Mé srdce pohřběte u Wounded Knee (TV film)

Bury My Heart at Wounded Knee

Moje srdce pochovajte pri Wounded Knee

Western / Historický / Drama

USA, 2007, 127 min

Yves Simoneau

Bitva u Little Big Hornu byla posledním velkým úspěchem Indiánů, nešťastný masakr u Wounded Knee jejich definitivním pokořením. Děj filmu (a stejnojmenného románu) je orámován těmito zlomovými událostmi, o nichž sice nezvíme přemíru kdovíjak zdatně podaných informací (normální formální televizní šeď), ale lze je s povděkem přijmou coby odrazový můstek k zamyšlení nad tím, jakou cestou se utvářely moderní Spojené státy americké; jak velcí bílí mužové odpradávna vše myslitelné (také tradice nebo lidskou čest) převáděli na peníze a kde ty přestaly plnit svou funkci, nastoupily zbraně. Není snadné takový přístup odsoudit, či akceptovat. Je dán dlouhodobým historickým vývojem a mentalitou lidí, kteří si svou zemi a svobodu museli vybojovat. Kolik dalších zemí si dvakrát do roka připomíná ty, jež padli během válek? Pro zpestření diskuze doporučuji zhlédnout také Bowling for Columbine (z něj by možná stačily úvodní animované dějiny USA). 60% Zajímavé komentáře: Kimon, J.Connor, bidja(11.7.2010)

Sám filmy, které se zde na čsfd označují jako westerny, příliš nemusím. Stačí ale málo, a když se to natočí dobře, může to být klidně o gay pornu a stejně mě to bude bavit sledovat. Tento film totiž má výbornou atmosféru, má spád...má dokonce zajímavý děj a snaží se být především čistě historický. Není ani tolik o drsných koltech a jejich vážných řečích. Je prostě o tom, jak to tenkrát bylo a popravdě mi z toho bylo docela smutno. Takže i emoce tento film měl. Měl prostě všecko, co správný film má mít. Dokonce i zbytečně natáhlou délku měl, jak už to bývá zvykem. Nicméně mě ale zaujal a po historické stránce mě dost poučil. Když si s tím člověk dá práci, tak klidně i TV film může být parádní. Tenhle je jeho zdárným příkladem.(14.7.2010)

Už je tomu opravdu dlouho, co jsem naposled viděla film s indiánskou tématikou a tenhle tevizní počin od stanice HBO byl tak trošičku trefa do černého. Vynikající příběh pojednávající o úpadku indiánských kmenů a podrobení se bílým lidem byl pro někoho, kdo lidi podle barvy pleti nesoudí, jako jsem já, poměrně smutnou podívanou. Herci i neherci se rolí ujali velmi přesvědčivě, jakmile se náčelník objevil na scéně, v jeho očích jsem opravdu viděla onu bolest a smutek, jako by náčelníkem opravdu byl. Mile mě překvapila přítomnost Anny Paquin, tu jsem zde nečekala, stejně tak jako mnohé další herce. Známými tvářemi se to v tomhle snímku jen hýřilo. Ono celkově i námět tohodle filmu je neskutečně zajímavým materiálem, bohužel si ale troufám tvrdit, že dál jak do TV se filmy tohodle typu dostanou jen málo kdy a je to škoda, množná by nebylo od věci, aby distribuce opustila od mnohých nesmyslných rádoby komedií a vpouštěla do kin tyhle menší, byť ale kvalitnější počiny, které člověka chytnou za srdce a nepustí. Vždyť přeci i s malým kašpárkem se dá zahrát velké divadlo a ať už to lidé používají v jakékoli souvislosti, já to mám nejraději v té filmové. Dokonce jsem u tohodle snímku ani nečekala, že byl natočen podle knihy, která popisuje skutečné události. Nebo ne přímo nečekala, spíše jsem si myslela, že to bude jen inspirováno určitými historickými fakty, ale ono je toho trošku víc. Opravdu silný a překrásný příběh .. kdo ví, jak by to bylo, kdyby z toho vlaku byl tenkrát Charles vyskočil, přála bych mu, aby šel vrátit čas.(18.9.2008)

• canakja

Další z hraných dokumentů a la history čenl. Jako film to nemá potřebnej spád ani náboj, jako dokument zas žádnej informační přínos. Ani piškot do toho nejde namočit. Vůbec nevim, na co to je..(19.3.2011)

Projekty z produkcie HBO sa stávajú čím ďalej, tým viac synonymom výraznej kvality. Aj tu ide totiž o perfektný film s príbehom hodným akejkoľvek ceny, prihliadajúci na historické fakty. Dojemné, drsné a pravdivé výpovede o osudoch červených tvárí. Ale nakoniec všetci hrajúci Indiáni sú jasným dôkazom toho, že práca ľudí presadzujúcich ich práva v minulosti nevyšla nadarmo, za čo im patrí obrovská vďaka. Kvalita je však nielen v príbehu, ale aj v hercoch a vyspelom spracovaní, ktoré ani prinajmenšom nepripomína črty televíznej produkcie, čo sa prejavuje na dobre vyzerajúcich kulisách, kostýmoch a dobre pracujúcom komparze. Takisto aj suprová práca s kamerou, filtrami a strihom. Bez týchto by to asi nebol taký vysoký nadpriemer. 85%.(11.7.2008)

