Nový život

• Švédsko

Nya människan, Den

Švédsko / Finsko, 2007, 104 min

Klaus Härö

Rozpočet €2,287,772Tržby Celosvetovo $192,672(2.9.2010)

Klaus Härö natočil po filmu Moje matka další úžasný kus. I tentokrát obsadil do jedné z hlavních rolí Mariu Lundqvist, která se v jeho předchozím filmu skvěle zhostila role švédské matky.(9.8.2007)

Drama Nový život je vlastně snímkem o eugenice a malthusiánství, které byly v první polovině 20. století jako ideologie velice populární a hlásala je a inspirovala se jimi ve svém díle celá řada špičkových intelektuálů a umělců. Učení o tom, že je nutné zušlechťovat lidský genofond a bránit těm méněcenným v plození dalších neúspěšných, mělo ohlas právě v těch měšťanských usedlých a bohatých zemích, jako bylo Švédsko nebo Švýcarsko, kde podobné programy skončily až v první polovině 70. let. Vlivní publicisté a státní úředníci předpokládali, že právě chudí mají nekvalitní geny a jejich porodnost je nutné regulovat, a těmto snahám padla za oběť i hrdinka Häröova snímku. Její anabáze po ústavech a psychiatrických klinikách spolu s bojem za právo mít vlastní dítě je nesrovnatelně uvěřitelnější, tragičtější a procítěnější než barvotiskové emoce a manipulace v Renčově dílku Requiem pro panenku. Smutný, ale zajímavý a poučný film. Eugenice zasadil úder nacismus a jeho program likvidace méněcenných národů a duševně nemocných, který tento myšlenkový směr zkompromitoval, takže naštěstí nenapáchala větší škody. Celkový dojem: 80 %.(20.9.2010)

Omračující depresivní drama o genetickém inženýrství, které je o to překvapující, že má odraz v reálném životě ve Švédsku počátkem padesátých let. Ani v nejmenším by mě nenapadlo, že by něco takového mohlo být tak brzy po zkušenosti s druhou světovou válkou možné. Oni ti Švédové zřejmě vždycky měli k nějakému druhu socialismu, a tedy upřednostňování koolektivního mozku před svobodou jedince, sklony.(18.2.2011)

Film odkrýva temnú stránku eugeniky, uvádzanej do praxe. Veda, ktorá sa snažila dosiahnuť rozvoj spoločnosti tak, že sa snažila zabrániť sociálne, fyzicky, mentálne a rasovo nevhodným ženám v reprodukcii, je v tejto komornej švédskej dráme s ľahkosťou spochybnená. Nakoniec, ťažko si predstaviť ako by asi vyzerala spoločnosť elity, úplne bez „dementov“, ktorí by na ňu pracovali. Film sa odohráva v 50. rokoch 20. storočia v tábore, v ktorom sú zastúpené všetky vyššie uvedené kategórie žien. Hrdinka spočiatku ani nepozná význam slova „sterilizácia“. Jej nevedomosť len zvyšuje napätie a zvýrazňuje tragédiu postáv okolo nej. Dej filmu sa vyvíja nenápadne, ale rovnako nenápadne naberá aj silu – je to silný príbeh ľudskosti. Vzbura hrdinky ma zaskočila, záver privaril v kresle. Život sa nedá spútať, prerazí si cestu. Nedá sa ani nalinajkovať, nájde si svoj smer. Nepomôžem si, ale páčilo sa mi to.(27.7.2011)

Harö přichází s dalším silným příběhem z nedávné skandinávské historie, avšak lákavé a kontroverzní téma ještě neznamená kvalitní film. Zde mi bohužel vadila jistá dramaturgická nevyváženost, film ničím nedokáže překvapit, spíše jen líně plyne a na emoce je dosti skoupý. Nekonají se ani vizuální orgie, prostředí kameramansky není příliš vděčné a ani herecké výkony, až na Mariu Lindquist, mě příliš neoslovily. Vychází jen mírně nadprůměrné drama, které v člověku hlubší stopu nezanechá, až na tu faktografickou.(1.8.2010)

