Reklama

Reklama

Být Romem

Obsahy(1)

Časosběrný dokumentární film, který zachycuje pět let života mladého muže, vynikajícího hudebníka a romského aktivisty Vojty Lavičky. Vojta je nadaným houslistou, který působí v řadě různých kapel, současně pracuje v rozhlase jako režisér romského vysílání a je terénním pracovníkem Nadace Člověk v tísni. Vojta reflektuje problematiku života Romů v období, kdy v české společnosti sílí protiromské nálady, přibývají rasově motivované vraždy a vrcholí hromadný romský exodus, pohledem inteligentního kultivovaného muže, který vidí do hloubky problému. V jeho pohledu nejsou prázdná dobová klišé, není v něm nekritická nároková mentalita. Je to hrdý, realistický pohled muže, který zůstává Romem, přestože dosáhl velkých pracovních i uměleckých úspěchů i uznání většinové společnosti. Je to film plný strhující hudby, mladého vzdoru a postupného zrání, ale jsou v něm i housle rozšlapané skiny, strach o vlastní dítě, střídání iluzí a deziluzí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

Burdock 

všechny recenze uživatele

Pěkný dokument o vzdělaném, inteligentním a všestranném člověku, který patří mezi Romy a je na něj nahlíženo pohledem převládající české protiromské xenofobie. Jakkoliv se tento člověk snaží v české společnosti žít podle daných pravidel, založit si rodinu a nikomu nedělat nic špatného, přesto je občasně zbit neonácky a chodí po městě, jak sám říká, "s očekáváním odkud přilétne další rána." ()

DJ Kritik 

všechny recenze uživatele

Neposudzujem čí tá alebo oná postava sa správa tak ako si to predstavujem ja. Dokument ako taký zachytáva kus života mladého človeka, ktorý je v tomto prípade Róm a snaží sa odkryť niečo, čo si v obyčajnom živote nevšímame. U Třestíkovej je vidno, že dokáže zužitkovať natočený niekoľkoročný materiál a dať tomu náležitý spád.. .. ......... ........... ........... ............. ........ .......... . Hodnota dokumentu: ***** Vtiahnutie do deja: ***** Realita: *** ()

Reklama

MutantMarana odpad!

všechny recenze uživatele

Priserny sracky a jeste se o tom tocej filmy, jako by toho nebylo na ulicich dost. Komentujicimu Burdock bych doporucil si nejake to vzdelane inteligentni a vsestranne zkurvene svinstvo nastehovat domu, kdyz je tak miluje 100x TFUJ! ()

chrustie 

všechny recenze uživatele

Cikan si tam muze brecet jak chce. At radeji udelaji dokument z cikanskych ghett Ceske Republiky, s vyjadrenim obcanu kteri v jejich okoli jsou nuceni zit. Policiste, straznici, zdravotnici, tehle se zeptejte na tohle vydracske etnikum. Nevidim duvod, proc tocit dokument o tom, ze se jeden cikan prizpusobi vetsinove spolecnosti. Stezovat si na ty zle belochy, klasicka cikorka. Ma jit chlapec podekovat svemu vlastnimu etniku, ze za staleti co vyziraji evropskou kulturu, je v kazdem state nesnasi a odevsad se je snazi vystipat. A v soucasne dobe se bily obcan boji vylezt ven, aby od cikanske omladiny nedostal pres hubu a neprisel o svuj majetek, takze ty jeho breky nejspis ve sve dobe byly vyslyseny. Jak chlapec sam rekl: je treba nazyvat veci pravymi jmeny. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama