Reklama

Reklama

Valkýra

  • USA Valkyrie (více)
Trailer 4
USA / Německo / Itálie / Španělsko / Francie / Japonsko / Velká Británie, 2008, 121 min

Plukovník Stauffenberg bojuje v severní Africe, ale už má Hitlera plné zuby. Poslední kapkou pro něj je, když utrpí vážná zranění v boji, a přijde tak o oko, část pravé ruky a dva prsty na levé ruce. Stauffenberg se kvůli svému zranění vrací do Berlína, kde již existuje skupina důstojníků, která se chce Hitlera zbavit. Žádný z dosud uskutečněných atentátů na Hitlera nebyl úspěšný. Stauffenberg je přizván do protinacistického hnutí a brzy přichází s plánem na převzetí moci. Hitler musí být zabit a pak se musí spustit operace Valkýra, což je povolání záložních vojsk na ochranu Berlína. Stauffenberg přepíše plán operace tak, aby to vyhovovalo jejich spiknutí. Hitler nový plán podepíše a Stauffenbergovi věří. Spiknutí potřebuje nové členy, ale ne každý je pro věc tak nadšený. Stauffenberg spolupracuje hlavně se svým pobočníkem, dále s Olbrichtem, Beckem a dalšími. Všichni jsou to muži na vysokých postech. Do spiknutí se odmítne přidat Fromm, který velí záložním vojskům, ale za Fromma může jednat Olbricht. Ve spiknutí jsou dvě frakce – vojenská a politická. Politická frakce dělá problémy a požaduje, aby s Hitlerem zemřel i Himmler. Kvůli tomu musí Stauffenberg se zabitím Hitlera počkat, i když už měl jednou skvělou příležitost. Stauffenberg nakonec získává volnou ruku a při další příležitosti spáchá atentát. Toho dne ale nejde nic tak, jak by mělo. Stauffenberg bohužel nemůže nastražit obě dvě nálože a schůzka probíhá na jiném místě, takže výbuch nemá takovou sílu. Stauffenberg i tak věří, že uspěl a že je Hitler mrtev. Valkýra je tedy spuštěna... (TV Prima)

(více)

Recenze (1 346)

POMO 

všechny recenze uživatele

Najviac si Valkýru užijú tí, ktorí sa radi piplajú v danej historickej problematike. Bryan Singer pristupuje k látke zodpovedne a nevyzerá to, že by si historické fakty prifarboval pre lepšie vyznenie filmu. Valkýra sa na nič nehrá, nemá „vysokoumelecké ambície“, nevyjadruje sa k politike ako Spielbergov Mníchov. Iba rekonštruuje udalosti čoby solídny konšpiračný thriller - produkčne hodnotný, dejovo napínavý, dobre obsadený (malou, ale najzaujímavejšou a najlepšie zahranou postavou je Branaghov generál von Tresckow). A v závere mu nechýbajú ani emócie ani výpovedná hĺbka, ktorá nám pripomína, že niekto mal odvahu sa o to aspoň pokúsiť... P.S. Krásna chorálová "Main Theme" Johna Ottmana. ()

Cival 

všechny recenze uživatele

U mě přesně 70% a nevím, kam se přiklonit. Výborně zrežírované, Singer to má v malíku a jeho styl je stejně tak efektivní v rámci povrchních amerických thrillerů i v trochu přemýšlivějších a dramatičtějších polohách, kde vládnou britští herci. Ale Cruiseovi jsem to nežral ani na sekundu. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Zajímavé téma, které bohužel s sebou nese už v námětu jednu velkou nevýhodu - tou je to, že je film natočený podle skutečné události a tudíž každý ví už s prvními obrázky, jak musí dopadnout. Tím nás scénáristé obrali o velkou dávku napětí a překvapení. Myslím si ale, že i přesto se dalo vytěžit z tématu ještě víc napětí a tíživé skličující atmosféry a vytáhnout tak film ještě výš. Takhle jde o pěknou rekonstrukci historických událostí, s velmi dobrým (a dobře hrajícím) obsazením, díky kterému nakonec dávám velmi slabé 4*. ()

