dávám pět hvězdiček (hlavně posledním dílům série)... Bez tohohle pokladu tvůrčí skupiny Čestmíra Kopeckého a společnosti Febio by český svět televizní zábavy byl o dost chudší...
TENTO POŘAD CHCI VIDĚT ZNOVU" Absolutní kult! Tomuto se žádný pořad nikdy nepřiblížil ani na takovou vzdálenost, že mi nestojí žádnou ubohou parodii jmenovat. Díky němu jsme se naučili německy, dozvěděli se o pornoherečce Petře Černocké, viděli jsme Jána Zákopčaníka drbat si koule a zazpívali si s Václavem Bendou.
Škoda té nevyrovnanosti - někdy celý díly, jindy jen některý scény stály za úplný hovno, a pak najednou bomba. Vždycky se rád mrknu. Politicky nekorektní rachot..
Tak tohle je takova o dost drsnejsi verze Tele tele s naprosto dokonalym Ctvrtnickem v roli moderatora a paradnima pomocnikama Vavrou a Steindlerem. Prvnich totiz cca 7 dilu to jeste nema pod kontrolou Ctvrtnicek a ty dily jsou naprosto na hovno, nezasmal jsem se snad ani jednou. Ale od toho 7. dilu je to fakt parada, samozrejme se najdou i slabsi veci, ale vetsinou to je hodne vtipny.
Politická satyra ja najlepší spôsob ako sa uvoľniť a zasmiať nad našími lídermi. Od prvých epizód, (čias rozdelenia Česko-slovenska), kde boli ešte vtipy na obe strany republiky sa z humorom začínalo, ale vtipy ako reklama na Meč Jar (vymydlí dočista, dočista :) sa nezabúda. Neskorší Čtvrtníček s toho už urobil paródiu ako sa patrí.