Garth Marenghi's Darkplace (TV seriál)
Darkplace
(Velká Británie)
Horor / Komedie
Velká Británie, 2004, 6x25 min
Richard AyoadeObsah
Tento šestidílný horror/comedy seriál vyrobili Matthew Holness a Richard Ayoade pro televizní stanici Channel 4. Seriál se prezentuje jako zapomenutá klasika osmdesátých let od největšího autora hororu všech dob Gartha Marenghiho. Děj se odehrává v Darkplace nemocnici, kde nadpřirozené záhady řeší ředitel nemocnice Thornton Reed (Richard Ayoade) a jeho tři doktoři Rick Dagless (Matthew Holness), Lucien Sanchez (Matt Berry) a Liz Asher (Alice Lowe). (Chatterer)
woody
Znáte Gartha Marenghiho? Ne? No já se vám nedivím. Tento slavný spisovatel 436 hororových románů je mimo anglosaský svět celkem neznámý. Pár knížek jako Černý spár, Pozrod nebo Ticho by vám mohli něco říct. Každopádně, pro nás jakožto filmové fanoušky je mnohem důležitější jeho práce pro televizi a tou je šestidílný mysteriózní seriál Darkplace. Vysílal se pouze v Peru, protože jeho děj a celková výstavba narace je na svoji dobu vzniku (80's) přelomová. Samotný autor se zhostil i hlavní role - doktora Daglesse. Jde o předního specialistu na všechno okultní a od podstaty zlé. Producent seriálu, slavný Dean Learner se zhostil úlohy Daglessova šéfa Thorntona Reeda. Jeho výkon bychom mohli označit za průměrný, chvílemi možná až přehrává, ale to potěšitelené je, že má dostatek sebereflexe a sám to uznává. Ano, důležitou výplň seriálu hrají nově dotočené rozhovory s tvůrci. Popisují jak celkový smysl dílů a jejich hyperintextualitu, tak osvětlují i mnohé odkazy, kterými je Darkplace doslova přecpán. Proto musíme omluvit i mnohdy trochu amatérskou režii, někdy až edwoodovskou (ve větru kymácející se náhrobky, věci na šňůrkách). Ovšem na celém díle je vidět ta radost a potěcha osvětlit nám věci nepoznané a vědomí, že tvořili něco nevídaného. K samotnému ději pouze krátce: V nemocnici Darkplace sídlí zlo, jehož bránu otevřel šílený rybář, který posléze explodoval a tak se do našeho světa mohlo dostat zmutované oko, poletující bažanti (ti na vylejvání) a jiná havěť. Takhle se vám to může zdát zvláštní, možná i trochu okoukané, ale vězte, že když Darkplace v osmdesátých letech vznikal šlo o výjimečnou věc. Možná si teď říkáte: "To mi něco připomíná..." a máte pravdu. Z Marenghiho díla čerpali Twin Peaks, A-Team (co se týče vizuální stránky akčních scén) a Riget (u nás jako Království) zašlo ve svém nepřiznaném plagiátorství snad nejdále. Jestli vám můžu radit, sežeňte si Darkplace a neprohloupíte. Z historického významu jedna z nejdůležitějších věcí v historii - nejen - televize.(2.8.2007)
J*A*S*M
Nejvtipnější je, že některé ty opravdu špatné dávnověké horory vypadají vážně skoro tak hloupě a diletantsky, jako tahle vynikající parodie. Místy vyloženě k popukání, ale najde se i pár slabších míst (a dílů - ten poslední s brokolicí se mi moc nelíbil).(31.1.2012)
DaViD´82