Blizzard 

všechny recenze uživatele

Zrovna nedávno jsem se díval na dokument o mnoha neúspěšných pokusech a o tom, proč selhaly s názvem 42 Ways to Kill Hitler z dílny National Geographic, takže jsem měl již slušně zaděláno právě na nadcházející Valkyrie. Asi jako většina diváků jsem měl i já zpočátku trochu obavy o hlavní postavu Clause von Stauffenberga hraného Tomem Cruisem. Ne, že by zbytek ansámblu byl zrovna tvořen německými herci, ale přeci jen Cruise v roli jednookého nacisty, to už chce kuráž. Když se však podíváme na bronzovou bystu Clause von Stauffenberga, nakonec zjistíme, že to nebude až tak horké, tedy alespoň co se týče té podoby. Ba co víc, zahrané je to také obstojně, ale nemohu si prostě odpustit poznámku, když řeknu, že tu Cruise místy působí jako pěst na oko, ale on sám zato prostě nemůže, to já v něm prostě vidím Mavericka, Ethana Hunta a mnoho dalších, jen ne toho německého důstojníka. Důležitý je však faktor očekávání a napětí, který se podařilo splnit v dostatečné míře i přesto, že víte, jak vše nakonec dopadne a především druhá část snímku po výbuchu má výtečnou gradaci. Singer každopádně umí a i když je film o Němcích paradoxně britsko-americký, i tak decentně uspokojí nejednoho fanouška WWII či spolek uctívačů Toma Cruise. (8/10) ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Singer sice zabil X-Meny svou sprostou dezercí ke gayovi v rudých kozačkách se spodky navrch, ale vrátil se mezi seriózní filmaře tímto "hraným dokumentem", který dokázal masám podat věrohodný a hlavně při zachování snesitelné - ne ovšem dokonalé - úrovně srozumitelnosti (resp. orientovatelnosti se v postavách) komplexní obraz Stauffenbergova historicky profláklého atentátu na Zářícího Spasitele alias Führer-Scheina...který vlastně nebyl Stauffenbergův;) Stálo to spoustu peněz, bylo to rozmáchlé a bylo to moc dobré, i když na rozdíl od Letu 93 jsem navzdory stejné znalosti dějinného vývoje ani na okamžik nevěřil, že by to přece jen mohlo vyjít;) "K tanci a poslechu" hraje velmi slušná a kupodivu i vizuálně historii věrná herecká sešlost made in UK, takže na závěr jde asi říct jenom to, že štěků hvězd Verhoevenovy Černé Knihy byla i z tohohle pohledu trochu škoda. 80% ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Precizně zvládnutý historický thriller, který i přes velký handicap v podobě jasného konce umí navodit pocit napětí lépe než drtivá většina současné konkurence. Cruise sice mírně nestíhá, což má za následek jistou rozpačitost některých scén (všechny s manželkou), ale bezchybné výkony zbylých herců tuto vadu na kráse zachraňují. Úplně dokonalý film to sice není, ale i tak je mi Valkyrie sympatičtější než tři pětiny letošních oscarových kandidátů. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Zajímalo by mě, jakej pračůrák promítal v Cinema city v Praze na Flóře, 14.2. film Valkyra ?? Ten degen, totiž pustil film normálně jen na prostředek plátna v jakýmsi rámečku, nejspíš ve formátu 4:3 nebo spíše ve formátu mini : mini. Zbytek plátna, no zbytek, většina plátna byla "mrtvá". Za tohle jsem Vám, milá společnosti Cinema city dal prachy naposled, to si je příště radši strčím do prdele, pak je vytáhnu a sežeru, než abych je dal takovejm sračům jako jsou promítači v Cinema City. Mimochodem jestli je tady ještě někdo komu se tohle v Cinema city stalo, tak ať dá vědět, zavolám partu zfetovanejch uživatelů CSFD s kleštěma a letlampou, tady pro pana promítače a jeho prdel pozná středověk. K samotnýmu filmu nemám moc výhrad, možná kdyby byla věnována pozornost vývoji ve vlčím doupěti krátce po atentátu, přispělo by to na větší dramatičnosti, ale těžko říci, protože pidi prostor na kterej nám ta cvičená opice z promítací kabiny pustila Valkyru, umožňoval dobře si vychutnat leda tak tu černou pásku přes Cruisovo kukadlo, ta se na ten flusanec, na kterým se promítalo, totiž jako jediná vešla celá. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Výborne napísaný, bezchybne zrežírovaný, dobre zahraný (dokonca ani bezruč Tom mi nevadil), napínavý, precízne nesentimentálny a vďaka nadupanej hudbe neustále vzrušujúco pulzujúci atentátnický thriller. Singer je proste borec. Dve výhrady - 1, málo Kennetha Branagha 2, absencia niečoho, čo by vybočilo z tej perfektne vysústruženej jazdy a urobilo z toho filmu skutočne strhujúci a nadčasový zážitok. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Lépe to (asi) natočit nešlo. Tahle myšlenka mi vyvstanula hned se závěrečnými titulky. Singer udělal z teoretické slabiny (divák ví, jak to dopadne) hlavní přednost a vše podřídil dokonale vysoustruženému stylu. Stěžovat si na jistý chlad u filmu, který se odehrává v prostředí dokonale střižených uniforem a precizní vojenské hierarchie, je stejné, jako kdybyste vyčítali romantickým filmům, že vás dojímají. Cruise se ve společnosti (převážně britské) herecké elity vybičoval k maximu, přičemž mu Singer dostatečně krotí ego, aby i jeho postava sloužila příběhu, nikoliv naopak. Za tu natempovanou čtvrthodinu, která následuje těsně po výbuchu, jsem v pokušení dát plnou. Tu si ale přeci jenom schovám pro případ, že na DVD vyjde verze alespoň o 20-30 minut delší, která doladí i ty drobné chybky (žádám trochu silnější motivaci u některých postav). 4 a ½ s vědomím, že se jedná o jeden z nejsilnější kino-zážitků tohoto roku. Edit: Po druhé projekci posílám všechny výtky k čertu a posílám snímku za odměnu plnou palbu, zaslouží si ji. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Na tenhle film se čekalo hodně dlouhou dobu, a kdejaký milovník válečných filmů musel skákat radostí, když zjistil, že Tom Cruise si zahraje hlavní roli hrabě von Sauffenberga, i když jak v čem, protože co tady čtu komentáře, tak se plno lidí shodne s tím, že Cruise postavu prostě hrozně odflák. Jenže s tím já určitě nesouhlasím. Cruise jí neodflák, jenom jí nezahrál nijak úctyhodně, aby měl člověk na co vzpomínat, spíš taková ta klasická rutina. Taky předpokládám, že plno lidí koukalo na film přičemž vědělo, jak to všecko dopadne, a to filmu asi taky trošku snižuje kvalitu, i když to tak vůbec být nemuselo. Valkýra je furt jenom rekonstrukce události, přitom události dost zásadní, která na zfilmování čekala asi tak vážně jako vrah na milost. Celá sestava kolem von Stauffenberga byla výborná, není tam nikdo kdo by mi neseděl, a určitě filmu prospělo, že se točil v Německu. Neexistuje fakt, který bych tomuto filmu dokázal vytknout. Vznikl jako rekonstrukce, jako rekonstrukce hodně vydařená, kde první hodina není tak narvaná napětím, jako ta druhá, ale i tak nenechá oči unavit, a dobře připraví na zakončení jedné z etap druhé světové války ze strany Německa. Jsem rád, že filmy z války stále vznikají, a že je stále o čem filmovat, kéž by toto téma byla studna bezedná, ale jak je vidět, filmy z války už příliš v módě nejsou, a stejně na to doplatila i Valkýra, která po světě zase tak vysoké hodnocení nezískala, ale u mě si ho získala bez problémů. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $75miliónovTržby USA $83,077,833Tržby Celosvetovo $200,276,784Tržby za predaj DVD v USA $27,075,544 //počet predaných kusov 1,583,970║ Tak Bryan Singer je v tomto žánri ako doma, neskutočne mu to sedí, veľmi pútavé natočené, teším sa na ďalšie pozretie. /80%/ ()

