Reklama

Reklama

Česká soda

(seriál)
Česko, (1993–1996), 4 h 38 min (Minutáž: 10–29 min)

Hudba:

Josef Spal

Hrají:

Petr Čtvrtníček, Milan Šteindler, David Vávra, Veronika Žilková, Vlastimil Zavřel, Jaromír Dulava, Pavel Bobek, Karel Dobrý, Petr Vacek, Luděk Sobota (více)
(další profese)

Epizody(16)

Obsahy(1)

Satirický pořad Česká soda, který se uváděl v programu České televize od června 1993 do konce roku 1997 jako občasník, se stal kultovním dílem, které se později objevilo jako střihový film i na plátnech kin. Pořad dosud zůstává v tomto žánru výjimečným (i když jeho koncepci a model začaly napodobovat i jiné pořady tohoto typu), svým humorem nezařaditelným a nerespektováním žádného tabu pro širší veřejnost i nepřijatelným. Jako první přišel s parodiemi televizních zpráv, politiků, reklam, schémat televizních pořadů, klipů, atd. Vyvolal spory, protesty, bouřlivé divácké ohlasy, kritiku laiků i odborníků, ale i nebývalou oblibu. Mnohé texty z České sody zlidověly. Jak nasvědčuje založení několika "fanklubů České sody", výroba stejnojmenné sodové vody, obrovský zájem o videokazety s pořadem, jeho neustále reprízování v České televizi i návštěvnost filmové kopie v kinech po České republice, pořad pro část diváků zcela zlidověl... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (366)

JKL 

všechny recenze uživatele

Tomu se říká humor! Vynikající, propracované - prostě Česká soda. Chápu, že samozřejmě některé mravokárce tenhle pořad nebere (jako třeba PaRi - je to stará škola, přečtěte si jeho komentář). Co je ale nesporné je fakt, že autoři tohoto projektu byli opravdoví hračičkové, což je ve filmařské a televizní práci asi jedna z nejdůležitějších vlastností. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Moderátor: Reportáž live. Neradi přerušujeme reklamní bloky zpravodajstvím, ale právě jsme dostali zprávu o závažném trestném činu a naše kamera je přímo na místě. Karle, slyšíš nás? Reportér Karel: "Ano, už je to v pořádku, slyším vás, slyším". Moderátor: "Tak co se tam vlastně stalo?" Reportér Karel popisuje a ukazuje krví postříkané zdi jednoho bytu: "Jsme v Písecké 20 a stala se hrozná věc. Hrůza. Holčička malinká leží tady úplně brutálně zavražděná, tak jsme se sem rozjeli a můžu vám říct, že ty záběry nejsou úplně příjemné, je to hrozné. Docela mi běhá mráz po zádech, protože je to tady i s pohlavním zneužitím a to už je hnus." Moderátor: "A má už policie nějakou stopu nebo jak to tam vlastně vypadá?" Reportér Karel: "V tuto chvíli to tady vypadá jako u řezníka, protože rány byly vedené značnou silou. Policie nevím jestli má nějakou stopu, protože je mi úplně zle". (Reportér to všechno ukazuje a je mu skutečně asi zle. Obrací se s mikrofonem na další přítomnou holčičku). Holčička: "Já jsem s ní seděla v lavici. S Áďou". Reportér Karel: " V které lavici? " Holčička: "U okna ". Reportér Karel: "To jsou zatím postřehy nájemníků. Všude se tu válejí kusy masa a až budu mít nějakou novinku, tak se přihlásím". Moderátor: "Já sice nejsem cimprlich, Karle, ale musím ti dát za pravdu, je to hnus." ()

Reklama

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Po hodně dlouhé době jsem si připomněl celé díly. Alles Gute mě pořád irituje, několik vtipů především Čtvrtníčka a především založených na montážích jsou naopak na hraně geniality. Poměr povedených a méně povedených humorů není tak vyrovnaný, jak jsem si pamatoval, ale snižovat nebudu. Pořád to má svoje kouzlo. ()

alchac 

všechny recenze uživatele

Navrhujem daň z príjmu obyvatelstva... pffuuu... Sedemdesiat percent!! Seeeedemdesiat sukien mala aaaaa predsa sa nevydala... *** Bezprostředně po dnešní hlavní zpravodajské relaci byl v budově televize zatčen redaktor zpravodajství o počasí Jan Zákopčaník pro opakovaný sexuální styk se zvířaty. Zákopčaník sám na obrazovce přiznal, že nejtepleji bylo v Oslu. *** Die saubere rasse. Die saubere rasse! Die saubere rasse!! DIE SAUBERE RASSE, DIE SAUBERE RASSE, DIE SAUBERE RASSE!!! ()

L_O_U_S 

všechny recenze uživatele

Geniální série, která se nebojí překračovat tabu a servírovat humor velice nekorektním způsobem. Nikdy nezapomenu na to, kdy jsem Čtvrtníčka, Šteindlera a Vávru viděl poprvé. Byl to zrovna díl s Alles Gute "Ficken Sie Deutsch?". "Das ist so langweilig... Was werden wir machen?" Úroveň projektu byla stoupající, od počátečních nemastných-neslaných dílů s Vlastimilem Zavřelem až po geniální finále pod hlavičkou Čtvrtníčka, Šteindlera a Vávry. Spousta hlasů říká, že něco takového by dnes už nikdo nenatočil, ale ono to bylo o hubu už tehdy. (269.) ()

Galerie (1)

Zajímavosti (13)

  • Každý díl začíná pohledem na tvář muže, který pije Českou sodu. Jednalo se o Karla Meistera ml. (sator)
  • Když bývalý ministr kultury Pavel Dostál viděl svůj výstup v sestříhaných záběrech pořadu „V pravé poledne“, tak napsal Čtvrtníčkovi dopis, ve kterém stálo: „Vážený pane Čtvrtníčku, konečně jsem se dozvěděl, proč se mi doma smějí, když mi pustili kazetu, jak tam sedím s Grebeníčkem a vy nás tam zpovídáte nádherným způsobem. S úctou Váš Pavel Dostál, ministr kultury České republiky.“ [Zdroj: rozhlas.cz] (NiaWolf)

Reklama

Reklama