Reklama

Reklama

Česká soda

(seriál)
Česko, (1993–1996), 4 h 38 min (Minutáž: 10–29 min)

Hudba:

Josef Spal

Hrají:

Petr Čtvrtníček, Milan Šteindler, David Vávra, Veronika Žilková, Vlastimil Zavřel, Jaromír Dulava, Pavel Bobek, Karel Dobrý, Petr Vacek, Luděk Sobota (více)
(další profese)

Epizody(16)

Obsahy(1)

Satirický pořad Česká soda, který se uváděl v programu České televize od června 1993 do konce roku 1997 jako občasník, se stal kultovním dílem, které se později objevilo jako střihový film i na plátnech kin. Pořad dosud zůstává v tomto žánru výjimečným (i když jeho koncepci a model začaly napodobovat i jiné pořady tohoto typu), svým humorem nezařaditelným a nerespektováním žádného tabu pro širší veřejnost i nepřijatelným. Jako první přišel s parodiemi televizních zpráv, politiků, reklam, schémat televizních pořadů, klipů, atd. Vyvolal spory, protesty, bouřlivé divácké ohlasy, kritiku laiků i odborníků, ale i nebývalou oblibu. Mnohé texty z České sody zlidověly. Jak nasvědčuje založení několika "fanklubů České sody", výroba stejnojmenné sodové vody, obrovský zájem o videokazety s pořadem, jeho neustále reprízování v České televizi i návštěvnost filmové kopie v kinech po České republice, pořad pro část diváků zcela zlidověl... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (365)

Anthony 

všechny recenze uživatele

Velmi nevyrovnaný počin. Pár sekund geniální scénky, povedeného vtipu, chytré parodie je střídáno mnoha minutami scének naprosto trapných a nevtipných. Především první díly, kde byl jako moderátor pan Zavřel jsou až trapné prakticky bez jediné výjimky - celé první DVD se staršími díly jsem jen kroutil hlavou, co tam má být vtipného. Navíc často nějaká naprosto nehumorná scénka je protahována až k nepřežití. Z těch novějších dílů se mi hodně líbily parodie reklamní nebo politické. Vůbec scénky s politiky patří k tomu nejlepšímu, co Česká soda přinesla. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

I když se tu a tam objeví nějaký slabší gag (hlavně v prvních dílech série), kvůli Čtvrtníčkovi, Alles Gute, reklamám a tomu příslovečnému černočernému humoru (I muži mají své dny, prací prášek Árijec...) dávám pět hvězdiček (hlavně posledním dílům série)... Bez tohohle pokladu tvůrčí skupiny Čestmíra Kopeckého a společnosti Febio by český svět televizní zábavy byl o dost chudší... ()

Reklama

Džejkop 

všechny recenze uživatele

Velmi populární komediální pořad, který se v leččem podobá Monthy Pythonům. Nejeden skeč v podstatě zlidověl. Ve své době šokujcí a odzbrojující. V našich luzích a hájích nenahraditelný skvost české televizní satiry. Tele, Tele je slabý a patetický odvar, zastíněný božským světlem sodovky. Zprávy s Petrem Čtvrtníčkem jsou šťavnaté, Karl und Egon nezapomenutelní, reklamy legendární. (Tvor, Mečjar, Fernet, Servil, Calgon a mnohé další) ()

Elementál 

všechny recenze uživatele

Perverzní, zvrácené, vtipné. Je vidět, že hoši se vskutku nezastaví před ničím, ale o to víc se můžou milovníci černého humoru zasmát. Česká soda snese srovnání se zahraničními Monty Pythony, či novějším českým Tele Tele velice dobře a zejména oproti "Telatům" si vede často i lépe. Jediné, co mě u "Sody" mrzí je její neaktuálnost. Veškerá politická satira je nyní 15 let stará a jsem si jist že kdyby byly zesměšňovány aktuální problémy a aktuální politici, dílko by bylo ještě zdařilejší. ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Jako by to bylo včera.. pátek večer, před seriálem Red dwarf, přišel jsem z hospody, zapnul ČT2 a na obrazovce se objevil nápis Čtvrtníček, Šteindler a Vávra uvádějí... Musím se přiznat, že prvních pět dílů nemá dle mého takovou údernost jako zbytek, kde zprávy uvádí už Čtvrtníček. Ale pamatujete-li si dostatečně tehdejší dění na politické scéně (alespoň mlhavě), neztratíte se. ;) Navíc se naučíte i nějaká ta německá slovíčka. :D '..tady Sova.' ()

Galerie (1)

Zajímavosti (13)

  • Každý díl začíná pohledem na tvář muže, který pije Českou sodu. Jednalo se o Karla Meistera ml. (sator)
  • Pořad musel být v roce 1998 po sporu o ochrannou známku „Česká soda“ s výrobcem stejnojmenného nápoje přejmenován na Čtvrtníček, Šteindler a Vávra uvádějí. (Olík)

Reklama

Reklama