Proč se vraždí starší dámy (TV film)

Krimi / Komedie

Československo, 1981, 78 min

Pavel Háša

Jiří Šust

Celkem solidní detektivka, kterou však zabíjí ta naprosto nadbytečná politická podzápletka.(30.8.2007)

Zajímavý krimipříběh s očekávatelným pachatelem.....a herectví Adamíry mě vždy ohromuje, ta geniální hlasová dispozice a jeho osobnost...setkání dvou velkých českých osobností.(20.8.2007)

Herecké umění Jiřího Adamíry a Nataši Gollové vždycky potěší, v tomhle TV filmu jsou navíc dokumentárně zajímavé záběry ruzyňského letiště z dob skomírající totality.(21.8.2007)

Já jsem naprosto spokojená. Nebylo tam nic, co by mě rušilo, ačkoli zápletka nic moc světoborného, ale celkově zajímavé s dobrou hudbou a hlavně vynikajícími herci, a to nemluvím jen o těch v hlavních rolích. Nataša Gollová byla chvílemi opravdu roztomile rozkošná, až chvílemi opravdu na zabití. Pan Adamíra je snad jednoznačný. Myslím, že lehký nadprůměr.(13.11.2011)

Přiznávám se, že mít takovou tetičku v příbuzenstvu, byla bych první podezřelá a k tomu hodně brutálnímu činu, který bych spáchala, bych se hrdě hlásila. Jedná se o celkem průměrnou kriminálku, jejíž hodnotu dělají jen kvalitní herci. Nejlepší je zavřít oči a nechat se hladit sametovým hlasem Jiřího Adamíry.(12.12.2011)

Prumerna televizni krimi-inscenace z 80. let o teticce z Ameriky, ktera chce vsem kecat do zivota, protoze si mysli, ze ji k tomu opravnuje jeji male bohatstvi. Vyzdvyhuji vykony hlasove obdarenych hercu, kteri svoji cistou vyslovnosti a charismem delaji film snadneji koukatelnym. Kde je jim konce...45%(21.8.2007)

Po Pohádce máje a Drahých tetách další setkání Nataši Gollové a Svatopluka Beneše, tentokrát ovšem jako tety a synovce (!). Nataša Gollová by se svými názory typu "když máš dost peněz, jseš všude doma" byla vskutku adeptkou na zabití, ovšem její účesové a nadúčesové kreace (myslím ty kakáče na hlavě), sráží její roli do pozice směšné vrtošivé babičky. Ovšem nedopadla ještě tak jako Květa Fialová; zatímco ta byla kdysi i dnes kočka, tyhle osmdesátky s prošedivělou trvalou, to je prostě tragédie:-) Kvality scénáře a příjemnou podívanou zkazil až nástup uvědomělého socialistického kriminalisty Radovana Lukavského. Pak mě to přestalo bavit.(13.11.2011)

• mh.mail

30% - Podprůměrná televizní „detektivka“. Příliš upovídaná a úvodní fáze zbytečně dlouhá. Naopak způsob odhalení pachatele příliš rychlý a nenápaditý. Ovšem výkony hlavních představitelů, především Jiřího Adamíry a Nataši Gollové, byly opravdu vynikající. Rozhodně to není dílo, které bych musel znovu vidět.(17.11.2011)

Když Nataša Gollová vstoupí na scénu, jeví se její postava jako karikatura z nějaké bláznivé komedie - něco na způsob americké tetičky z "Co je doma, to se počítá, pánové…". Naštěstí tento dojem netrvá dlouho, protože Gollová si postavu dámy, co ráda ovlivňuje dění a lidi kolem sebe, nádherně vychutnává. Třeba ve scéně, kdy se snaží na svou stranu získat dceru Jiřího Adamíry, je vyloženě kouzelná. Ostatně Adamíra jako "synovec" marně se snažící vymanit z vlivu "tety" také předvádí kvalitní herecký výkon, přestože jeho postava přirozeně není tak diváky vděčná. Škoda, že jinak příběh vyznívá celkem průměrně a končí až moc dobře a že identita vraha byla snadno předvídatelná.(27.8.2007)

Trochu sofistikovanejší koniec sa priam núkal, toľko krásnych motívov a toľko skvelých podozrivých. Aj ja by som bola v pokušení po dvoch týždňoch milovanú tetičku klepnúť po hlave. Ale nie, socialistická kinematografia musela divákov ideologicky poučiť za každú cenu, aj za cenu sprasenej detektívky: Každý, kto nám tu chce rozvracať naše devízové hospodárstvo, bude po zásluhe potrestaný.!!!!!!!!!(14.11.2011)