Časosběrný dokumentární film, který zachycuje pět let života mladého muže, vynikajícího hudebníka a romského aktivisty Vojty Lavičky. Vojta je nadaným houslistou, který působí v řadě různých kapel, současně pracuje v rozhlase jako režisér romského vysílání a je terénním pracovníkem Nadace Člověk v tísni. Vojta reflektuje problematiku života Romů v období, kdy v české společnosti sílí protiromské nálady, přibývají rasově motivované vraždy a vrcholí hromadný romský exodus, pohledem inteligentního kultivovaného muže, který vidí do hloubky problému. V jeho pohledu nejsou prázdná dobová klišé, není v něm nekritická nároková mentalita. Je to hrdý, realistický pohled muže, který zůstává Romem, přestože dosáhl velkých pracovních i uměleckých úspěchů i uznání většinové společnosti. Je to film plný strhující hudby, mladého vzdoru a postupného zrání, ale jsou v něm i housle rozšlapané skiny, strach o vlastní dítě, střídání iluzí a deziluzí. (oficiální text distributora)
Rhed
Dokument jako takový je zajisté zajímavý. Bylo by velmi krátkozraké a v podstatě i nebezpečné pokoušet se zpochybňovat intelekt aktivisty-houslisty. Hudební talent má zřejmě také. Přesto bych ho za souseda nechtěl a to ze dvou důvodů: Jedna věc je houslista samotný, druhou věcí je jeho devět set dva deset příbuzných. Za druhé na mě působí dojmem velmi frustrovaného člověka, který je připraven kdykoliv, kohokoliv a za cokoliv zažalovat. Případný soud mu pochopitelně půjde ze všech sil na ruku. Takže lituji, Vojtěchu, my dva se v jednom domě určitě nesejdeme.(15.8.2009)
DJ Kritik
Neposudzujem čí tá alebo oná postava sa správa tak ako si to predstavujem ja. Dokument ako taký zachytáva kus života mladého človeka, ktorý je v tomto prípade Róm a snaží sa odkryť niečo, čo si v obyčajnom živote nevšímame. U Třestíkovej je vidno, že dokáže zužitkovať natočený niekoľkoročný materiál a dať tomu náležitý spád.. .. ......... ........... ........... ............. ........ .......... . Hodnota dokumentu: ***** Vtiahnutie do deja: ***** Realita: ***(7.11.2009)