Reklama

Reklama

Česká soda

(seriál)
Česko, (1993–1996), 4 h 38 min (Minutáž: 10–29 min)

Hudba:

Josef Spal

Hrají:

Petr Čtvrtníček, Milan Šteindler, David Vávra, Veronika Žilková, Vlastimil Zavřel, Jaromír Dulava, Pavel Bobek, Karel Dobrý, Petr Vacek, Luděk Sobota (více)
(další profese)

Epizody(16)

Obsahy(1)

Satirický pořad Česká soda, který se uváděl v programu České televize od června 1993 do konce roku 1997 jako občasník, se stal kultovním dílem, které se později objevilo jako střihový film i na plátnech kin. Pořad dosud zůstává v tomto žánru výjimečným (i když jeho koncepci a model začaly napodobovat i jiné pořady tohoto typu), svým humorem nezařaditelným a nerespektováním žádného tabu pro širší veřejnost i nepřijatelným. Jako první přišel s parodiemi televizních zpráv, politiků, reklam, schémat televizních pořadů, klipů, atd. Vyvolal spory, protesty, bouřlivé divácké ohlasy, kritiku laiků i odborníků, ale i nebývalou oblibu. Mnohé texty z České sody zlidověly. Jak nasvědčuje založení několika "fanklubů České sody", výroba stejnojmenné sodové vody, obrovský zájem o videokazety s pořadem, jeho neustále reprízování v České televizi i návštěvnost filmové kopie v kinech po České republice, pořad pro část diváků zcela zlidověl... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (366)

JKL 

všechny recenze uživatele

Tomu se říká humor! Vynikající, propracované - prostě Česká soda. Chápu, že samozřejmě některé mravokárce tenhle pořad nebere (jako třeba PaRi - je to stará škola, přečtěte si jeho komentář). Co je ale nesporné je fakt, že autoři tohoto projektu byli opravdoví hračičkové, což je ve filmařské a televizní práci asi jedna z nejdůležitějších vlastností. ()

Jello Biafra 

všechny recenze uživatele

"Němci se rozhodli že obětem 2. světové války zavedou plyn".......Absurdný černohumorný sklepácky humor pánov Čtvrtníčka, Šteindlera a Vávru dodnes nestráca platnosť. Pre mňa rozhodne najlepší humoristický seriál ktorý kedy v Česku vznikol. Tá geniálna satira spjatá s búrlivou dobou začiatku 90tých rokov je tu perfektne spracovaná, rovnako ako sú tu parodované stupídne reklamy na prací prášok (árijec), paródia na maslo rama je tu pod názvom "Tlama" či parodovanie politickej scény. Najväčšou trefou do čierneho sú tu však skeče Alles gute. Hlavne v dnešnej dobe plnej cenzúry a trapnej politickej korektnosti by sa už nikto o podobný štýl satiry nepokúsil. ()

Reklama

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Občas som sa pobavil na celkom drsných vtipoch, čiernom humore typu Árijec, Tlama a posledné pomazanie, či Mirka, no zbytok mi prišiel dosť často trápny. Keď už, tak radšej našu slovenskú obdobu S.O.S., tam som sa bavil často, to bol iný level. Česká soda mala v sebe aj nechutné, či zbytočne drastické momenty, proste len šokovať akoby bol cieľ, no pobaviť, to išlo podľa mňa na okraj. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Chvílemi to byla opravdová soda, ze které se mi málem protrhla bránice, občas zase nepříliš vtipné nebo mnou nepochopené (několik osobností tehdejší doby pro mě bylo neznámých, ale třeba u "vysavače" jsem se mínil smíchy potrhat, zatímco někdo neznalý osobnosti Josefa Luxe asi dumal, co tím chtěl básník říci). Seriál jednoznačně táhne Čtvrtníček (z počátku z terénu, později u zpráv), Alles Gute, reklamy a pak i někdy dobře sestříhané reportáže nebo vlastní vtipy. Věřím, že kdybych seriál sledoval v době vzniku a znal všechny souvislosti/politiky, udělil bych bez většího přemýšlení plný počet (i za odvahu přijít s něčím takovým), z dnešního pohledu to vidím na solidní 4*. "Od romské problematiky přejděme k problematice dětské. V mateřské školce ve Frenštátu napadla skupina tříletých dětí učitelku. Zbila ji a pak šla spát. Motivem byly zabavené hračky. Mluvčí policie nám k celé události sdělil: Je zarážející, že děcka dokázala po činu klidně usnout, až na jedno, které se pokusilo učitelku přikrýt dekou. Škoda jen, že se učitelka udusila." ()

boshke 

všechny recenze uživatele

Ze začátku je to pěkná slabota, u mne navíc posilněná faktem, že mi v té době byly tři roky, tudíž mi jména politiků a parodie na tehdejší reklamy příliš neříkaly. Na konci to vždy zachránili alespoň Karl s Egonem. Postupně to šlo nahoru a já se řezal smíchy... "Jsou to hlavně lesy, dvory... i budovy" - "Ján Zákopčaník byl zadržen za sex se zvířaty. Na svou obhajobu řekl pouze "nejtepleji bylo v Oslu"... 80% ()

Galerie (1)

Zajímavosti (13)

  • V epizodě zazní úryvek písně „Tip, ta, dýda... (Karlín)“, kterou nazpíval Ivan Hlas. (SONY_)

Reklama

Reklama