Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Frank Aungier Pakenham, sedmý hrabě z Longordu, patří k nejkontroverznějším osobnostem moderních britských dějin. Byl to excentrický bojovník toužící vyhrávat ztracené kauzy, ale jeho poslední případ - pochybné přátelství s dětskou vražedkyní Myrou Hindleyovou (Samantha Mortonová) - podkopalo jeho politickou kariéru a možná i uškodilo její usilovné dlouholeté snaze dostat se na svobodu. Jejich první setkání se odehraje ve věznici poté, co Myra požádala bývalého vládního ministra lorda Longforda písemně o schůzku. I když s tím jeho žena zásadně nesouhlasí, Frank vražedkyni vyhoví a zrodí se mezi nimi nečekané pouto. V titulní roli britského dramatu režiséra Toma Hoopera exceluje Jim Broadbent. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (14)

emma53 

všechny recenze uživatele

Opravdu vyjímečný film o lordu Franku Longfordovi a o kauze, která ovlivnila negativně jeho další kariéru. Je spojen s příběhem o ženě, kterou lidé tvrdě odsoudili, ale ve filmu ani tak nešlo o to, abychom posuzovali zda právem, nebo neprávem. Spíš z toho vyplynula myšlenka, jak se díváme, nebo stavíme k lidem, které tato společnost odsoudila. To nakonec vyplynulo i ze samotných slov lorda Longforda, když mluvil o důležitosti milovat člověka, ale ne zlo, které ten člověk páchá. Filmy podle skutečných událostí je téměř vždy velmi obtížné natočit tak, aby byly co nejvěrohodnější a zároveň diváka nenudily. Co se mě týká, já byla spokojená a výkon Jima Broadbenta byl velmi přesvědčivý. ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Pozoruhodné komorní drama podle skutečné události, které má rozhodně co nabídnout a které není jen nudným příběhem jednoho postaršího člověka, ale také v divákovi evokuje otázky ve smyslu jestli je dobré dát na první dojem a někoho odsoudit jen na základě zprostředkovaných zpráv z novin, a jestli má odsouzenec právo na další šanci. Tohle drama je charakteristické tím, že střídá jen velmi zřídka prostředí, ve kterém se odehrává a také je zde menší množství postav. Ale to vše je jen nutné připočíst k dobru, protože už název příběhu dává jasně najevo, o čem tenhle film bude. Lord Longford prostě rád navštěvuje vězně a pomáhá jim a neodmítne poskytnutí pomoci ani vražedkyni třech dětí. Ale tím riskuje své jméno a svou pověst. Nic víc a nic míň zde opravdu nenajdete. A ono je dobře, že film není složitý, protože aspoň psychika zůstane ušetřena. Takže jak už jsem se zmínil, tenhle příběh psal sám život, a tak se nebudu nějak obšírněji zmiňovat o ději, ale o čem se chci zmínit je vynikající výkon Jima Broadbenta, který v roli Longforda působí velice přirozeně a doslova exceluje. Nebýt tohle jen televizní film, tak si troufám tvrdit, že by ho oscarová nominace neminula, tak přesvědčivý je jeho výkon. A tak především díky jeho herectví uděluji filmu nadprůměrné čtyři hvězdičky. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Velmi pěkné, britsky uměřené drama o relativnosti všech odsudků lidských činů, o pochybnosti vztahu mezi vinou a trestem a už vůbec mezi trestem a reparací osobnosti pachatele nebo reperací vztahů mezi lidmi blízkými oběti. Film opětovně přesvědčivě dokazující, že dav vznešeně nazývaný veřejné mínění, je zpravidla tupý, nekompetentní a většinou zlý. Skvělý Jim Broadbent. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Slušný komorný film so sympatickými hercami. Zaujímavé pohrávanie s tým čo tušíte a o čom ste presvedčení... a podchvíľou máte pocit, že tvorcovia smerujú do pekla naivnosti a pri tom je všetko inak a v podstate ma všetko svoj zmysel a ľudský rozmer... Veľmi pekné... ()

jhrasko 

všechny recenze uživatele

Kontroverznosť samotného príbehu bijúca sa so scenáristickou konvenčnosťou, psychoticky netelevízna kamera bijúca sa so sústredenou, ale príliš Nymanovskou hudbou. DEAD woMAN WALKING v podaní Jima Broadbenta a Samanthy Morton je napriek výhradám zaujímavou jednohubkou na tému: LOVE THE SINNERS, BUT HATE THE SINS resp. EVIL CAN BE SPIRITUAL EXPERIENCE, TOO. Čistá * * * a 1/2 ( čítaj trojkoštvorka ). ()

danecek24

všechny recenze uživatele

65. Zlatý Glóbus za rok 2007 - cena (3) - *Nejlepší minisérie / TV film, *Nejlepší herec v minisérii / TV filmu - Jim Broadbent, *Nejlepší herečka ve vedlejší roli - Samantha Morton + nominace (1) - Nejlepší herec ve vedlejší roli - Andy Serkis ()

