Reklama

Reklama

Garth Marenghi: Nemocnice na kraji světa

(seriál)
  • Velká Británie Garth Marenghi's Darkplace (více)

Epizody(6)

Šestidílná série Garth Marenghi: Nemocnice na kraji světa, která vznikla v roce 2004 pro britský Channel 4, je autorským počinem dvojice přátel z cambridgeských studií Mathewa Holnesse a Richarda Ayoadeho, jehož nedlouho poté celosvětově proslavila role svérázného Mosse v seriálu Ajťáci (2006–2010). Televizní podoba námětu, podobně jako u řady dalších britcomů, vychází z divadelní předlohy, oceněné prestižní cenou Perrier. Série pracuje s konceptem fikce uvnitř fikce. Jejím protagonistou je smyšlený autor desítek hororových románů Garth Marenghi, který v 80. letech napsal, produkoval a režíroval hororový seriál o nemocnici, kde dochází k nadpřirozeným úkazům a v němž se skromností sobě vlastní zároveň ztvárnil i hlavní roli. Dílo natolik radikální, myšlenkově nebezpečné a zatraceně bláznivé, že jej televize odmítla odvysílat. Nyní se však televizní hlavouni zahanbeně připlazili zpět a diváci tak mají konečně možnost zhlédnout všech šest dochovaných epizod, obohacených o rozhovory s autorem a dalšími klíčovými postavami seriálu. Z této základní premisy, využívající legendy o brakovém spisovateli, Holness s Ayoadem rozvíjejí sofistikovanou parodii a zároveň láskyplnou poctu brakové produkci, opěvující lacinost a žánrová klišé filmových i literárních škvárů 80. let. Série současně tematizuje dobový šovinismus, nesoudnost autorů i drzou svobodu pokleslé kultury. V jednotlivých epizodách, pietně natočených na 16mm film v dobovém televizním formátu 4:3, se vedle Richarda Ayoadeho a Matthewa Holnesse objevuje doslova výkvět britské komedie: Alice Loweová, Julian Barratt, Noel Fielding, Stephen Merchant či Graham Linehan. Série, která se mezi milovníky osmdesátkového filmového braku zaslouženě stala kultem, předznamenala současnou vlnu retrostylizace, reprezentovanou například seriálem Stranger Things (2016) či novým filmovým zpracováním Kingova opus magnum To (2017). (Česká televize)

(více)

Recenze (121)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Nejvtipnější je, že některé ty opravdu špatné dávnověké horory vypadají vážně skoro tak hloupě a diletantsky, jako tahle vynikající parodie. Místy vyloženě k popukání, ale najde se i pár slabších míst (a dílů - ten poslední s brokolicí se mi moc nelíbil). ()

