Reklama

Reklama

Válka termitů

  • Francie La Citadelle assiégée (více)

Obsahy(1)

Uprostřed africké savany jsou ve své čtyři metry vysoké „věži“ ukryti neustále zaměstnaní a hbití termiti. Náhle je jejich život narušen. Podvozek z dodávky jim zboří část jejich opevnění. Od té chvíle se začíná odvíjet série katastrof, které si vybírají daň na obyvatelích kolonie. První, tropická bouře, zatopí tunely a zásobiště potravy. Poté se objeví velká armáda útočných mravenců, která se chystá napadnout zranitelné termity. Válka začíná! (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (67)

Romario 

všechny recenze uživatele

Dokumentární film s atmosférou, kterou by mu v některých pasážích mohl závidět i leckterý horor,to vše podkresleno dramatickou symfonickou hudbou.Termití královna se svým až obludným pulsujícím tělem, které je spíše strojem na vajíčka ,působí opravdu jako z jiného světa.Fascinující kamera a spousta úchvatných záběrů. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,OD DÁVNYCH DÔB SI HMYZ BUDEJE MOCNÉ KRÁĽOVSTVÁ, KTORÉ SA NEUSTÁLE VRHAJÚ DO NEKONEČNÝCH VOJEN." __ Najväčšie vojny prebiehajú pár milimetrou nad zemou. Zvlášť po technickej stránke (výborná kamera a zvuk) úžasne odvedení dokumentárny film, ktorí nám ukáže život v hmyzej ríši, jeho organizovanosť, ale i krutosť. Pravdou je ale i to, ako poznamenal Suomi, že tvorcovia zasahovali do deja - jasne to je vidieť, keď do stromu pri termitisku udrie blesk, ten začne horieť a naoniec sa na neho zvalí. Potom sa dá naozaj veľmi hlasne uvažovať, ako bolo všetko veľmi účelovo odvedené pre efekt. Osobne som držal palce mravcom, aby raz a navždy vyhubili tú termitiu háveď hlavne s ich kráľovnou (a tu máme odpoveď odkiaľ brali tvorcovia inšpiráciu pre Votrelec: Vzkriesenie). ()

Reklama

Peytl 

všechny recenze uživatele

Po uzření názvu, byl mou primární asociací verbalův populární slovní obrat a frazém a pojala mě hrůza, o čem že to vlastně bude. Jaká byla má úleva, když jsem zjistil, že se ve filmu vyskytují opravdu jen a jen zvířátka, které nikdo neprzní a neděje se tam vlastně nic závadného, až tedy na zmiňované války termitů a spoustu dalších zajímavých věcí. Dávám 4 hvězdy za výborný dokument a přidávám pátou za ten sladký pocit úlevy, že verbal ještě nevstoupil do profi vod a tudíž žádný pořad " S verbalem na rybách" a podobně nespatří světlo světa. Satan s námi :) ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Termity vs. Mravce, skoro ako Vetrelci vs. Predátori, ale tu je to všetko naozaj. Termitia matka mohla byť dobrou inšpiráciou pre matku votrelcov. Nad spôsobom natáčania vnútri pevnosti termitiska zostáva len zložiť klobúk. Termity bojujú nielen s mravcami alebo väčšími požieračmi hmyzu, ale aj s nepriaznivým počasím, vytopením alebo nešťastnými náhodami ako pád stromu po búrke. Zaujímalo by ma, koľko z tých náhod majú na svedomí filmári za účelom získania dramatických situácií. Ale podarilo sa to vcelku pútavo, len sme nemuseli občas namiesto informácií dostávať zdĺhavé pohľady na hmyzie divadlo. ()

blitzer 

všechny recenze uživatele

Stejně jako většinu mě na tom nejvíc fascinovala kamera. Skutečně nechápu jak se filmařům podařilo natočit v termitišti takový kvalitní dynamický záběry (např. když kamera plynule "přejíždí" po bitevním poli zleva doprava). Ale i záběry mimo termitiště byly dechberoucí (např. když pochodující mravenci úplně obalili hada). Co se biologie týče, tak to je pro mě pole neorané, takže jsem byl rád, že jsem se dozvěděl něco novýho. Například jsem vůbec neměl potuchy o tom, že termití královna je taková mimozemsky vyhlížející kreatůra, jejíž pulzující tělo úplně nahání strach. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (3)

  • Termiti svádí souboj se stěhovavými mravenci Paraponera clavata, kteří svádí boj s Mravenci tkalci. (Inferion7)
  • Filmári z Francúzska a Kanady pracovali v africkom štáte Burkina Faso. (MikaelSVK)
  • Setkáme se zde s predátory termitů, jako jsou kudlanky, chameleoni a mravkolvi. Mihnou se ovšem i sklípkani, netopýři, hadi, supi, ještěrka a štír. (Inferion7)

Reklama

Reklama