Reklama

Reklama

Česká soda

(seriál)
Česko, (1993–1996), 4 h 38 min (Minutáž: 10–29 min)

Hudba:

Josef Spal

Hrají:

Petr Čtvrtníček, Milan Šteindler, David Vávra, Veronika Žilková, Vlastimil Zavřel, Jaromír Dulava, Pavel Bobek, Karel Dobrý, Petr Vacek, Luděk Sobota (více)
(další profese)

Epizody(16)

Obsahy(1)

Satirický pořad Česká soda, který se uváděl v programu České televize od června 1993 do konce roku 1997 jako občasník, se stal kultovním dílem, které se později objevilo jako střihový film i na plátnech kin. Pořad dosud zůstává v tomto žánru výjimečným (i když jeho koncepci a model začaly napodobovat i jiné pořady tohoto typu), svým humorem nezařaditelným a nerespektováním žádného tabu pro širší veřejnost i nepřijatelným. Jako první přišel s parodiemi televizních zpráv, politiků, reklam, schémat televizních pořadů, klipů, atd. Vyvolal spory, protesty, bouřlivé divácké ohlasy, kritiku laiků i odborníků, ale i nebývalou oblibu. Mnohé texty z České sody zlidověly. Jak nasvědčuje založení několika "fanklubů České sody", výroba stejnojmenné sodové vody, obrovský zájem o videokazety s pořadem, jeho neustále reprízování v České televizi i návštěvnost filmové kopie v kinech po České republice, pořad pro část diváků zcela zlidověl... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (366)

Belbo 

všechny recenze uživatele

tschechische Schweine: český soused.... Monika Lewinská je znovu přichuti a opět zneužívá muže. Tentokrát hokejisty Buffala... Kdybychom my chtěli být zajímáví, řekneme, že předseda Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky mé Blechy. Praha. Právě jsme dostali zprávu... MIloš Zeman a Jan Kavan jsou ve při. ... atd. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Z České sody som mal možnosť vidieť iba časť, ale ako som sa dočítal v komentároch, za prvou sériou mi nemusí byť ľúto. Je úplne prirodzené, že nakrúcať scénky s tak nekompromisným a provokatívnym humorom je možné iba v prechodnej politickej atmosfére, ktorá skončí keď "Vstanou noví cenzoři." Českú sodu mi pripomenul program Johna Olivera Co týden dal a vzal, ktorý ho nakrúca pod ochranným plášťom HBO, takže si "dovoľuje" viac, než je ochotný ktorýkoľvek politik pripustiť. Česká soda je dnes archívnou záležitosťou, mladší diváci sa v niektorých spojitostiach nebudú orientovať. V každom prípade som ani pri pozornom sledovaní neobjavil nič, čo by ju povyšovalo na kultovú záležitosť. Časť vtipov objektívne prekročila hranice vkusu, ale to nie je u členov divadla Sklep nič neobvyklé. ()

Reklama

salalala 

všechny recenze uživatele

Naprostý kult, takový český Monty Python. Nic není svaté, hrubě nekorektní humor, Česká soda je to nejlepší, co u nás kdy vzniklo. Neskutečné hlášky a skeče, parodie na reklamy a kolikrát i neskutečné fóry na majora Zemana. (Kdo je u telefonu? - Dejte mi doktora Janderu - Jandera - Jděte už do prdele, kurva - Jo, tak já jedu), Árijec, Pojď stoupat jak dým, prostě nehoráznost. Ano, některé fóry prostě odvál čas, ale drtivá většina je prostě bomba. Já musim dát pět, škoda, že se dneska už nevysílá, určitě by bylo témat dost a dost, možná ještě víc než tehdy. 100% ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

V běhu let a jednotlivých epizod značně nevyrovnaný pokus o tušašské >satirování< , formou napodobující do jisté míry kongeniální britské Monty Python, d.m.s.n. však místy želbohu velmi až komunálně povrchní a podnes (už jen) značně přeceňovaný... Tož tak, Scheiße Katze zemlbába... °-/ - - - P.S. Tak ještě že do toho šel tenkrát ten Pragoprint, že... Jojo, tak se popřevratově ve Stolici kalila soda... - - - - - (Vídáno častokrát v běhu let na té naší >veřejnostádní< , hodnocení kdysi v dobrém rozmaru vystředěné mnohé, komentář zde při posledním repete na >jiné sodě< jako dvěstějednapadesátý - 8.11.2011) ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Připomenul jsem si sodu v roce 2009, tedy v době kdy mnoho narážek na dobové události bylo už značně mimo. Stejně musím ocenit vysokou úroveń celého pořadu. Tohle je opravdu kvalitní sžíravá satira. Ovšem zase bych ji až tak moc neglorifikoval. Na to je v ní přeci jen až moc hluchých míst a laciných frků. ()

Galerie (1)

Zajímavosti (13)

  • Na začátku epizody zazní skladba „Also sprach Zarathustra“ od Richarda Strausse. Později v epizodě zazní „Fanfára“ z opery „Libuše“ a skladba „Vyšehrad“ od Bedřicha Smetany. (OJan)
  • Ve scénách z nemocnice hraje píseň „Černí andělé“ od skupiny Lucie. (SONY_)

Reklama

Reklama