Reklama

Reklama

Venkovský lékař

(festivalový název)
  • Česko Franz Kafka: Venkovský lékař (festivalový název) (více)
Animovaný / Krátkometrážní / Psychologický
Japonsko, 2007, 21 min

Předloha:

Franz Kafka (povídka)

Scénář:

Kódži Jamamura

Obsahy(1)

Povídka Venkovský lékař, kterou Franz Kafka napsal v roce 1918, vyšla v knize Drobné povídky o otci. Stejně jako v autorových románových dílech i v ní zaznívá kafkovské téma odcizení a marnosti, ale také se tu objevují prvky absurdního humoru, jež Jamamura podtrhuje svou „rozevlátou“ surrealistickou animací. Podivínský venkovský lékař popisuje s bezdechou naléhavostí noční návštěvu u nemocného chlapce, k jehož loži ho dopravili „nadpozemští koně“. Doktor zaujatý vlastními problémy a plný zloby vůči lidem, kteří od něho žádají nemožné, zpočátku nezjistí příčinu chlapcovy nemoci. A i když ji posléze přece jenom objeví, vesničané ho potupí a starý doktor je odsouzen k bloudění a nekonečnému návratu v mrazivé noci. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (17)

Zíza 

všechny recenze uživatele

Zajímavá animace - ano, opravdu doplňuje atmosféru. Ale já jsem Kafku nikdy neměla. Přečtena Proměna, Proces a s mladým židovským Němcem žijícím v Praze jsem si prostě nesedla. Ponuré dílko Kojiho Yamamury mi také zrovna dvakrát nesedlo, ale těch 20 minut tomu může věnovat každý a poté přemýšlet, co tím chtěl básník říct. Ale přece jen si odcizení představuji trochu jinak... ()

StaryMech 

všechny recenze uživatele

Roztomilá dílka (i) pro děti z let 1993-95, najmě "Kipling ml." a seriál o Karovi a Pijobuptovi, se mi líbila víc než "Venkovský lékař" a další drobnosti pro dospělé, často drsně černohumorné, překypující nadreálnými vztahy a proměnami v duchu Topora nebo Švankmajera. Všechna díla - viděl jsem jich patnáct na jediném pěkně vypraveném DVD - pojednávají o lidech, zvířatech a jiných podivuhodných bytostech formou osobitou, básnivou a (místy možná samoúčelně ?) hravou. Výrazným prvkem autorova slohu je omezení textu ve prospěch výtvarné a hudební složky (obojí na vynikající úrovni a ve vzácném souladu). ()

Reklama

phata 

všechny recenze uživatele

Kafku jsem přečetl celého a můžu říct, že atmosférou se mu tenhle krátký film velmi zdatně přibližuje. To hlavně kvůli temné kreslené animaci - je noc, černí koně, postavy jsou oblečeny v černém... Postavy se často různě distortují, zužují, protahují a naopak smršťují. Hudbu tvoří různé dark-ambientní zvuky. Díky tomu se tu objevují typické Franzovy rysy - snovost, deprese, absurdnost, nelogičnost, bezmocnost (třeba ten sníh ve mě okamžitě evokuje Zámek). Nevím proč nedat 5*. ()

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Z Japonského anime, animovaných filmov a vlastne všetkých kreslených vecí si veľmi opatrne vyberám. Je to niečo, čo nemám rád ale tento sa vyhýba svojmu štandardu. Dej, vizuálna stránka, farby, tvary, všetko tu je tak originálne, že tých 20 minút ubehlo ako nič. Veru, slabosť tejto krátkometrážnej snímky je iba v jej krátkej dĺžke. Znie to ako paradox ale ako celovečerný film by som si to užil ešte viac, hoci sa jedná iba o nakrútenú jednu poviedku. Veľmi chválim originálne, psycheddelicky, zachytené tvary, tá animácia je parádna, nezvyčajná, nikdy som nič takého nevidel, mindf*ck ako delo. ()

H.Gordon 

všechny recenze uživatele

Rozhodně pro mě nejlepší krátkometrážní film, který jsem doposud viděla. Je tak silný, schizofrenní a dokonale udělaný... k němu nemám rozhodně žádné výtky. Ch ho vidět znovu a znovu. Ty psychadelické okamžiky, kdy se snaží paní dostat ostatním do hlavy, doktor, který se stává bezradný a je zoufalý, stereotypní obyvatelstvo. Výborná animace. Je to skvost pro oko a duši. 6 hvězdiček ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama