Reklama

Reklama

VOD (1)

Drama z původní produkce HBO vychází ze stejnojmenného bestselleru, který zachytil zničující dopad dobytí Divokého západu na domorodou kulturu amerických indiánů v druhé polovině 19. století. Sledujeme jej na osudu tří pozoruhodných postav. Charles Eastman (Adam Beach), původním jménem Ohiyesa, je Sioux, ale vystudoval v Dartmouthu a přizpůsobil se světu bílých. Sedící býk (August Schellenberg) je proslulý náčelník indiánského kmene Lakotů, který se odmítá podřídit vládě a do posledního dechu hájí identitu svého lidu, jeho důstojnost i posvátné indiánské území - zlatonosné Black Hills. A senátor Henry Dawes (Aidan Quinn) je jedním z těch, kdo spoluvytvářejí vládní politiku týkající se indiánských záležitostí. Zatímco Eastman s učitelkou Elaine pracují na zlepšení životních podmínek v rezervaci Siouxů, senátor lobuje u prezidenta USA. Řešení též slibuje mesianistické hnutí proroka Wovoka, ale po té, co je Sedící býk zabit a 29. prosince 1890 sedmá kavalerie zmasakruje stovky lakotských mužů, žen a dětí u Wounded Knee, jsou všechny naděje ztraceny. Film natočil režisér Yves Simoneau. (Cinemax)

(více)

Diskuze

isis.cb

isis.cb (hodnocení, recenze)

Tak už asi před půl hodinou jsem dokoukala tenhle film na ČT1 a stále to ve mně vře a klokotá. Obvyklé uspávací schopnosti nočních filmů se tentokrát neprojevily a můj mozek je v jednom kole. Ach jo. Dost špatný film na usnutí. Fenomenální film pro rozvíření emocí, myšlenek o svědomí a hloubání o minulosti. Viděno potřetí a pořád se stejným účinkem. Možná, že se účinek shlédnutí od shlédnutí zvyšuje, protože už toho člověk vnímá víc než poprvé. Ale neustále se mi vrací jedna a tatáž myšlenka: jací by byli a jaký by indiáni vedli život dnes, kdyby se nic z toho nestalo, kdyby bílý člověk neskřížil jejich cesty nebo alespoň kdyby je od začátku respektoval jako sobě rovné? Co všechno jsme se od nich mohli naučit...

Thomash

Thomash (hodnocení, recenze)

Doporučuji s iknížku Dee Browna přečíst. Zabývá se osidlováním Severní Ameriky prakticky od příchodu "mužů přes Velikou vodu". Film je zkrácen na období zhruba od bitvy u L.B.H po Wounded knee a samozřejmě zde musí být milostnej románek, což mně na amerických filmech skutečně dožírá, tohle je všude. A co se autetičnosti týče, dá se to považovat částečně jako dokument, i když dost zvláštní. Možná kdyby celý film nechali vyprávět z pohledu Sedícího býka bylo by to lepší.
 
Co se indiánských válek týče doporučuji knížky jako Války rudého muže nebo Velká Siouxská válka, z čehož ta druhá je myslím nejobjektivnější. HOWGH! :o)

Hanver

Hanver (hodnocení, recenze)

Po přečtení komentářů Vyvolených k tomuto filmu prostě musím upozornit na několik věcí: 1) Indián nerovná se pouze Sioux a masakr v roce 1890 rozhodně nebyl symbolem posledního vzdoru Indiánů. V této době ještě otevřeně bojovali skupiny Apačů, dlouho po nich Seminolové nebo Cruzob (ti až do 60.tých let 20. století!!). Masakr u Wounded Knee zopakovala mekka demokracie v sedmdesátých letech 20. století ještě jednou, na stejném místě, proti stejnému nepříteli a to dokonce za použití vojenských letadel. O tomto druhém masakru se jaksi z politických důvodů nemluví. 3) Rudý oblak zabil v životě mnohem víc Američanů než Sedící býk

Krysap

Krysap (hodnocení, recenze)

Stále víc se usvědčuju v tom, že kam vstoupil bílý muž, tam to totálně rozesr... a následky jsou patrný dodneška.. :-(

hrefna

hrefna (hodnocení, recenze)

I když je tento film jen z části knížní předlohy, je podle mého názoru vynikající. Pokud tam jsou nedostatky a nepřesnosti jazykové (lakotština), nebo historické či místopisné, není to podstatné. Je třeba pořád připomínat tuto historii - právě k porovnání těm prohlášením (třeba našeho bývalého prezidenta), že se od Ameriky můžeme učit demokracii, protože tam už trvá demokracie víc než 200 let. Možná by nám o tom mohli vyprávět ti potomci tehdejších Lakotů, kteří ještě v roce 1973 obléhali Wounded Knee aby upozornili americkou vládu, že ne všechny křivdy a dluhy z minulosti jsou vyřešeny. Díky za takové filmy a věřím, že není poslední tohoto druhu.

VanillaIce

VanillaIce (hodnocení, recenze)

Velice povedený film z produkce HBO s vynikajícím Adamem Beachem, jehož závěrečnou "ztrátu identity" jsem mu prostě věřil.

Reklama

Reklama