woody 

všechny recenze uživatele

Znáte Gartha Marenghiho? Ne? No já se vám nedivím. Tento slavný spisovatel 436 hororových románů je mimo anglosaský svět celkem neznámý. Pár knížek jako Černý spár, Pozrod nebo Ticho by vám mohli něco říct. Každopádně, pro nás jakožto filmové fanoušky je mnohem důležitější jeho práce pro televizi a tou je šestidílný mysteriózní seriál Darkplace. Vysílal se pouze v Peru, protože jeho děj a celková výstavba narace je na svoji dobu vzniku (80's) přelomová. Samotný autor se zhostil i hlavní role - doktora Daglesse. Jde o předního specialistu na všechno okultní a od podstaty zlé. Producent seriálu, slavný Dean Learner se zhostil úlohy Daglessova šéfa Thorntona Reeda. Jeho výkon bychom mohli označit za průměrný, chvílemi možná až přehrává, ale to potěšitelené je, že má dostatek sebereflexe a sám to uznává. Ano, důležitou výplň seriálu hrají nově dotočené rozhovory s tvůrci. Popisují jak celkový smysl dílů a jejich hyperintextualitu, tak osvětlují i mnohé odkazy, kterými je Darkplace doslova přecpán. Proto musíme omluvit i mnohdy trochu amatérskou režii, někdy až edwoodovskou (ve větru kymácející se náhrobky, věci na šňůrkách). Ovšem na celém díle je vidět ta radost a potěcha osvětlit nám věci nepoznané a vědomí, že tvořili něco nevídaného. K samotnému ději pouze krátce: V nemocnici Darkplace sídlí zlo, jehož bránu otevřel šílený rybář, který posléze explodoval a tak se do našeho světa mohlo dostat zmutované oko, poletující bažanti (ti na vylejvání) a jiná havěť. Takhle se vám to může zdát zvláštní, možná i trochu okoukané, ale vězte, že když Darkplace v osmdesátých letech vznikal šlo o výjimečnou věc. Možná si teď říkáte: "To mi něco připomíná..." a máte pravdu. Z Marenghiho díla čerpali Twin Peaks, A-Team (co se týče vizuální stránky akčních scén) a Riget (u nás jako Království) zašlo ve svém nepřiznaném plagiátorství snad nejdále. Jestli vám můžu radit, sežeňte si Darkplace a neprohloupíte. Z historického významu jedna z nejdůležitějších věcí v historii - nejen - televize. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Na věčnou otázku, která horrorové fandy rozděluje na dva nesmiřitelné tábory již od poloviny sedmdesátých let, tedy zda je lepší Stephen King či Garth Marenghi (u nás takřka nepřekládaný, s jednou výjimkou v povídkovém sborníku sestaveném tuzemským apoštolem horroru Tomášem Korbařem) tu odpověď nenajdete. Zásadnost Darkplace ovšem tkví v tom, že je na tolik kvalitní, že i zapřísáhlé Kingovy pohůnky je schopen zaujmout a nahlodat je, že i na tom Marenghim přeci jen něco může být... Což se v opačném gardu doposavad žádnému Kingovu dílu nepodařilo. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tvurci se neskutecne vyzivaj v tom, jak je to vsechno strasne spatny. Aspon teda doufam, ze to bylo schvalne, protoze jestli to mysleli vazne, jako se celou dobu tvari hlavni hrdinove, tak je to smutny. Je to naprosto silene natoceny a sestrihany, triky naprosto ubohy, zapletky by jim mohla zavidet i Troma a tresnickou na dortu jsou neskutecne toporny herci v cele s Richardem Ayoadem. Jenze prave v tom, jak je to vsechno silene spatny a jak se vsichni tvari desne vazne, je nejvetsi sila serialu, protoze je to zaroven hodne vtipny. Ne vzdycky, nektery fory se obcas nepovedou, ale v kazdym dile je cemu se zasmat, navic je to cely ladeny do hororu, takze v kazdym dile nekdo chcipne a obcas to je docela krvavy. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Brutální parodie na horory od Mosse z It Crowd, sice to né vždy je úplně nadoraz vtipný a né vždy sem se zasmál, ale některý hlášky, dialogy a scény sou fakt krutý, kór když se to tváří tak strašně vážně a Matthew Holness je fakt ultimátní hrdina. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Darkplace se pro hororový žánr nestalo tím, čím je pro fanoušky sci-fi žánru Červený trpaslík. K tomu scházela tvůrcům větší uměřenost při stanovení míry nadsázky, smysl pro vymezení hranice, kdy je fór potřeba utnout, protože chytrým divákům stačí napovědět, trkat netřeba. Darkplace je příliš doslovný a útočící na první signální, jakkoliv se mu rozhodně nedá vytknout nedostatek nápadů a vtip. Funguje jako úsměvná parodie béčkových hororových seriálů a dokáže přesně vystihnout jejich četné slabiny, na druhou stranu tahle braková produkce představuje až příliš snadný terč pro zesměšnění. Nevytváří ale funkční mikrosvět a nepřináší nosné charaktery, které byste chtěli dlouhodobě sledovat a těšili se z dalších pokračování. Je to příliš dada, prostě ujetá ptákovina, která se po několika dílech vyčerpá. Šestidílná série mi bohatě stačila, kdežto u Červeného trpaslíka jsem se jako malý kluk těšil na další sezóny. Tvůrci se nestrefují jenom do hororového žánru, ale dá se to považovat i za parodii seriálů z nemocničního prostředí. A v neposlední řadě si všímají i takových fenoménů, jako je proměna postavení ženských hrdinek, protože v 80. letech ještě kralovali macho hrdinové a Ripleyová byla tehdy jen výjimečným zjevením. Pro mě komediálně nejsilnější byly promluvy tvůrců, ze kterých čišelo nezměrné ego a snaha obhájit produkci, která má mizivý kredit. Celkový dojem: 70 %. ()

