Reklama

Reklama

Česká soda

(seriál)
Česko, (1993–1996), 4 h 38 min (Minutáž: 10–29 min)

Hudba:

Josef Spal

Hrají:

Petr Čtvrtníček, Milan Šteindler, David Vávra, Veronika Žilková, Vlastimil Zavřel, Jaromír Dulava, Pavel Bobek, Karel Dobrý, Petr Vacek, Luděk Sobota (více)
(další profese)

Epizody(16)

Obsahy(1)

Satirický pořad Česká soda, který se uváděl v programu České televize od června 1993 do konce roku 1997 jako občasník, se stal kultovním dílem, které se později objevilo jako střihový film i na plátnech kin. Pořad dosud zůstává v tomto žánru výjimečným (i když jeho koncepci a model začaly napodobovat i jiné pořady tohoto typu), svým humorem nezařaditelným a nerespektováním žádného tabu pro širší veřejnost i nepřijatelným. Jako první přišel s parodiemi televizních zpráv, politiků, reklam, schémat televizních pořadů, klipů, atd. Vyvolal spory, protesty, bouřlivé divácké ohlasy, kritiku laiků i odborníků, ale i nebývalou oblibu. Mnohé texty z České sody zlidověly. Jak nasvědčuje založení několika "fanklubů České sody", výroba stejnojmenné sodové vody, obrovský zájem o videokazety s pořadem, jeho neustále reprízování v České televizi i návštěvnost filmové kopie v kinech po České republice, pořad pro část diváků zcela zlidověl... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (365)

MessiM 

všechny recenze uživatele

Nakoukání do české kultury za účelem odhalení, pomocí nevšedního humoru, pravosti lidské hlouposti. Někdy je to až smutné, jak moc je to pravdivé, ale jsem koneckonců Čech a tak jsem na jiné vlně. Proto mám tendenci lhát, krást, podvádět a smát se smutným věcem. Rozhodně nejlepší parodická show, která u nás kdy vznikla. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Občas som sa pobavil na celkom drsných vtipoch, čiernom humore typu Árijec, Tlama a posledné pomazanie, či Mirka, no zbytok mi prišiel dosť často trápny. Keď už, tak radšej našu slovenskú obdobu S.O.S., tam som sa bavil často, to bol iný level. Česká soda mala v sebe aj nechutné, či zbytočne drastické momenty, proste len šokovať akoby bol cieľ, no pobaviť, to išlo podľa mňa na okraj. ()

Reklama

MrPierc 

všechny recenze uživatele

Neopakovatelná satira, která si dělá srandu ze všeho v té době i v minulosti. Dnes by již nebylo možné toto natočit a pouštět v TV, existuje tu totiž neviditelná cenzura podporovaná vládnoucí politikou a ta by to nedovolila vysílat. Nebo si myslíte, že by dnes mohli natočit reklamu na prací prášek Árijec, který dítě opravdu vybělí ? :-) ()

sud 

všechny recenze uživatele

"Česká soda" se z počátku rozjíždela velmi pomalu. Humor byl ještě takový neohrabaný (zvláště první díl) a tvůrci pořádně nevěděli co si mají dovolit a co ne. Postupem času se humor vybrušoval, zmizly jakékoli zábrany a na svět přicházela jedna kultovní scéna za druhou. "Českou sodu" mám rád a čas od času si ji pouštím. Ovšem ani ona se neubrání nevyrovnanosti. 80%. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Z České sody som mal možnosť vidieť iba časť, ale ako som sa dočítal v komentároch, za prvou sériou mi nemusí byť ľúto. Je úplne prirodzené, že nakrúcať scénky s tak nekompromisným a provokatívnym humorom je možné iba v prechodnej politickej atmosfére, ktorá skončí keď "Vstanou noví cenzoři." Českú sodu mi pripomenul program Johna Olivera Co týden dal a vzal, ktorý ho nakrúca pod ochranným plášťom HBO, takže si "dovoľuje" viac, než je ochotný ktorýkoľvek politik pripustiť. Česká soda je dnes archívnou záležitosťou, mladší diváci sa v niektorých spojitostiach nebudú orientovať. V každom prípade som ani pri pozornom sledovaní neobjavil nič, čo by ju povyšovalo na kultovú záležitosť. Časť vtipov objektívne prekročila hranice vkusu, ale to nie je u členov divadla Sklep nič neobvyklé. ()

Galerie (1)

Zajímavosti (13)

  • V epizodě zazní úryvek písně „Tip, ta, dýda... (Karlín)“, kterou nazpíval Ivan Hlas. (SONY_)
  • Když bývalý ministr kultury Pavel Dostál viděl svůj výstup v sestříhaných záběrech pořadu „V pravé poledne“, tak napsal Čtvrtníčkovi dopis, ve kterém stálo: „Vážený pane Čtvrtníčku, konečně jsem se dozvěděl, proč se mi doma smějí, když mi pustili kazetu, jak tam sedím s Grebeníčkem a vy nás tam zpovídáte nádherným způsobem. S úctou Váš Pavel Dostál, ministr kultury České republiky.“ [Zdroj: rozhlas.cz] (NiaWolf)

Reklama

Reklama