imf 

všechny recenze uživatele

Film chladný jako hlaveň nacistické pistole (takové té hnusně hranaté, němečtí inženýři si vždycky vystačili jen s pravítkem), ale stejně tak spolehlivý a pečlivě seřízený. Singer chytře spoléhá na herecké výkony, autentické kulisy a bezchybnou rekonstrukci nejslavnějšího atentátu na Hitlera. Vůbec nevadí, že víte jak to dopadne, zvyknete si i na perfektní angličtinu německých oficírů, protože jejich charisma coby herců je zkrátka větší než role, která je jim svěřena. Potíž je v tom, že Singer svůj ansámbl těží jen povrchově. Jsou to pro něj velmi výkonné figurky, která však nehodlá koukat pod čepice. Vzhledem k přehršli událostí v tehdejším Německu má sice film spíš problém s pochytáním všech souvislostí (raději si do kina vezměte nějakou související četbu, jinak vám všechny ty šarže začnou z hlavy vyskakovat nejbližším volným otvorem), ale dýku do zad mu vráží především emocionální plochost charakterů. Kdyby Cruise neměl pásku přes oko a další tucet tělesných deformací, byl by to pro vás člověk bez duše. Jednoduché rozřazení do dvou týmů (dobří Němci, špatní Němci) filmu notně ubližuje, a to i v závěru, který se důsledně, ale zcela marně, snaží být "nad věcí". Na thriller je to příliš dokumentární, na biografii příliš ploché. Na něco mezi jsem byl pravděpodobně příliš dobře naladěn, takže těsné čtyři. Ale mluví ze mě fanoušek pancéřových pěstí a nebudu zapírat, že jsem těm "hodným" fandil bez ohledu na výsledek. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Chladná a precizní sázka na jistotu v podání skvělého režiséra a o nic horších herců. Dobová úprava nemá chybu, režie nemá chybu, děj nemá chybu. Tady vlastně nejsou chyby. Herecké obsazení je skvělé a dominuje mu jednoznačně Tom Cruise, který si zase jednou zahrál hlavní roli a prakticky nesleze z plátna (jedině dobře). Trochu mě zamrzela krátká přítomnost Kennetha Branagha, ale co se dá dělat... Valkýra je pravdu skvěle natočená podívaná, která postrádá trochu více "lidskosti" a emocí, ale v některých okamžicích je i přesto velmi silným filmem. Bohužel ne po celou dobu ... Bryan Singer je zpět a Tom Cruise s ním. Konečně, to vám to trvalo kluci. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Christopher McQuarrie, Nathan Alexander .. Precizní, nehledě na tok dějin napínavé a pro mě, jako nadšence do Druhé světové války, tak především zdařilá ilustrace dané události. Režijně táhnuté se stejnou grácií jakou tomu dávají herci a do věrných kulis zasazená výprava. Hračička Singer má tohle téma a období prostě v malíku a paleta výrazných hereckých tváří, v jejímž čele kráčí Tom Cruise, své party poctivě odehraje. K dokonalosti chybí snad jen hlubší a barvitější rozvedení okolnosti. ___ Materiálu bylo zaručeně natočeno mnohem více, nějaké prodloužené verzi bych se tudíž nebránil (je jen otázkou, zda by obsahovala to, co mi chybělo nyní..). _85%. __ BlackBox Projekce ()

larelay 

všechny recenze uživatele

Bohuzial... Nebudem sa rozpisovat, co vsetko mi nesadlo, ale kto sa trosku vyzna a vie, kde je sever, tak mu to je jasne. Od historickych filmov, ktore su zalozene na skutocnej udalosti ocakavam trosku viac. A musim sa priznat, ze jednu hviezdu dole stal tento film aj vrcholne nesympaticky, sterilny Tom Cruise, ktoreho naozaj nemusim. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Těžko uvěřit, že Valkýra není ,,echt" německý film, jelikož Bryan Singer ho natočil hodně proněmecky a ,,poněmecku", jako film tedy spíše chladný, leč stylově dokonalý (tady je analogie s pověstnou německou pečlivostí více než na místě), vyprávění podřídil absolutnímu řádu válečného (skoro se mi chce napsat televizního) dramatu a snímek sám je dokonale šlapajícím autonomním systémem... Tedy přesněji řečeno do okamžiku, než narazíte na první dialog, jelikož angličtina německých postav mi k dané látce a typu filmu docela nesedí a musí tahat nejednoho diváka za uši (i když samozřejmě chápu její opodstatnění). Sama postava Führera mi ve Valkýře tak vehementně odkazuje k fenomenálnímu Führerovi Bruna Ganze z Pádu Třetí říše, že podobnost snad ani nemůže být náhodná (a možná se tu americký režisér skutečně v mnohém inspiroval). Filmová rekonstrukce nejznámějšího z atentátů na Adolfa Hitlera se Singerovi rozhodně povedla a její faktický přínos je neoddiskutovatelný - coby stylizovaného hraného dokumentu. Ostatní rozměry celovečerního hraného filmu mu ale trochu chybí... Podobné filmy: Pád Třetí říše, Hitler: Vzestup zla, Stauffenberg ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Sice až za únosnou mez zjednodušená pohádka o souboji běloskvoucích Němců proti těm ultra zlounským, kde jsou veškeré motivace pučistů shrnuty do věty "že Hitler je prostě zlý". Ehm, co to má jako být? Minimálně ty pravé důvody to chtělo naťuknout... Sem si připadal, jak kdyby mi na prahu dospělosti chtělo rodičovstvo vysvětlovat, že děti vznikají tak, že se mamka s taťkou políbí a děcko za pár měsíců doručí na doručenku čáp. Ale i navzdory všeobecné znalosti této události, navzdory Cruiseovi, co je zase jen Cruisem a nikoli Stauffenbergerem, navzdory šprechtění v angličtině, navzdory transformaci hodností a názvosloví na západní způsob, navzdory nepřesnostem i navzdory nechtěné směšnosti heuréka scény (včetně rozsvícení žárovky!) se Singerovi podařila věc takřka nemožná. Po slabší úvodní půlhodině mi samým napětím v nejedné scéně pozastavoval funkčnost dýchacího ústrojí. Takže jsem z kina odcházel sakra spokojen, ale přeci jen bych byl raději, kdyby to někdo vzal z gruntu, věrně a do detailů. Ideálně pod dohledem HBO. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Velmi napínavé, i když konec každý zná. Kdyby si Stauffenberg získal člověka i v tom komunikačním středisku, kde se rozesílaly zprávy mohlo to, dle mého, vše dopadnout jinak. ()

