Reklama

Reklama

Česká soda

(seriál)
Česko, (1993–1996), 4 h 38 min (Minutáž: 10–29 min)

Hudba:

Josef Spal

Hrají:

Petr Čtvrtníček, Milan Šteindler, David Vávra, Veronika Žilková, Vlastimil Zavřel, Jaromír Dulava, Pavel Bobek, Karel Dobrý, Petr Vacek, Luděk Sobota (více)
(další profese)

Epizody(16)

Obsahy(1)

Satirický pořad Česká soda, který se uváděl v programu České televize od června 1993 do konce roku 1997 jako občasník, se stal kultovním dílem, které se později objevilo jako střihový film i na plátnech kin. Pořad dosud zůstává v tomto žánru výjimečným (i když jeho koncepci a model začaly napodobovat i jiné pořady tohoto typu), svým humorem nezařaditelným a nerespektováním žádného tabu pro širší veřejnost i nepřijatelným. Jako první přišel s parodiemi televizních zpráv, politiků, reklam, schémat televizních pořadů, klipů, atd. Vyvolal spory, protesty, bouřlivé divácké ohlasy, kritiku laiků i odborníků, ale i nebývalou oblibu. Mnohé texty z České sody zlidověly. Jak nasvědčuje založení několika "fanklubů České sody", výroba stejnojmenné sodové vody, obrovský zájem o videokazety s pořadem, jeho neustále reprízování v České televizi i návštěvnost filmové kopie v kinech po České republice, pořad pro část diváků zcela zlidověl... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (366)

MessiM 

všechny recenze uživatele

Nakoukání do české kultury za účelem odhalení, pomocí nevšedního humoru, pravosti lidské hlouposti. Někdy je to až smutné, jak moc je to pravdivé, ale jsem koneckonců Čech a tak jsem na jiné vlně. Proto mám tendenci lhát, krást, podvádět a smát se smutným věcem. Rozhodně nejlepší parodická show, která u nás kdy vznikla. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je takova o dost drsnejsi verze Tele tele s naprosto dokonalym Ctvrtnickem v roli moderatora a paradnima pomocnikama Vavrou a Steindlerem. Prvnich totiz cca 7 dilu to jeste nema pod kontrolou Ctvrtnicek a ty dily jsou naprosto na hovno, nezasmal jsem se snad ani jednou. Ale od toho 7. dilu je to fakt parada, samozrejme se najdou i slabsi veci, ale vetsinou to je hodne vtipny. ()

Reklama

Disk 

všechny recenze uživatele

I přes některé slabší skeče (Chcete mě?) se jedná se jedná o nejlepší satirický pořad devadesátých let. Česká soda reagovala na aktuální situaci, takže mladší ročníky můžou mít menší potíže s orientací. Co naopak vůbec nezestárlo, jsou reklamy, především ty, které měly "rasistický" a "nacistický" podtext. Petr Čtvrtníček, Milan Šteindler a David Vávra si skutečně nebrali servítky. V dnešní politicky korektní době je bohužel nemožné něco podobného natočit. ()

sud 

všechny recenze uživatele

"Česká soda" se z počátku rozjíždela velmi pomalu. Humor byl ještě takový neohrabaný (zvláště první díl) a tvůrci pořádně nevěděli co si mají dovolit a co ne. Postupem času se humor vybrušoval, zmizly jakékoli zábrany a na svět přicházela jedna kultovní scéna za druhou. "Českou sodu" mám rád a čas od času si ji pouštím. Ovšem ani ona se neubrání nevyrovnanosti. 80%. ()

JimmyII 

všechny recenze uživatele

Geniální pořad, který si jako jediný troufl překročit hranice vešekeré únosnosti, a to ještě v třiadevadesátém. Díkybohu! Nejlepší česká televizní produkce, jaká tu kdy vznikla, a kter nikdy nebude překonána. Svérázný a drsný humor sice nesedne jen tak kdekomu, ale jak sedne, tak se nepustí. Dík především Čtvrtníčkovi! ()

Galerie (1)

Zajímavosti (13)

  • Pořad musel být v roce 1998 po sporu o ochrannou známku „Česká soda“ s výrobcem stejnojmenného nápoje přejmenován na Čtvrtníček, Šteindler a Vávra uvádějí. (Olík)
  • Každý díl začíná pohledem na tvář muže, který pije Českou sodu. Jednalo se o Karla Meistera ml. (sator)
  • V epizodě zazní úryvek písně „Tip, ta, dýda... (Karlín)“, kterou nazpíval Ivan Hlas. (SONY_)

Reklama

Reklama