Reklama

Reklama

Česká soda

(seriál)
Česko, (1993–1996), 4 h 38 min (Minutáž: 10–29 min)

Hudba:

Josef Spal

Hrají:

Petr Čtvrtníček, Milan Šteindler, David Vávra, Veronika Žilková, Vlastimil Zavřel, Jaromír Dulava, Pavel Bobek, Karel Dobrý, Petr Vacek, Luděk Sobota (více)
(další profese)

Epizody(16)

Obsahy(1)

Satirický pořad Česká soda, který se uváděl v programu České televize od června 1993 do konce roku 1997 jako občasník, se stal kultovním dílem, které se později objevilo jako střihový film i na plátnech kin. Pořad dosud zůstává v tomto žánru výjimečným (i když jeho koncepci a model začaly napodobovat i jiné pořady tohoto typu), svým humorem nezařaditelným a nerespektováním žádného tabu pro širší veřejnost i nepřijatelným. Jako první přišel s parodiemi televizních zpráv, politiků, reklam, schémat televizních pořadů, klipů, atd. Vyvolal spory, protesty, bouřlivé divácké ohlasy, kritiku laiků i odborníků, ale i nebývalou oblibu. Mnohé texty z České sody zlidověly. Jak nasvědčuje založení několika "fanklubů České sody", výroba stejnojmenné sodové vody, obrovský zájem o videokazety s pořadem, jeho neustále reprízování v České televizi i návštěvnost filmové kopie v kinech po České republice, pořad pro část diváků zcela zlidověl... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (366)

MarekT 

všechny recenze uživatele

Vrchol české satiry 90.let. Pořad, který byl nebývale progresivní a dovolil si to, co jiní ne. Takhle by se dala charakterizovat pravá Česká soda z horských pramenů. První díly z roku 1993 ovšem ještě nedosahují kvality těch zbývajících, je to proto, že Petr Čtvrtníček zde plní pouze roli reportéra a pořad uvádí Vlastimil Zavřel (po 4.díle ho vystřídal Petr Vacek). Dále se nám některé souvislosti hůře vybavují, i tak jsem se docela dobře bavil. V silvestrovském dílu, posledním roku 1993 se kormidla chopil Čtvrtníček a od té doby nabírá Soda na obrátkách. Svoji kvalitu si drží až do posledního silvestrovského dílu z roku 2000 (ten ovšem řadím mezi ty slabší kvůli přítomnosti Luďka Soboty, který mi sem nepasuje). Pokud se bavíme o Sodě, neměli bychom zapomenout na volné pokračování pořadu - kurz německého jazyka Alles Gute s Karlem (Milan Šteindler) a Egonem (David Vávra). I tam se urodily nezapomenutelné scénky - vypíchnout se opravdu MUSÍ parodie na reklamu na Palmex spojená s koncentračním táborem. Hodně se mi též líbilo, když se nebáli hlavní protagonisté rýpat i do televizí Nova (ta si to slízla vrchovatě) a Prima. Když to celé shrnu, vracím se na začátek svého komentáře. Je smutné, že (převážně) mladí mají žánr "parodie na televizi" spojen s TELE TELE, které se s velkodílem Petra Čtvrtníčka & divadla Sklep nemůže vůbec rovnat. Václav Klaus: "Zcela nový, ale úplně nový MečJar. Vymydlí do čista, do čista." || "My nekrademe, my si to jen prohlížíme." || (znělka Risku) - "Takže... hezký dobrý večer v Kufru..." || "Mnozí novináři se pro senzaci nestydí porušovat etická pravidla. Kdybychom my chtěli být zajímaví, řekneme, že Václav Klaus má blechy." Praha: "Právě jsme dostali zprávu, že předseda Parlamentu p.Václav Klaus má blechy." || "Generální ředitel ČT Ivo Mathé z neznámých důvodů pozastavil uvedení muzikálu Vlasy." ()

sud 

všechny recenze uživatele

"Česká soda" se z počátku rozjíždela velmi pomalu. Humor byl ještě takový neohrabaný (zvláště první díl) a tvůrci pořádně nevěděli co si mají dovolit a co ne. Postupem času se humor vybrušoval, zmizly jakékoli zábrany a na svět přicházela jedna kultovní scéna za druhou. "Českou sodu" mám rád a čas od času si ji pouštím. Ovšem ani ona se neubrání nevyrovnanosti. 80%. ()

Reklama

Aven 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelný pořad s vtipy často silně přesahujícími hranici politické či jiné korektnosti. Jeden za všechny: Já jsem si vyrobil takového malého člověka, takový malý lidský bonsai. - A k čemu je takový malý člověk dobrý? - No, já si vždycky vyjdu na zahrádku a takhle si stoupnu nad toho malého člověka a on je pode mnou vlastně takový malý untermensch. - Podčlověk.......ale jaké to má výhody? - No, já jsem potom nad ním takový velký übermensch. - Hmm nadčlověk, to je zajímavé, pojďme se ale podívat dál. Vy jste znám jako pěstitel ovoce, v čechách pěstujeme jablko roku, je tomu tak i u Vás v Německu? - Nein, my pěstujeme das Reichsapfel, Říšské jablko! - To je jistě velmi národní. Vy jste však znám také jako sběratel, přinesl jste nám ukázat část své velké sbírky. - Ano, já sbírám v podstatě všechno. Toto jsou vlasy, zuby, brýle, boty a toto je zub času. - A k čemu je takový zub času dobrý? - No takový zub času hlodá a hlodá a hlodá............................. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Z České sody som mal možnosť vidieť iba časť, ale ako som sa dočítal v komentároch, za prvou sériou mi nemusí byť ľúto. Je úplne prirodzené, že nakrúcať scénky s tak nekompromisným a provokatívnym humorom je možné iba v prechodnej politickej atmosfére, ktorá skončí keď "Vstanou noví cenzoři." Českú sodu mi pripomenul program Johna Olivera Co týden dal a vzal, ktorý ho nakrúca pod ochranným plášťom HBO, takže si "dovoľuje" viac, než je ochotný ktorýkoľvek politik pripustiť. Česká soda je dnes archívnou záležitosťou, mladší diváci sa v niektorých spojitostiach nebudú orientovať. V každom prípade som ani pri pozornom sledovaní neobjavil nič, čo by ju povyšovalo na kultovú záležitosť. Časť vtipov objektívne prekročila hranice vkusu, ale to nie je u členov divadla Sklep nič neobvyklé. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je takova o dost drsnejsi verze Tele tele s naprosto dokonalym Ctvrtnickem v roli moderatora a paradnima pomocnikama Vavrou a Steindlerem. Prvnich totiz cca 7 dilu to jeste nema pod kontrolou Ctvrtnicek a ty dily jsou naprosto na hovno, nezasmal jsem se snad ani jednou. Ale od toho 7. dilu je to fakt parada, samozrejme se najdou i slabsi veci, ale vetsinou to je hodne vtipny. ()

Galerie (1)

Zajímavosti (13)

  • V epizodě zazní úryvek písně „Tip, ta, dýda... (Karlín)“, kterou nazpíval Ivan Hlas. (SONY_)
  • Na začátku epizody zazní skladba „Also sprach Zarathustra“ od Richarda Strausse. Později v epizodě zazní „Fanfára“ z opery „Libuše“ a skladba „Vyšehrad“ od Bedřicha Smetany. (OJan)

Reklama

Reklama