Reklama

Reklama

Česká soda

(seriál)
Česko, (1993–1996), 4 h 38 min (Minutáž: 10–29 min)

Hudba:

Josef Spal

Hrají:

Petr Čtvrtníček, Milan Šteindler, David Vávra, Veronika Žilková, Vlastimil Zavřel, Jaromír Dulava, Pavel Bobek, Karel Dobrý, Petr Vacek, Luděk Sobota (více)
(další profese)

Epizody(16)

Obsahy(1)

Satirický pořad Česká soda, který se uváděl v programu České televize od června 1993 do konce roku 1997 jako občasník, se stal kultovním dílem, které se později objevilo jako střihový film i na plátnech kin. Pořad dosud zůstává v tomto žánru výjimečným (i když jeho koncepci a model začaly napodobovat i jiné pořady tohoto typu), svým humorem nezařaditelným a nerespektováním žádného tabu pro širší veřejnost i nepřijatelným. Jako první přišel s parodiemi televizních zpráv, politiků, reklam, schémat televizních pořadů, klipů, atd. Vyvolal spory, protesty, bouřlivé divácké ohlasy, kritiku laiků i odborníků, ale i nebývalou oblibu. Mnohé texty z České sody zlidověly. Jak nasvědčuje založení několika "fanklubů České sody", výroba stejnojmenné sodové vody, obrovský zájem o videokazety s pořadem, jeho neustále reprízování v České televizi i návštěvnost filmové kopie v kinech po České republice, pořad pro část diváků zcela zlidověl... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (366)

Anthony 

všechny recenze uživatele

Velmi nevyrovnaný počin. Pár sekund geniální scénky, povedeného vtipu, chytré parodie je střídáno mnoha minutami scének naprosto trapných a nevtipných. Především první díly, kde byl jako moderátor pan Zavřel jsou až trapné prakticky bez jediné výjimky - celé první DVD se staršími díly jsem jen kroutil hlavou, co tam má být vtipného. Navíc často nějaká naprosto nehumorná scénka je protahována až k nepřežití. Z těch novějších dílů se mi hodně líbily parodie reklamní nebo politické. Vůbec scénky s politiky patří k tomu nejlepšímu, co Česká soda přinesla. ()

alchac 

všechny recenze uživatele

Navrhujem daň z príjmu obyvatelstva... pffuuu... Sedemdesiat percent!! Seeeedemdesiat sukien mala aaaaa predsa sa nevydala... *** Bezprostředně po dnešní hlavní zpravodajské relaci byl v budově televize zatčen redaktor zpravodajství o počasí Jan Zákopčaník pro opakovaný sexuální styk se zvířaty. Zákopčaník sám na obrazovce přiznal, že nejtepleji bylo v Oslu. *** Die saubere rasse. Die saubere rasse! Die saubere rasse!! DIE SAUBERE RASSE, DIE SAUBERE RASSE, DIE SAUBERE RASSE!!! ()

Reklama

easaque 

všechny recenze uživatele

tento nepravidelný, ale nejspíš pravidelně zakazovaný i opovrhovaný pořad patřil před koncem století k tomu zábavnějšímu, co tehdy vznikalo. Sice ne všechny zprávy, komentáře, rozhovory, scénky či antireklamy byly skvělé, taky jich bylo dost poplatné své době, ale mnohé z nich už jsou dnes klasikou. Nebýt tedy Feniče, Zavřela, Čtvrtníčka, Šteindlera, nebo Vávry tak by tu bylo smutněji. Je fajn, že dva posledně jmenovaní pokračují v Alles Gute na internetu, ale už to není úplně ono. 4* dávám za zábavnou satiru a parodie a pátou hvězdičku za vkusnou provokaci, která tu stále na našich televizích hodně chybí. [ PŘÍBĚH: 2 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 3 /// ART: 0 /// STYL: 2 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Belbo 

všechny recenze uživatele

tschechische Schweine: český soused.... Monika Lewinská je znovu přichuti a opět zneužívá muže. Tentokrát hokejisty Buffala... Kdybychom my chtěli být zajímáví, řekneme, že předseda Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky mé Blechy. Praha. Právě jsme dostali zprávu... MIloš Zeman a Jan Kavan jsou ve při. ... atd. ()

Elementál 

všechny recenze uživatele

Perverzní, zvrácené, vtipné. Je vidět, že hoši se vskutku nezastaví před ničím, ale o to víc se můžou milovníci černého humoru zasmát. Česká soda snese srovnání se zahraničními Monty Pythony, či novějším českým Tele Tele velice dobře a zejména oproti "Telatům" si vede často i lépe. Jediné, co mě u "Sody" mrzí je její neaktuálnost. Veškerá politická satira je nyní 15 let stará a jsem si jist že kdyby byly zesměšňovány aktuální problémy a aktuální politici, dílko by bylo ještě zdařilejší. ()

Galerie (1)

Zajímavosti (13)

  • V epizodě zazní úryvek písně „Tip, ta, dýda... (Karlín)“, kterou nazpíval Ivan Hlas. (SONY_)

Reklama

Reklama