Vysoko v horách

Vysoko v horách

Drama / Film-Noir / Krimi / Thriller

USA, 1941, 100 min

Raoul Walsh

3,5 - Dost přímočaré a vedle pozdějších remaků Colorado Territory a I Died a Thousand Times poněkud slabší. http://filmnoirblog.blogspot.com/2011/05/high-sierra-trikrat-jinak.html(6.8.2007)

H.Bogart coby podmínečně propuštěný bankovní lupič Roy Earl obdrží od gangsterského bosse Big Maca (pod nímž už v minulosti "pracoval" a jenž má především také prsty v jeho lehce znovu nabité svobodě) těžko odmítnutelnou nabídku na riskantní loupež šperků. Parťáky v chystané akci mu jsou dva nezkušení a nevyzpytatelní začátečníci, v jejichž společnosti se rovněž střetne s mladou dívkou, kteréžto jako nový vůdce party ihned padne do oka. Bogart tu v roli zločince, který svou nečekaně získanou volnost rozhodně nehodlá zahodit v niveč a pro něhož je současná fuška tou "ale skutečně poslední", představuje přímo kovaného klaďase, který se o sebe, když jde do tuhého, sice umí postarat, ale jenž svou cestu za "novým-lepším životem" neváhá lemovat činy z řad těch doslova samaritánských. Filmu škodí, že za účelem dokázat divákovi jaký že je to ten Roy Earl velký dobrák, často zabředá až do nemístně vyznívajících melodramatických poloh - což je škoda, protože charizmatický (v té době ještě nepříliš známý) Bogie svou postavu opředl přirozenou aurou sympatičnosti i bez pomoci zbytečných vedlejších berliček. Přesto, film má i své skvělé momenty - výtečná je závěrečná štvanice-honička, využívající hlavně zrychleného běhu filmu. Mám dojem, že takhle svižně natočenou akci jsem u podobně starého filmu ještě neviděl. Celkové hodnocení? Z mého pohledu slabší, ale přece jen nesporné 4*.(5.6.2005)

[6/10] (Warner Bros.) (Čb. /// Produkce: Mark Hellinger, Hal B. Wallis /// Scénář: John Huston, W. R. Burnett podle románu W. R. Burnetta /// Kamera: Tony Gaudio /// Hudba: Adolph Deutsch) [1001 FILMŮ, KTERÉ MUSÍTE VIDĚT, NEŽ UMŘETE](17.11.2010)

ČESKOSLOVENSKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA: F1 = 4.9.1991, v pôvodnom znení s titulkami (30.3.2012)(30.3.2012)

• Revanx

Jeden z 1001 filmů, které musíte vidět, než umřete.(22.1.2009)

Stejně jako např. Maltézský sokol, je tento film pro mne zklamáním. Vysoko v horách mohl být daleko lepším filmem, pokud by se Walsch soustředil pouze na zlodějskou zápletku. Zbytečné odbočky v příběhu (např. operace Verny) nebo rádoby vtipné scénky (hl. ten debilní pes) film strašně kazily. Snímek mne navíc nedokázal pořádně vtáhnout do děje a vyvolat ve mně nějaké sympatie (nebo antipatie) vůči hl. postavám. Přiznám se, že na konci mne ani nezajímalo, jak to s Bogartem dopadne. Svůj podíl na těchto pocitech mají bezesporu i herecké výkony hlavních postav. Lupino byla dost špatná a Bogarta jsem také viděl hrát o dost lépe v jiných snímcích (např. Poklad na Sierra Madre, Bouřlivá dvacátá léta nebo Tím hůř, když padnou) Celkově to vidím na slabší 3 hvězdičky(9.8.2005)

Klasická bogartovka se skvěle napsanými a zahranými hlavními postavami, zajímavým příběhem a jedním otravným psem. Bogart a Lupino jsou skvělá dvojka.(14.8.2010)

• Hejtmy

{147/1001} Jen další film z nekonečné série noirů s Humphrey Bogartem ze čtyřicátých let. Ale v té době to vzhledem ke kvantitě podobných snímků asi bylo hodně oblíbené... 30%(21.1.2011)

