Reklama

Reklama

Česká soda

(seriál)
Česko, (1993–1996), 4 h 38 min (Minutáž: 10–29 min)

Hudba:

Josef Spal

Hrají:

Petr Čtvrtníček, Milan Šteindler, David Vávra, Veronika Žilková, Vlastimil Zavřel, Jaromír Dulava, Pavel Bobek, Karel Dobrý, Petr Vacek, Luděk Sobota (více)
(další profese)

Epizody(16)

Obsahy(1)

Satirický pořad Česká soda, který se uváděl v programu České televize od června 1993 do konce roku 1997 jako občasník, se stal kultovním dílem, které se později objevilo jako střihový film i na plátnech kin. Pořad dosud zůstává v tomto žánru výjimečným (i když jeho koncepci a model začaly napodobovat i jiné pořady tohoto typu), svým humorem nezařaditelným a nerespektováním žádného tabu pro širší veřejnost i nepřijatelným. Jako první přišel s parodiemi televizních zpráv, politiků, reklam, schémat televizních pořadů, klipů, atd. Vyvolal spory, protesty, bouřlivé divácké ohlasy, kritiku laiků i odborníků, ale i nebývalou oblibu. Mnohé texty z České sody zlidověly. Jak nasvědčuje založení několika "fanklubů České sody", výroba stejnojmenné sodové vody, obrovský zájem o videokazety s pořadem, jeho neustále reprízování v České televizi i návštěvnost filmové kopie v kinech po České republice, pořad pro část diváků zcela zlidověl... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (366)

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Seriál začal v roce 1993 a většina příspěvků byla více než trapných. První sezonu zachránil snad jen silvestrovský výběr. V druhém roce již začíná moderovat Petr Čtvrtníček, přibývá klasických scének, ale ještě to není ono. Pořad je od roku 1995 občasníkem, kdy se netlačí na pilu co do kvantity nýbrž kvality. A to je již Česká soda, u které se můžeme smát jak o život. Velká škoda, že to již skončilo, protože žádná levná napodobenina se tomu nikdy nepřiblížila a obávám se, že v současné televizi na podobný formát již není místo. A přitom jsem se díky České sodě naučili nemecky, dozvěděli se o pornoherečce Petře Černocké, viděli jsme Jána Zákopčaníka drbat si koule a zazpívali si s Václavem Bendou. Za ty slabší první díly musím nerad hvězdičku objektivně sebrat. ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Jako by to bylo včera.. pátek večer, před seriálem Red dwarf, přišel jsem z hospody, zapnul ČT2 a na obrazovce se objevil nápis Čtvrtníček, Šteindler a Vávra uvádějí... Musím se přiznat, že prvních pět dílů nemá dle mého takovou údernost jako zbytek, kde zprávy uvádí už Čtvrtníček. Ale pamatujete-li si dostatečně tehdejší dění na politické scéně (alespoň mlhavě), neztratíte se. ;) Navíc se naučíte i nějaká ta německá slovíčka. :D '..tady Sova.' ()

Reklama

easaque 

všechny recenze uživatele

tento nepravidelný, ale nejspíš pravidelně zakazovaný i opovrhovaný pořad patřil před koncem století k tomu zábavnějšímu, co tehdy vznikalo. Sice ne všechny zprávy, komentáře, rozhovory, scénky či antireklamy byly skvělé, taky jich bylo dost poplatné své době, ale mnohé z nich už jsou dnes klasikou. Nebýt tedy Feniče, Zavřela, Čtvrtníčka, Šteindlera, nebo Vávry tak by tu bylo smutněji. Je fajn, že dva posledně jmenovaní pokračují v Alles Gute na internetu, ale už to není úplně ono. 4* dávám za zábavnou satiru a parodie a pátou hvězdičku za vkusnou provokaci, která tu stále na našich televizích hodně chybí. [ PŘÍBĚH: 2 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 3 /// ART: 0 /// STYL: 2 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

S ,,Českou sodou'' je to jako se skutečnou sodovkou. Když ji vychlazenou otevřete a nalijete, je skvěle svěží, plná vyskakujících šumících bublinek, které při prvních doušcích až ,,řežou'' v krku a nejednomu žíznivému horlivci skočí až do nosu... Po čase pak ve sklínce zbyde jen nateplalá voda bez bublin. V nouzi usrknete, ale své dobré časy má tato sodovka u za sebou. Tak je to i s tímto seriálem. V dobách, kdy byl vysílán se ještě lecos smělo. Svět byl ještě normální, nebyl přiblble korektní jako dnes. Kdejaké individuum ještě nemělo svá práva respektované společností jen proto, že se ono chová jinak. A tak přišla tato politická satira, která tepela do aktuálního dění ať už v politice či běžném životě. Ani televizní reklama nešla stranou a málokdo kdo viděl, zapomene na novou Magdu, dámské hygienické vložky z nejjemnějšího bodláčí Jauvejs či skvělý prací prostředek Nový Árijec, který vybělí i vaše ne zcela bílé dítě a u kterého je navíc v každém balení plastový essesáček zdarma. Jak říkám, dnes už něco naprosto neuvěřitelné, že tohle tenkrát běželo v TV a nikoho nezavřeli. Komu nestačily politické diskuse, měl tu pořad Alles Gute! kde se ti pozornější přiučili i nějakému tomu novému německému slovíčku. To vše už je pryč, stejně jako devadesátá léta, ta podivná směsice svobody, bláhových představ i divokého budování kapitalismu p 40 letech komunismu. Mám párd dílů sody na DVD a sem tam se zaměji, ale člověk dnes už zapomněl na všechny ty kauzy a tak některým vtipům a narážkám nerozumí. A také možná a teď posuďme zda je to dobře či nikoliv, mu některý humor přijde za hranou. Člověk je už jaksi opracován. Možná masáží dneška tím co se smí a co nesmí, co by se mělo a co nemělo a také možná pouze tím, že zestárl o více než 20 let a tak se už všemu nesměje... Já osobně sodu nevylévám, nechávám si jí ve sklence takovou jaká je a nikdy nezapomenu na ten čas, kdy Miloslav Štibich poprvé odzátkoval Českou sodu. Marně se ji pak leckdo snažil napodobovat viz. npř. fekální Tele Tele... Dávám tedy za 4 Škody Henlein! * * * * ()

JimmyII 

všechny recenze uživatele

Geniální pořad, který si jako jediný troufl překročit hranice vešekeré únosnosti, a to ještě v třiadevadesátém. Díkybohu! Nejlepší česká televizní produkce, jaká tu kdy vznikla, a kter nikdy nebude překonána. Svérázný a drsný humor sice nesedne jen tak kdekomu, ale jak sedne, tak se nepustí. Dík především Čtvrtníčkovi! ()

Galerie (1)

Zajímavosti (13)

  • Pořad musel být v roce 1998 po sporu o ochrannou známku „Česká soda“ s výrobcem stejnojmenného nápoje přejmenován na Čtvrtníček, Šteindler a Vávra uvádějí. (Olík)

Reklama

Reklama