Napíši hned zpočátku, že takových kvalitních filmů jako je volně vyprávěný příběh “Mé srdce pohřběte u Wounded Knee“ o skutečných indiánech je opravdu málo. Neskutečně smutný obraz černé kapitoly americké historie v televizním zpracování. Je třeba napsat, že jde o zcela výjimečný film a výsledný dojem, alespoň u mne, je ten nejlepší. Zaujalo mě to především pozoruhodným zpracováním děje a řadou působivě navozených detailů, které dobře kanadský režisér Yves Simoneau vystihl. Včetně skutečných postav potomků indiánských statistů z národa Siouxů. Co může konec konců jít na tak malém prostoru vytvořit o skutečném životě indiánů? Právě nad tímto příběhem mě napadlo, že tenhle film je nejen kus mimořádně odvedené filmové práce, ale dává poznat i v krásné přírodní kulise historii faktů Spojených států, která není vždy tak růžová.(19.7.2010)

Z filmu, který jsem původně pořizoval víceméně jen pro svou drahou polovičku, se vyklubal věrný a nepřikrášlovaný obraz jednoho masakru indiánů, krutě strádajících příchodem bílého člověka. Nic tu nechybí, nic tu není navíc. Na televizní film výborná záležitost. 9/10(19.2.2009)

Pravdivá historie jednoho původního obyvatelstva. Národa. Kmene.(13.7.2010)

Až si zase Američani budou hrát na Svědomí Světa a nějakému diktátorovi vyčítat kdejakou genocídičku, nebo vyhlazování etnických menšinek, měli by si zamést před vlastním prahem, protože sami mají na hlavě másla víc, než je jeho roční produkce v mlékárně Kundín. Původní obyvatele Ameriky totiž hladili až do téměř úplného vyhlazení. Neštovice, černý kašel, chřipka a chlast místo Cyklonu B a motyk Rudých Kmérů.(13.7.2010)

• RHK

Mé srdce pohřběte u Wounded Knee není western v klasickém smyslu, ale spíše televizní hraný polodokument o vybíjení indiánů. Bohužel velmi nudný, něco jako Doktorka Quinnová, i když spousta scén včetně bojových byla natočena s dostatečným rozpočtem. Rozhodně do Tance s vlky to má s kvalitou daleko, asi jako indiáni v 19. století do rovnoprávnosti s bílými. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=irjRMmQ1n-A(13.6.2010)

Dojemný a pravdivý film o pohnutém osudu amerických indiánů. Děj až občas nabírá dokumentaristických rozměrů, jak moc se drží faktů. Celý film doprovází skvělá hudba a krásné scenérie. Až na občasné nudné pasáže a malý prostor pro Annu Paquin nemám, co vytknout. Film, který člověka rozhodně nutí k zamyšlení.(22.8.2009)

Film smutný, ... smutný jako oči Sedícího Býka, uznávaného náčelníka Siouxkého kmene indiánů, který byl se svým kmenem násilně vyštván bělochy ze svých posvátných území Černých hor do nehostinných území přidělených rezervací ve Standing Rock. A to vše jen pro zlato, které se na jejich území nacházelo. Indiáni, zvyklí na volný pohyb v přírodě, byli donuceni "bílým mužem" žít s ponižující přidělenou státní nedostatečnou podporou potravin a děravých přikrývek v uzavřených rezervacích bez možnosti lovu zvěře, nuceni přijímat křesťanská jména, křesťanskou víru a přizpůsobovat se životu bělochů. V bídných podmínkách houfně umírali na nemoci jim neznámé, které k nim zavlekl "bílý muž", trpěli mrazivou zimou, hladem a byli plně odkázáni na milost či nemilost bílých úředníků. Mnozí se zhrzeni podrobili, jiní v čele s hrdým Sedícím Býkem odolávali nepřijatelnému nátlaku. Za vyvlastněná území Siouxů nabízela americká vláda směšnou finanční částku, kterou hrdí indiáni nikdy nepřijali a na druhou podbízenou smlouvu už nepřistoupili. Neutuchající vzdor indiánů byl nakonec ukončen zavražděním Sedícího Býka – symbolu vzdoru a násilně potlačen v roce 1890 vojenským masakrem u Wounded Knee Creek, na kterém nese vinu jednoznačně tehdejší americká armáda. A samozřejmě také americká vláda. Ta se ostatně se Siouxy finančně za vyvlastněná území dodnes nevyrovnala. Celkově byla v průběhu dekád platnosti vyhlášeného zákona indiánům násilně vyvlastněna země o velikosti cca 90 mil. akrů !!! (jeden akr = 4 046,873 m2). Tato země byla posléze se ziskem rozprodána bělochům. Siouxům vyvlastnila vláda roku 1876 území v okolí Černých hor, které byly a dodnes pro ně jsou posvátnou zemí. V roce 1980 sice uznal Nejvyšší soud USA, že tehdejší smlouva vlády USA se Siouxy byla ze strany vlády porušena, ale území zpět Siouxům nenavrátil. Rozhodl přiznat Siouxům náhradu za vyvlastněná území ve výši 600 mil. dolarů, kterou ovšem současní Siouxové nadále odmítají a žádají zpět svá území. Úcta k VLASTNÍ posvátné zemi znamená pro Siouxe víc než stamiliony dolarů. Tento film nám připomíná hříchy většinové části lidstva bílé rasy, která se dopouštěla a dodnes dopouští nepřípustných nátlaků na menšinové obyvatelstvo naší Země. Tehdy se jednalo o zlato, dnes se jedná o ropu. Tehdejší nátlaky a ty dnešní se liší pouze formou nátlaku a prezentací světu. Bohužel jsme se nepoučili. (komentováno 12.1.2009)(12.1.2009)

