Reklama

Reklama

Valkýra

  • USA Valkyrie (více)
Trailer 4
USA / Německo / Itálie / Španělsko / Francie / Japonsko / Velká Británie, 2008, 121 min

Plukovník Stauffenberg bojuje v severní Africe, ale už má Hitlera plné zuby. Poslední kapkou pro něj je, když utrpí vážná zranění v boji, a přijde tak o oko, část pravé ruky a dva prsty na levé ruce. Stauffenberg se kvůli svému zranění vrací do Berlína, kde již existuje skupina důstojníků, která se chce Hitlera zbavit. Žádný z dosud uskutečněných atentátů na Hitlera nebyl úspěšný. Stauffenberg je přizván do protinacistického hnutí a brzy přichází s plánem na převzetí moci. Hitler musí být zabit a pak se musí spustit operace Valkýra, což je povolání záložních vojsk na ochranu Berlína. Stauffenberg přepíše plán operace tak, aby to vyhovovalo jejich spiknutí. Hitler nový plán podepíše a Stauffenbergovi věří. Spiknutí potřebuje nové členy, ale ne každý je pro věc tak nadšený. Stauffenberg spolupracuje hlavně se svým pobočníkem, dále s Olbrichtem, Beckem a dalšími. Všichni jsou to muži na vysokých postech. Do spiknutí se odmítne přidat Fromm, který velí záložním vojskům, ale za Fromma může jednat Olbricht. Ve spiknutí jsou dvě frakce – vojenská a politická. Politická frakce dělá problémy a požaduje, aby s Hitlerem zemřel i Himmler. Kvůli tomu musí Stauffenberg se zabitím Hitlera počkat, i když už měl jednou skvělou příležitost. Stauffenberg nakonec získává volnou ruku a při další příležitosti spáchá atentát. Toho dne ale nejde nic tak, jak by mělo. Stauffenberg bohužel nemůže nastražit obě dvě nálože a schůzka probíhá na jiném místě, takže výbuch nemá takovou sílu. Stauffenberg i tak věří, že uspěl a že je Hitler mrtev. Valkýra je tedy spuštěna... (TV Prima)

(více)

Videa (6)

Trailer 4

Recenze (1 346)

Fr 

všechny recenze uživatele

…mojí povinností jako důstojníka už dávno není chránit moji zemi, ale zachraňovat lidské životy … Kdo jsou ti muži a co je vede k takovému činu? Přesvědčení? Kariéra? Touha po obdivu? To jsou jediné neznámé v tomto příběhu. A čekáte až nastane den ,,D“ jejich života. Věci se dávají do pohybu a já jsem napnutý a nervózní. Takže rozebírat, jak je to natočeno nemá víc smysl. Přesto je třeba na film nahlížet spíše jako na zfilmovanou historickou událost, kde je prostor pro lítost jen nad tím, že to nevyšlo. Není to nic osobního. Je to válka… PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ **** ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $75miliónovTržby USA $83,077,833Tržby Celosvetovo $200,276,784Tržby za predaj DVD v USA $27,075,544 //počet predaných kusov 1,583,970║ Tak Bryan Singer je v tomto žánri ako doma, neskutočne mu to sedí, veľmi pútavé natočené, teším sa na ďalšie pozretie. /80%/ ()

Reklama

Gimli 

všechny recenze uživatele

I když člověk ví, jak to dopadne, je to stále napínavé. Podobně jako United 93. S tím rozdílem, že Singer ten intezivní zážitek rovnoměrně rozdělil do celého filmu. Greengrass si to nechal nakonec a já jsem málem dostal infarkt. Ani mi nevadilo, že všichni Němci mluví anglicky. Navíc ten přechod z Cruisovy němčiny do angličtiny byl, myslím, vyřešen velmi elegantně a nenásilně. Rozhodně doporučuju také kvůli poselství, které Valkýra nese. ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Na to, že história Valkýru vyspoilerovala vypľul Singer prekvapivo napínavú drámu (neveril som). Má to grády a pocit falošného víťazstva mi dal zaspomínať na všetky tie FX-ka zo skúšok, ktoré som zaručnene spravil. Tohoto predčasného finále a faktograficky spláchnutého finišu je trochu škoda. Za pohľad Hitlera do Stauffenbergových očí by tam letel jasný full-house. 75% ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Lépe to (asi) natočit nešlo. Tahle myšlenka mi vyvstanula hned se závěrečnými titulky. Singer udělal z teoretické slabiny (divák ví, jak to dopadne) hlavní přednost a vše podřídil dokonale vysoustruženému stylu. Stěžovat si na jistý chlad u filmu, který se odehrává v prostředí dokonale střižených uniforem a precizní vojenské hierarchie, je stejné, jako kdybyste vyčítali romantickým filmům, že vás dojímají. Cruise se ve společnosti (převážně britské) herecké elity vybičoval k maximu, přičemž mu Singer dostatečně krotí ego, aby i jeho postava sloužila příběhu, nikoliv naopak. Za tu natempovanou čtvrthodinu, která následuje těsně po výbuchu, jsem v pokušení dát plnou. Tu si ale přeci jenom schovám pro případ, že na DVD vyjde verze alespoň o 20-30 minut delší, která doladí i ty drobné chybky (žádám trochu silnější motivaci u některých postav). 4 a ½ s vědomím, že se jedná o jeden z nejsilnější kino-zážitků tohoto roku. Edit: Po druhé projekci posílám všechny výtky k čertu a posílám snímku za odměnu plnou palbu, zaslouží si ji. ()

Galerie (55)

Zajímavosti (58)

  • Tom Cruise (Claus von Stauffenberg) priznal, že pred prečítaním scénára o operácii Valkýra nikdy nepočul. Keď zistil, že je napísaný na základe skutočnej udalosti, bol nápadom natočiť tento film nadšený. (Smok)
  • První klapka padla 19. července 2007 v Berlíně v Německu. Dále se filmovalo v Kalifornii, německém Brandenburgu, ale i v Praze. (Indy21)

Související novinky

Zemřel herec Tom Wilkinson

Zemřel herec Tom Wilkinson

30.12.2023

V posledních hodinách roku 2023 bohužel přichází smutné zprávy z Velké Británie. V sobotu 30. prosince totiž filmový svět ve věku pětasedmdesáti let náhle opustil anglický herec nominovaný na dvě… (více)

Mission: Impossible nabírá posilu

Mission: Impossible nabírá posilu

07.09.2019

Režisér a scenárista Christopher McQuarrie a herec Tom Cruise v sobě našli společnou zálibu už během práce na snímku Valkýra. Od té doby spolu pracovali na několika dalších projektech, až tahle… (více)

Tom Cruise opět akční

Tom Cruise opět akční

17.06.2011

V Mission Impossible: Ghost Protocol se podle všeho rozloučí s postavou Ethana Hunta. Má ale šanci na další akční sérii. Studio Paramount totiž Toma oslovilo s nabídkou na roli Jacka Reachera. Ten je… (více)

SoundtraCon na Festivalu fantazie

SoundtraCon na Festivalu fantazie

02.05.2011

V termínu od 1. do 4. července 2010 proběhne v Chotěboři v rámci Festivalu fantazie v pořadí již čtvrtý ročník SoundtraConu. Minulé ročníky navštívili skladatelé Trevor Jones, Petr Hapka a producent… (více)

Reklama

Reklama