KimmyJ 

všechny recenze uživatele

Přesto, že jsem se prvních 45 minut hrozně nudil, to byl v konečném důsledku docela příjemný zážitek. Ale spíš jsem uvažoval o 2* než o 4, protože film vypráví o ne moc záživném, či silném tématu. ()

manonfire 

všechny recenze uživatele

Tato filmová oslava křesťanské dobroty zaobírající se nezlomnou vírou v polepšení se sériového vraha byla v podání permanentně skvostného Broadbenta až dojemná, nicméně právě tento druh smýšlení je hodný jedině nosu čelem zaraženého v nefunkční centrum mozkovny. Myra Hindleyová, Karla Homolka a početná enkláva dalších to vražděním v páru okouzlených sviní by si zasloužila samozřejmě chcípnout, ale nikoliv eutanastickou včelkou či neosobním výbojem, nýbrž nožem či vlastní spodní bielizní přimknutou netypicky ke krku. Nejlépe pak rukou svých vražedných partnerů, se stejným deviantním podtextem a za stejné hrůzy a ponížení, kterého bylo dopřáno jejich nevinným obětem. Stále by z toho tyto hrdinky vyšly velmi zvýhodněny, jelikož umřít se dá jen jednou a to není přece vůbec fér. Zkrátka i tento způsob spravedlnosti by měl tak daleko k plnému významu onoho slova, byť přeci jen blíž než má její současná podoba trestu smrti. Filmařsky je to britsky kvalitní, jen ta Samantha Morton je zkrátka když ne půvabná, tak vcelku obstojně vypadající, kdežto originální Myra byla vzhledově tak (ab)originální, že by se snad ani tím popelem, co po ní nakonec musel zůstat, nedalo pohnojit pole. Mr. Hindley zřejmě během svého překotně živelného orgasmu neztrácel čas vybíráním té nejkrásnější spermie, zatímco Ms. Hindleyová,-(či jiná samice libovolného hospodářského zvířectva)- poskytla namísto očekávané ovulární kraslice nabořeného pukavce. 70% ()

Arkanoid 

všechny recenze uživatele

Málo ľudí dokáže celý život hľadať dobro v každom človeku a obetovať svojmu presvedčeniu aj vlastné renomé. A ešte menej takých sedí v parlamente. Preto všetka česť lordovi Longfordovi. Podnetná téma na zamyslenie podaná britsky s excelujúcimi hercami Jimom Broadbentom a Andym Serkisom. ()

RomanHyde 

všechny recenze uživatele

Nenápadný a přítom velmi pozoruhodný film zachycující skutečný příběh skutečného člověka, který se nabál postavit všem a riskovat svou celoživotní kariéru a pověst kvůli několikanásobné dětské vražedkyni Myre Hidleyové.. Jako červená nit se snímkem táhne otázka viny, trestu a odpuštění. Lord Longford díky své víře dokázal všechny naše předsudky potlačit a dal Hidleyové novou naději, stal se jejím přítelem a bojoval za její šanci na propuštění z doživotního vězení. Riskoval tím celou svou životní práci a sympatie široké věřejnosti, která se díky tomuto případu postavila proti němu. V titulní roli exceluje "nenápadný herec" Jim Broadbent , byť doma má už Oscara a jiné ocenění. Až nyní si vybavuji odkud toho chlapíka znám. Pamatujete barmana z Hry na pláč? :) ()

petikacka 

všechny recenze uživatele

Čekala jsem nudu a ona nepřišla...Zajímavý příběh dle skutečnosti, ale na rovinu musím říct, že bez Jima Broadbenta by to nestálo za nic...Smekám před jeho herectvím, kterým celý film utáhl sám a všechno jsem mu sežrala jak malinu... Za mě 88% ()

TomasKotlant 

všechny recenze uživatele

Na jednu stranu se film snaží působit vážně a dojemně, na druhou je rozhrkaný jako veterán na venkovské nezpevněné silnici. Výsledný efekt je rozpačitý, ale trochu netradiční. ()

Brinkley 

všechny recenze uživatele

Zhruba před měsícem jsem psala komentář k Robbinsovu Mrtvý muž přichází a právě dnes jsem do podobného tématu zabředla znovu u Lorda Longforda. Pakliže jsem prvně zmíněnému filmu dala pět hvězd (za nimiž si i nadále stojím), Longfordovi musím přiznat totéž. Je to jiné, komornější, netlačí tolik na emoce a víc se věnuje psychologii postav.. zkrátka britské a tudíž mně milé. Jim Broadbent opět nezklamal, jeho očím uvěřím všechno. A dnes v noci budu mít zase o čem přemýšlet... ()

dogma97 

všechny recenze uživatele

Výborně propojené prvky dramatičnosti a dokumentárnosti, kdy je divák až do konce udržován v napětí, zda je Myra Hindleyová politováníhodná dívka svedená na scestí, nebo prohnaná manipulátorka. ()

Reklama

Reklama