Film který pro Bogarta znamenal průlom v jeho kariéře. High Sierra je totiž jeho historicky první hlavní role. Film to není špatný, ovšem režie poněkud skomírá. Vykreslení hlavních charakterů je méně než dostatečné a celý film jako by režisér jen předčítal scénář a do snímku nevložil žádný vlastní nápad. Ovšem jsou zde jiné, světlejší aspekty, které celkový dojem značně zlepšují a to zejména výkon již zmíněného Humphreyho Bogarta, který zde více než exceluje.(25.8.2009)

• erased

Vysoko v horách je jednoznačné zklamání - jedno velké, skvěle obsazené, melodramatické nic bez špetky nápaditosti. Celý film zachraňuje jen ústřední dvojice, jejíž charisma je prostě neodolatelné a je pro mě jediným, co se na něm dá hodnotit kladně.(19.4.2010)

Bohužel se kombinace gangsterky a noiru nepovedla tak jako v pozdějším "Key Largo". Je to jeden z horších Bogartových filmů (paradoxně se mu po tomto filmu konečně otevřela pořádná hollywoodská kariéra "Maltézským sokolem" počínaje). Ani režisérův film to není nejlepší. "Bouřlivým dvacátým létům" nebo snad "Bílému žáru" to nesahá ani po kolena, ale i tak dobrý film. Autorem předlohy a scénáře je W.R. Burnett, který už dříve napsal lepší gangsterku "Malého Caesara"(29.3.2008)

To nejlepší z Bogarta, vřele doporučuji. Stejně tak dobré jako Maltézský sokol,ne-li lepší(13.11.2003)

Ze začátku mě to vůbec, ale vůbec nebralo. Humphrey mi tu připadal o proti dřívějším filmům o něco starší a prošedivělejší. Jenže pak to nabralo ty správný grády a já jsem se do toho nehorázně zažral a přišel jsem High Sierra na chuť. Především kvůli Bogartově postavě, které dával život do držky víc než gangsteři a policajti, což je tu krásně vidět. Navíc to s tím psem a celá ta tragika na konci mě chytla za srdce a při automobilové honičce jsem nestačil zírat. Na druhé straně mě zase tolik nepřesvědčil ten milenecký poměr, který zhruba v poslední půl hodině vyšlehl. Ale ty slzy jsem Idě Lupino věřil a kdybych tvrdil opak, tak bych nehorázně kecal. Prostě nádhera, která ani po tolika letech neztratila na síle ani na kouzlu.(30.12.2010)

zdánlivě vedlejší linie (Velma, "osudový" psík) dělají z průměrné gangsterky, která by i tak stála díky skvělému Bogartovi za zhlédnutí, také výjimečný film, mimochodem - marně hledám v současnosti nějakého herce, který by se alespoň přibližoval chlapskému charismatu hlavního představitele.....(31.7.2006)

Bogart hraje tak, jak hrál vždy: dobře. O nějakém mimořádném výkonu nicméně v tomto případě hovořit nelze, a to nejspíš proto, že k němu film ani nedává žádný prostor. Přesto si ten, kdo film shlédne, rvát vlasy z hlavy nebude, to zase ne - jen zkrátka Bogart natočil mnohem, mnohem lepší věci a kdo jej chce vidět v nejlepší formě, musí shlédnout například Poklad na Sierra Madre, Hluboký spánek a Temnou pasáž.(28.11.2009)

Film je místy opravdu hodně přímočarý a celý děj v podstatě směřuje k jedinému možnému závěru. Na druhou stranu všichni představitelé předvádějí skvělé výkony a obzvláště Bogart je zde ve své nejlepší formě. Atraktivní lokace a netradiční žánrová kombinace (drama a noir) zachraňují výše zmíněné slabiny filmu.(24.2.2011)

Je jedno, či ste gangser, policajt alebo iba obyčajný chlapík. Pokial ste chytrejší a schopnejší ako ostatní, máte problém. Roy Earl má tiež takýto problém, ktorý je znásobený tým, že je gangster a nájsť správnych, čestných a navyše rovnako inteligentných parťákov na lúpež nie je vôbec ľahké. Máte túžbu po normálnom živote so ženou so spoločnosti, lenže bude lepšie, ak vám dojde, že treba hľadať vo svojich vodách, pretože nakoniec budete odmietnutí. Možno jediným východiskom z tejto klietky bude smrť.(23.5.2012)