Na věčnou otázku, která horrorové fandy rozděluje na dva nesmiřitelné tábory již od poloviny sedmdesátých let, tedy zda je lepší Stephen King či Garth Marenghi (u nás takřka nepřekládaný, s jednou výjimkou v povídkovém sborníku sestaveném tuzemským apoštolem horroru Tomášem Korbařem) tu odpověď nenajdete. Zásadnost Darkplace ovšem tkví v tom, že je na tolik kvalitní, že i zapřísáhlé Kingovy pohůnky je schopen zaujmout a nahlodat je, že i na tom Marenghim přeci jen něco může být... Což se v opačném gardu doposavad žádnému Kingovu dílu nepodařilo.(26.2.2011)
B!shop
Tvurci se neskutecne vyzivaj v tom, jak je to vsechno strasne spatny. Aspon teda doufam, ze to bylo schvalne, protoze jestli to mysleli vazne, jako se celou dobu tvari hlavni hrdinove, tak je to smutny. Je to naprosto silene natoceny a sestrihany, triky naprosto ubohy, zapletky by jim mohla zavidet i Troma a tresnickou na dortu jsou neskutecne toporny herci v cele s Richardem Ayoadem. Jenze prave v tom, jak je to vsechno silene spatny a jak se vsichni tvari desne vazne, je nejvetsi sila serialu, protoze je to zaroven hodne vtipny. Ne vzdycky, nektery fory se obcas nepovedou, ale v kazdym dile je cemu se zasmat, navic je to cely ladeny do hororu, takze v kazdym dile nekdo chcipne a obcas to je docela krvavy.(16.6.2009)
Shit
Brutální parodie na horory od Mosse z It Crowd, sice to né vždy je úplně nadoraz vtipný a né vždy sem se zasmál, ale některý hlášky, dialogy a scény sou fakt krutý, kór když se to tváří tak strašně vážně a Matthew Holness je fakt ultimátní hrdina.(25.4.2008)
Tuxedo
Darkplace ocení jen velcí fanoušci (a nejen) hororového žánru, pro ostatní bude příliš neortodoxní. Britský přístup k látce je jako vždy originální a tak se dočkáme "geniálních" trikových sekvencí i "výborných" hereckých výkonů. Škoda těch posledních dvou dílů, které šli s kvalitou rapidně dolů.(5.5.2008)
O*R*I*N
Krev, hnus, krev, červi, létající vnitřnosti, brak & eye with an incredible big dick...(26.7.2008)
Eddard
Britská komedie vládne světu humoru, vyvíjí se, nestagnuje, mění tvář, formu... Darkplace v sobě spojuje to nejlepší z námětově a formálně zajímavých kousků Rickyho Gervaise (zejména inspirace Kanclem je docela čitelná), dokonale vypointovaného situačního humoru sérií Grahama Linehama (jenž si v seriálu zahrál malou roli), či z na intertextualitě založené série Spaced Simona Pegga. Výsledný produkt je těžko popsatelný, už jen proto, že jde vlastně o fikci ve fikci (diegezi v diegezi) a samotný seriál Darkplace (na naši úrovni chápání parodie na horory a mizerně - jak formálně a herecky, tak scénáristicky - udělané seriály 80. let) nejde chápat bez toho, že víme co jsou jeho autor a ostatní tvůrci zač. O Garthovi se nechci moc rozepisovat, pro hrubé pochopení jeho i celého seriálu by mohl postačit tenhle citát. Gareth Marenghi: "With this show, I wanted to make people laugh and cry... and shit themselves at the same time." Nemyslím, že by vás Darkplace rozplakal, ale o tom, že se poserete smíchy vůbec nepochybuju. Holness a Ayoade jsou zkrátka pašáci a já ani nemůžu šetřit hvězdama. 90%(13.9.2007)
Rex Mundi
Ja neviem - je to šialene šialené, paródia non plus ultra... ale zároveň dosť nudné. Hej, bavila som sa na tej parodickosti a je to fakt výborný seriálik k bohatým domácim raňajkám, ale to je asi tak všetko... Fajn, originálny nápad, gulervúco brutálne kydy... no predsa žiadny zázrak :-)(28.3.2009)