Tuxedo 

všechny recenze uživatele

Darkplace ocení jen velcí fanoušci (a nejen) hororového žánru, pro ostatní bude příliš neortodoxní. Britský přístup k látce je jako vždy originální a tak se dočkáme "geniálních" trikových sekvencí i "výborných" hereckých výkonů. Škoda těch posledních dvou dílů, které šli s kvalitou rapidně dolů. ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Britská komedie vládne světu humoru, vyvíjí se, nestagnuje, mění tvář, formu... Darkplace v sobě spojuje to nejlepší z námětově a formálně zajímavých kousků Rickyho Gervaise (zejména inspirace Kanclem je docela čitelná), dokonale vypointovaného situačního humoru sérií Grahama Linehama (jenž si v seriálu zahrál malou roli), či z na intertextualitě založené série Spaced Simona Pegga. Výsledný produkt je těžko popsatelný, už jen proto, že jde vlastně o fikci ve fikci (diegezi v diegezi) a samotný seriál Darkplace (na naši úrovni chápání parodie na horory a mizerně - jak formálně a herecky, tak scénáristicky - udělané seriály 80. let) nejde chápat bez toho, že víme co jsou jeho autor a ostatní tvůrci zač. O Garthovi se nechci moc rozepisovat, pro hrubé pochopení jeho i celého seriálu by mohl postačit tenhle citát. Gareth Marenghi: "With this show, I wanted to make people laugh and cry... and shit themselves at the same time." Nemyslím, že by vás Darkplace rozplakal, ale o tom, že se poserete smíchy vůbec nepochybuju. Holness a Ayoade jsou zkrátka pašáci a já ani nemůžu šetřit hvězdama. 90% ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Ja neviem - je to šialene šialené, paródia non plus ultra... ale zároveň dosť nudné. Hej, bavila som sa na tej parodickosti a je to fakt výborný seriálik k bohatým domácim raňajkám, ale to je asi tak všetko... Fajn, originálny nápad, gulervúco brutálne kydy... no predsa žiadny zázrak :-) ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Místy není vtipné tak, jak by mohlo (respektive jsou přítomné vtipy až moc okaté a mnohem lépe by psobilo, kdyby byli pouze béčkově okaté), avšak jedná se o skvělý počin, kéž by byl vyroben dabing v odpovídajícím stylu, jeden díl třebas namluven jediným člověkem, další zas velice špatně načasovaný, mohlo by to být zábavné. ()

burina 

všechny recenze uživatele

Gart Mareghi je naozajstný génius hororu a toho kto neocení nadčasovosť a originalitu jeho Dakplace mi je úprimne ľúto. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Darkplace je sofistikovaná paródia a to je jeho výhoda aj nevýhoda. Štylistika dohnaná do absurdna je tak verná svojmu predobrazu, že človek niekedy zabúda, že sa díva na paródiu a začína veriť, že ide o skutočný dobový seriál. Jednotlivé zápletky si viem predstaviť ako reálne epizódy nejakého 80s/90s mysteriózneho/hororového seriálu. Navyše Garth Marenghi je charizmatický tvorca, či teda skôr dreamweaver a akoby z oka vypadol niektorým béčkovým spisovateľom. Na druhej strane dôraz na humor prameniaci z tej "meta-úrovne" a znalosti televíznej tvorby 80tych rokov posúva situačnú komiku do úzadia a preto som sa pri Darkplace nahlas smial len sporadicky. Čo ale neznamená, že to nie je vtipný seriál. ()

strougy 

všechny recenze uživatele

Čas od času stačí k vystižení kvalit nějakého díla pouhé jedno slovo. Používám ho i kvůli jeho zprofanovanosti nerad, ale Garth Marenghi's Darkplace si ho zaslouží. Takže ho řeknu. Geniální. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Zábavný britský seriál, který paroduje brakové horory a zároveň jim vzdává poctu. Je to sice dílo viditelně nízkonákladové, ale v tomto případě to vůbec nevadí. V posledním dílu se autoři (a protagonisté zároveň) dostali až k parodii na videoklip. :-))) ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Občas vtipná, často docela trapná, ale ve výsledku přesto docela zábavná pocta a parodie starým béčkovým hororům. ()

Související novinky

Fresh Film Fest 2010 o krok blíž!

Fresh Film Fest 2010 o krok blíž!

11.08.2010

Festival Fresh Film Fest, který proběhne v Praze od 25. do 29. srpna, zahájí předpremiérová projekce filmu Scott Pilgrim proti celému světu v kině Aero. Jde o adaptaci komiksové série Bryana Lee O… (více)

Reklama

Reklama