Shadwell 

všechny recenze uživatele

To, co děla Singer, není filmařina, ale manýra – ulpívání na uplývajících záběrech, marnotratné dodržování pravidel žánru a skrovné vypravěčství. Singer je ještě kluk – a já mu proto, ale jen proto, odpouštím; kdyby natočil Valkýru v šedesáti, nebylo by pro ni omluvy -, je to vidět třeba z doslovné a průhledné inscenace veškerého dění před kamerou. Kódy, které mají divákovi pomoct s orientací v příběhu, získávají u Singera výsadní postavení a nic, vskutku nic jiného k obdivu nezbývá (jako kdyby někdo odstranil hory a cesty a zanechal v krajině pouze rozcestníky), protože Singer nechápe žánr jako jasně určený rámec, v němž by mohl kreativně pracovat, a který pouze kontroluje jeho přílišnou tvůrčí kreativitu, jež by film vzdalovala od masového publika, kterému byl určen. On chápe žánr jako danou nutnost, bez ohledu na to, že jakákoli precizní práce ohraničená žánrem sice může vézt k maximální kvantitě (naplnění kót), nikoliv však k maximálnímu kvalitě - odtud zástup 4-hvězdičkových hodnocení. Věděl to i Ockham: stačí pohnout jediným prstem a narušíme všechny vztahy a pravidla ve vesmíru, například vzájemné postavení všech sublimárních a nebeských těles vůči našemu prstu. Singer to doposavad nepochopil. Má-li nějaké pocity, nerodí se z nich žádné myšlenky. Zdálo by se, že není žádného spojení mezi jeho myslí a jeho tělem. ()

Související novinky

Zemřel herec Tom Wilkinson

Zemřel herec Tom Wilkinson

30.12.2023

V posledních hodinách roku 2023 bohužel přichází smutné zprávy z Velké Británie. V sobotu 30. prosince totiž filmový svět ve věku pětasedmdesáti let náhle opustil anglický herec nominovaný na dvě… (více)

Mission: Impossible nabírá posilu

Mission: Impossible nabírá posilu

07.09.2019

Režisér a scenárista Christopher McQuarrie a herec Tom Cruise v sobě našli společnou zálibu už během práce na snímku Valkýra. Od té doby spolu pracovali na několika dalších projektech, až tahle… (více)

Tom Cruise opět akční

Tom Cruise opět akční

17.06.2011

V Mission Impossible: Ghost Protocol se podle všeho rozloučí s postavou Ethana Hunta. Má ale šanci na další akční sérii. Studio Paramount totiž Toma oslovilo s nabídkou na roli Jacka Reachera. Ten je… (více)

SoundtraCon na Festivalu fantazie

SoundtraCon na Festivalu fantazie

02.05.2011

V termínu od 1. do 4. července 2010 proběhne v Chotěboři v rámci Festivalu fantazie v pořadí již čtvrtý ročník SoundtraConu. Minulé ročníky navštívili skladatelé Trevor Jones, Petr Hapka a producent… (více)

Reklama

Reklama