Švédská a celkově skandinávská kinematografie si také drží furt vysokou laťku. Skvěle natočený film, který vyníkajícně vystihuje poválečné období ve Švédsku a všechny manýry této země, které v sobě nesli prvky fašismu a které postupně museli být v této zemi likvidovány. Velice drsný a pesimitický ale významný příběh se skvělým filmovým zpracováním... Doporučuji! Je na co koukat. 90%(6.12.2009)

Téma je jistě velmi zajímavé. Zpracování už méně, příjde mi to nemastné neslané. Takovéto téma si nezaslouží takovéto bezemočné zpracování. Nebyl jsem schopný se ztotožnit s hlavní hrdinkou, protože všechny její problémy jako by jí bylo trochu šumafuk. Možná za to může prúměrné herecké zpracování hlavní hrdinky. Ostatní postavy jsou opět nemastné neslané, bez krve. Jedinou opravdu trochu výraznější postavou je doktor. Z mého pohledu promarněná šance na skvělý film.(28.9.2011)

Dalsi vyborne drama od Klause Haro. Bylo pro me prekvapeni na konci, ze je to podle skutecne udalosti. O to vice to bylo dojemne.(13.1.2008)

Skvělé herecké výkony, silný námět, teskné smyčce, poválečné Švédsko... Dlouho nezapomenu.(3.7.2010)

Když člověk překousne to, že správcem domova pro mladé dívky je vcelku hezký mladík, dostane se mu silného a "krásného" zážitku, který je ještě umocněn tím, že film je natočen podle skutečné události. Severská pochmurná atmosféra nechybí. Skvělé herecké výkony, především hlavních hereček.(19.10.2011)

I když smutný příběh, pro mne balzám na duši, protože v poslední době vídám tak málo dobrých filmů. Silný příběh z padesátých let, vynikající herecké výkony, které se neutápí v dobových dekoracích, ale naopak ční jak holé vykřičníky do studeného vzduchu této temné doby. Je to po Zlu mezi námi už druhý film, který poodhaluje poválečnou dobu ve Švédsku, která se zdá být prosycena dozvuky fašismu a je nepochopitelná, temná, a nezmapovaná.(4.12.2009)

Asi nejvíc mě potěší, když si sednu k filmu, od kterýho naprosto nic nečekám a pak jen koukám a žasnu. Nový život je toho dokonalým příkladem.(24.8.2010)

Trochu mi film ve své podstatě připomněl Requiem pro panenku. A vůbec nemůžu uvěřit, že se zakládá na skutečných událostech. Jak málo o našich severních sousedech víme ... Snad se eugenika a selekce lidí podle úředně stanovených parametrů zase nevrátí i do našich končin.(11.8.2011)

Obraz Švédska v padesátých letech. Film Klause Härö skvěle zachycuje atmosféru zvláště ve Švédsku tolik oblíbeného sociálního darwinismu a inženýrství. Přesvědčivá atmosféra, motiv silné ženy bojující proti "režimu", skvělé herecké výkony - především v hlavní roli mladičká Julia Högberg a vynikající Maria Lundqvist, vše v doprovodu teskných smyčců - dohromady vynikající drama. Skandinávie se holt nezapře.(26.7.2011)

Velice silný konkrétní příběh, který mě bez příkras, ale i bez zbytečného sentimentu zanesl do doby, kdy sociální inženýrství bylo modlou a prostorem pro fanatické kariéristy.(3.10.2010)

Jediný způsob jak zachránit vlastní dítě je předstíraná duševní porucha.(5.11.2011)

Když má mít někdo děti, tak je prostě má mít....Řešení, které ztvárnili v tomhle filmu, je trochu surové. Stejně jako podmínky v "domovech", ve kterých některé ženy/dívky byly nuceny žít, bohužel...Dobře natočená realita té doby.(10.10.2011)