Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V zahrádkářské kolonii na Libeňském ostrově se počátkem 90. let schází v malé hospůdce U Buddyho parta kamarádů, nepříliš úspěšných, přesto ve svém skromném světě více či méně spokojených outsiderů. Bývalý disident Tonda, který vede hospodu se svým synem, pankáčem Jáchymem, a družkou Andulou, rybář Láďa s kamarádem Frantou, nesmělý Kája, Tondův otec Balun, Jáchymova přítelkyně Bára a bývalý kouzelník Mrklas, jehož přezdívka je zkomoleninou jeho uměleckého jména Mr. Class. Hrají desetníkový mariáš, prožívají drobné životní radosti i ústrky, ať už je to Kájova nepříjemná manželka Jíťa, neochota ostatních hrát karty s Mrklasem nebo Tondovy starosti se zlodějíčkem Pepem. Všichni se ale jednoho dne spojí, aby pomohli Kájovi, který zabloudil na velký bleší trh a stal se obětí bandy skořápkářů, jež ho obrala o pracně nabyté úspory. Mrklas, kterého nešťastný Kája požádá o pomoc, vymyslí podraz. Potřebuje však pomoc všech štamgastů Tondovy hospůdky. Vysvětlí jim, jak funguje podvod se skořápkami a v čem spočívá jeho plán. Samozvaní mstitelé nadšeně vezmou spravedlnost do svých rukou a pustí se do velkého dobrodružství. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (861)

Jordan 

všechny recenze uživatele

a aby som neoriginálne parafrázoval názov filmu - u mě ne až tak dobrý . . . hlavne prvá polovica filmu je dosť o ničom, chaotické defilé niekde hlboko a v neviemkoľkom pláne zaujímavých postáv, no veľmi povrchne a nezaujímavo spracovaných, prekopávanie filmov a nápadov minulých, recyklácia poetiky, snaha o hláškovosť, ktorá ostáva pri snahe a miestami na povrch presvitajúca nuda okorenené o viditeľne samoúčelnú prehliadku dobových anomálií a normálií (síce milých, no zjavne nefunkčných) - v druhej polovici zachraňuje "žánrová" zápletka (á la "dannyho parťáci po česky"), kde partia porevolučných looserov odrbe partičku porevolučných odrbávačov, aby zistila, aká je sila kamarátstva - čo je už len moje povýšenie niekde hlboko skrytej myšlienky, ktorá vo filme takéhoto razenia nie je vôbec nutná, všakáno? "Dokonce mi naznačila . . . že by chtěla mít se mnou dítě." "Přímo s tebou?!" ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

70%. Mám za to, že v úvodu se H+J snažili vystihnout tu nudu v takové chatové osadě, kde se sice něco děje, ale je to víceméně stereotypní, takže každý hledá nějaký vzruch, i ten kdysi slavný kouzelník Mr. Class. Jde o to, zda se to povedlo, podle mě moc ne, proč by film nemohl být zkrácen třeba na hodinu a čtvrt, začátek by trošku hejbnul zadkem a měl by to dobrý. Následná akce je fakt výborná, se Šabachem to moc společného nemá (snad jen kromě pár jmen, několika vět a onoho "nasrat na ruce a nepustit k vodě"), tvůrci "jen" baví, přesto si neodpustí nějakou tu "ťafku" na vážno, jedou ale v devadesáti procentech po komediální rovině a i když jsem na konci nebyl uspokojen plně, snímek ve mě vyvolal naprosto uvolněné pocity a pohodu a to už jsem dost dlouho nezažil. A u této tvůrčí dvojice obzvlášť. GIN-TONIK. S GINEM. ()

Reklama

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Hodně smutný pokus o konkurence schopnou komedii, která by diváky nějak výrazněji zvedla ze židlí. Obsahuje pár vydařených frků, ale jinak je to děs běs a odporná nuda, která se nedá vydržet. Jak už je v české kinematografii trendem v posledních letech, zdá se, že režie a scénáristé vsázejí na zázračné umění herců, kteří přetvoří kdejaký škvár či ubohou sračku ve veledílo. Omyl, pánové.. 35% ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

U mne taky dobrý....Ale s odretými ušami a iba v prípade, že film beriem ako čistú oddychovú zábavu bez akýchkoľvek ambícií. Tak to určite bral aj Hřebejk a preto by bolo nefér ho haniť zato, že opäť neposkytol žiadnu sociálnu, ani psychologickú sondu do doby, v ktorej sa príbeh odohráva. McDonald ani Amway ňou nie sú. Zamrzí pomalejší rozjazd, potešia pomerne civilne zahrané postavy, kde nikto zbytočne neexhibuje. Vyniká Polívka, ale tým, že je jeho postava najlepšie napísaná a nie tým, že by chcel pred kamerou "machrovať". ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Ale jo, u mě celkem taky. Padesát minut (!) se v tom filmu sice nic extra neděje, ovšem krásně se na něj dívá a musím uznat, že Hřebejkovi se především díky magické kameře Jana Malíře podařilo vytvořit úžasnou (Libeň je vlastně Kersko u vody), takřka menzelovsko-hrabalovskou atmosféru. Takřka proto, že co se týče děje, je ten příšerně dlouhý rozjezd skoro k ničemu a jakkoliv zábavné jednotlivé epizodky jsou, pohromadě se jim příliš držet nechce a bez většiny z nich by se příběh obešel. Když děj konečně dospěje k onomu slibovanému podvodu a zadostiučinění, jehož se při té příležitosti dostane postavě výborného Bolka Polívky, nabere U mě dobrý dokonce spád, a i když jsem se nesmál, až jsem se za břicho popadal, usmíval jsem se skoro pořád. Příjemné, ničím převratné a pohodové dílko s fajn hereckým obsazením. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (45)

  • Když Franta (Dalibor Vinklát) vyběhne z hospody za Mrklasem (Bolek Polívka), venku hustě prší. Franta má však stále suché oblečení, až když doběhne ke kameře, objeví se na něm první kapky. (Pelidor)
  • Průhledné zastávky MHD, stejné jako ta, na které Jiří Schmitzer čeká na Lenku Vlasákovou před schůzkou v McDonald's, v roce 1993 ještě neexistovaly. Stejně jako odpadkový koš vpravo od této zastávky. (navabaca)
  • Ve filmu se objevují jak kolkované (např. když je Kája ukládá do škatule), tak nekolkované československé bankovky (např. když je vysypává na Jíťu). Přechod mezi oběma měnami proběhl během 4 dnů mezi 4. 2. 1993 a 7. 2. 1993. Poté nekolkované peníze přestaly platit a platily pouze kolkované. Děj se však neodehrává v únoru, nýbrž v létě. V té době by si hrdinové nekolkovaných peněz již moc neužili, neboť by byly bezcenné. (Brain)

Související novinky

Zemřel herec Josef Somr

Zemřel herec Josef Somr

16.10.2022

Česká kinematografie v neděli přišla o jedno z velkých hereckých jmen, ve věku osmaosmdesáti let totiž odešel známý český filmový a divadelní herec Josef Somr. Mnozí diváci si na něj vzpomenou jako… (více)

Reklama

Reklama