burina
Gart Mareghi je naozajstný génius hororu a toho kto neocení nadčasovosť a originalitu jeho Dakplace mi je úprimne ľúto.(24.11.2010)
HellFire
odpad!Cely serial mi pripada spise jako smeska trapnych scen, ktere se snazi byt vtipne, ale nejde jim to VUBEC. Smele muze aspirovat na nejhorsi serial.(25.1.2008)
Ai.ma
Garth Marengi je splétač snů. Ale spíš než sny to jsou nejhorší můry..a to čistě z divákova hlediska. Namícháno to nejhorší, co se v seriálech vyskytuje, v té nejhorší kvalitě tím nejhorším režisérem. Máme tu vrchol dekadence, parodie. Art deko humusu. Výborná zábava. Jediné dílo, které neumím popsat. Pro fajnšmekry. 10/10(11.1.2008)
Janek
Poslední dva díly už trošku ztrácejí tempo - ale v podstatě jde o výtečnou parodii. Ale je to vskutku sranda jen na těch šest dílů, a docela se mi zamlouvá trend tvořit krátké seriály (Komparz, Kancl, I.T. Crowd...) - je dobře, že tvůrci nezacházejí dál, a že veškeré své nápady vměstnají do několika dílů.(27.10.2007)
Fleur6
Tak strašne trápne a zlé až je z toho skvelá paródia. Zbožňujem ten stuhnutý Ayoadeov postoj a asi sa vymykám kurzu týchto komentárov, ale za najlepší diel považujem jednoznačne šiesty (neskutočný song) :))(14.6.2008)
Gazy
Geniální zrůdnost, od které jsem ale jen stěží mohl odtrhnout oči. Nedokonalost brilantně vypilovaná k dokonalosti. Vedle Gartha Marenghiho by i Ed Wood vypadal jako nadějný tvůrce.(5.8.2008)
bouncer
Garth Merenghi je opravdu všestranný tvůrce hororů, kam se na něj hrabe i samotný Stephen King... vždyť Garth má víc knížek než on a z jeho tvorby čerpalo i Království Larse von Triera. Darkplace je TV seriál plný satiry, mystifikace, parodie, ironie a hlavně velké porce skvělého anglického humoru. Parta lidí kolem Richarda Ayoadea vytvořila skvělých 6 dílů alá 80. léta a někdy v budouncnu by mohli pokračovat. Jediný problém vidím v tom, že jejich druh humoru není pro každého, musíte mít pro něj pochopení a patřičnou náladu. Poté si seriál opravdu užijete.(10.2.2009)
mysiak
Keby to bolo brané ako seriózny seriál..tak jasný odpad...ale spojiť všetko zlé..spolu s každočastovým začiatkom tvorcu, prisadiť "talent" Eda Wooda...a máme tu jasne skvelý "zlý" seriál...Moss sa hecol a uťahuje si zo všetkého čo sa dá..a ide mu to náramne..."With this show, I wanted to make people laugh and cry... and shit themselves at the same time."...a podarilo sa mu to jasne...(6.7.2010)
Kryton
Tak špatný až to je super masakrozní. To se musí vidět! :D(11.2.2008)
type_B
Můj tisící ohodnocený film, v tomto případě seriál. Humor tak úchylný, že by se dal skalpelem krájet. Mystifikace dotažená k absolutně stoprocentní stylizaci. Love 80´s. Love Garth Marenghi.(27.10.2009)
Bajda
Darkplace je neuvěřitelně vtipný seriál, který využívá styl, konvence a nejčastější motivy klasických hororových sérií z 80. let (včetně autorských proslovů v úvodu každé epizody) a míchá je s klasickým britským sitcomáckým humorem umocněným skvělými hereckými výkony (není totiž nic těžšího než dělat, že neumíte hrát a být přitom zábavní). Kdo by nechtěl vidět komediální Twilight Zone? :-)(28.5.2010)
Fanklub seriálu
Související
- Man to Man with Dean Learner (TV seriál) (2006)