Tuším, že jsem to před koncem vypla, protože mě to nehorázně nudilo..No, taky se mi nemůže líbit všechno..:)(6.3.2010)

Film samozřejmě zachycuje pouze zlomek vynikající dějepisné knihy Dee Browna "Bury my heart at Wounded Knee". Pokud by tak nečinil, musel by čítat alespoň deset hodin. Publikace se na vysoké historické úrovni detailně zabývá (nestydím se říci) genocidou severoamerických Indiánů v druhé polovině 19. stol. až do krvavého vyvrcholení u Wounded Knee. Coby děcko žeroucí Mayovky ať už knižní či filmové, sáhl jsem po knize, že si trochu rozšířím obzory a četba znamenala v tomto ohledu ztrátu ideálů a nevinnosti. Podobně se tak daří i filmu, který zachycuje zvěrstva a ujařmení páchané na původních obyvatelích Ameriky, ale zároveň se vyvarovává romantizujícího znázornění Indiánů. Navíc se velmi dobře podařilo zachytit bezvýchodnost situace těchto lidí, pro které byla jakákoliv volba cestou do pekel. Jen více takových filmů, protože rány jsou živé ještě dnes (např. velký incident v roce 1973). "Žádný indiánský jazyk nezná výraz pro vlastnictví půdy."(6.12.2009)

Veľmi zdarilý film o posledných dňoch indiánov vo voľnej prírode. Chytať kone v ohrade rezervácie a vo voľnej prírode, to je veľký rozdiel. Náčelník Sediaci býk to vie a bojuje o indiánske územia pokiaľ sa dá. Isté je, že ich dni sú zrátané a v rezerváciach ich nečaká nič dobré. Takmer v každom filme s indiánskou tématikou nechýba Wes Studi a v malej úlohe sa objaví aj tu. Celkovo veľmi vydarená produkcia od HBO, ktorá ponúka úplne iný film o indiánoch na aké sme boli doposiaľ zvyknutí. Je tro dráma o indiánoch, ktorí prišli o to najcennejšie.... pôdu, slobodu a indiánsku hrdosť. Film 80%.(26.7.2010)

Jedná se v prvé řadě o historický film, nedočkáme se tedy zobrazení indiánských tradic, kultury a spirituality, jako v jiných novodobých indiánských filmech. Zde vidíme snahu o pokud možno maximálně objektivní pohled na události předcházející nechvalně proslulému masakru u Wounded Knee. Určitě stojí za zkouknutí a je škoda, že takovéto filmy nevidíme v kinech.(7.9.2007)

Nejsem antropolog a v tomhle životě jím už ani nestihnu být. Navíc sem byl upozorněn, že ne všechny „detaily“ jsou z vyprávění patrný, kor je-li to můj první seriózní kontakt s rudokožci. Tak či tak jsem při projekci jednu navýsost fundovanou, prériemi v Jižní Dakotě ošlehanou antropoložku k dispozici měl a neprojevoval-li se zrovna její notně zvýšený index lenivosti, pomáhala i s překladem :) Formálně vynikající, po obsahové stránce prej docela věrný – místy samozřejmě upravený dynamice vyprávění, v celkový stopáži stejně malinko přepálený … a pro mě zcela jistě obohacující. Na závěr snad jen... anpetu wašte yuha ye (tříkrát běda, jak si to někdo přeložíte, to já jen, že umím lakotsky… a little bit :)(10.4.2008)

Formálně velmi zajímavý film, kterému bohužel škodí přílišná lenivost vyprávění. Stopáž je přetažená, což vyniká tím spíše, že se jedná o televizní film. Ale že jsem fanda na indiány, dám čtyři hvězdy.(13.5.2008)

• danecek24

65. Zlatý Glóbus za rok 2007 - nominace (3) - Nejlepší minisérie / TV film, Nejlepší herec v minisérii / TV filmu - Adam Beach, Nejlepší herečka ve vedlejší roli - Anna Paquin(24.3.2009)

Kvůli takovým malým perlám si rád náhodně pustím televizi. Protože nebýt jí, nikdy bych nezjistil, že tento velmi dobrý film vůbec existuje. Kvalitně podaná smutná historie vezme člověka věru za srdce, vše je podtrženo výbornými hereckými výkony. 90%(14.3.2011)

<< předchozí 1 2 3