Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V zahrádkářské kolonii na Libeňském ostrově se počátkem 90. let schází v malé hospůdce U Buddyho parta kamarádů, nepříliš úspěšných, přesto ve svém skromném světě více či méně spokojených outsiderů. Bývalý disident Tonda, který vede hospodu se svým synem, pankáčem Jáchymem, a družkou Andulou, rybář Láďa s kamarádem Frantou, nesmělý Kája, Tondův otec Balun, Jáchymova přítelkyně Bára a bývalý kouzelník Mrklas, jehož přezdívka je zkomoleninou jeho uměleckého jména Mr. Class. Hrají desetníkový mariáš, prožívají drobné životní radosti i ústrky, ať už je to Kájova nepříjemná manželka Jíťa, neochota ostatních hrát karty s Mrklasem nebo Tondovy starosti se zlodějíčkem Pepem. Všichni se ale jednoho dne spojí, aby pomohli Kájovi, který zabloudil na velký bleší trh a stal se obětí bandy skořápkářů, jež ho obrala o pracně nabyté úspory. Mrklas, kterého nešťastný Kája požádá o pomoc, vymyslí podraz. Potřebuje však pomoc všech štamgastů Tondovy hospůdky. Vysvětlí jim, jak funguje podvod se skořápkami a v čem spočívá jeho plán. Samozvaní mstitelé nadšeně vezmou spravedlnost do svých rukou a pustí se do velkého dobrodružství. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (867)

novoten 

všechny recenze uživatele

Po první třetině jsem Hřebejka proklínal za to, co si to vybral za krutě nudný námět, na konci jsem mu všechno utrpení odpustil. To, že dokáže do závěrečných desítek minut naprat tolik hlášek, atmosféry i napětí, dokazuje, že nejproduktivnější český režisér současnosti na to při troše snahy pořád má a to v jakémkoli žánru. Jen si zkrátka nesmí zkoušet hrát na boha. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Hřebejk-Jarchovský-Šabach pokračují ve svém vyprávění o minulých desetiletích, aby "zdokumentovali" podobný fenomén let 90. jakými byli Účastníci zájezdu. Nyní se jedná tedy o Skořápky. Je tu pár pěkných momentů s tradičním hereckým obsazením, kterému vévodí Polívka. Pěknou etudku měla Lenka Vlasáková na téma ekologická kosmetika a prodej ve stylu Oriflame. Svou hodnotu vzpomínka na tento rys porevoluční euforie patrně má, ale hrozím se toho, co přijde příště. Jaké další zbytečné maličkosti budou povýšeny... ()

Reklama

Gemini 

všechny recenze uživatele

Hustopekelné porevoluční roky, vesnický naivka, skořápky (které se dnes vesele mastí za bílého dne i na Westminster Bridge, ve velmi podobné sestavě;)) dokonalý světák, který nenechá bezpráví jen tak, a pak už "jen" dobře protřepaný koktejl všemožných figurek, které sehrají v této typicky české verzi Podrazu svoji úlohu. U mě to bylo dobrý, protože kromě slušně zamotaného děje jsem se mohl zasmát u dobře vypointovaných gagů (které nutno říct neměly nic společného s příběhem). Bez Bolka Polívky by nicméně tenhle film nemohl existovat. To ale těžko může být chyba, naopak je to ocenění pro hlavní postavu. Jediný problém je, že to celé mohlo bez problémů vzniknout v televizi a mít to třeba hodinu deset. Ale jelikož jsem to viděl až po letech v televizi, tedy relativně zadarmo, a ne za nehorázné vlezné do kina, není důvod k nějaké zásadní nespokojenosti. Sympatických 70%. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Petr Jarchovský .. Úplně bezproblémových šedesát, místy s komediálními výstřely i o několik procent více. Než se rozjede "grázlíci okrádají grázly" akcička, pobaví několik míst v jinak epizodním hodinkovém slepenci, který grady prostě nemá, ovšem nevleče se zas tak líně. Přesto nakonec převládla u divácké sestavy před domácím kinem celková spokojenost. Může za ni nejen závěrečná žánrová hra a Hřebejkova režie, ale především skvělý Bolek Polívka, jeseter, vlna, kominík. Prostě dobrý. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

U mě taky. Jakž takž. Polívka v dobré roli, Forman o půl třídy nad ostatními. Reminiscence na Rozmarné léto, akorát v podání Hřebejkově. Opravdu od srdce jsme se zasmáli jen při hodinkách a kalhotkách, ovšem celá ta část s "plánem", jakkoliv je to populární a opakovaně využívaný motiv, nebyla zlá. Vladyka ani (jinak vždy výborný) Javorský neselhali, ale ani nenadchli. Skvělá atmosféra pražské Vltavy. A trojháček na štiku si radši do pusy nestrkejte... ()

Galerie (31)

Zajímavosti (45)

  • Ve scénách na Smíchovském nádraží se v pozadí několikrát objeví vagóny ČD ve světlezeleno-bílém nátěru. Ten se ale v roce 1993 nepoužíval. Taktéž se v jedné scéně objeví vlak společnosti Vogtlandbahn, která byla však založena až v roce 1998. (Lkprak)
  • Vůz, v kterém ujížděl pan Mrklas (Bolek Polívka) se svou partou z tržiště, byla užitková Škoda 1203 vyráběna v letech 1968 - 1982 v AZNP v závodu Vrchlabí. (JARDAHONDA)
  • Kája (Miroslav Vladyka) v závěrečném monologu říká: „Já sem se ji přiznal a ona se sebrala a odešla mi. Já sem si říkal, že když ty peníze seženu zpátky, tak že se třeba vrátí.“ A navazuje dotaz na Káju: „Kde teď bydlíš?“ Sebrat se a odejít mohla jen těžko, když je z rozhovoru patrné, že Kája nemá střechu nad hlavou. Odejít mu mohla, kdyby bydlela u něj. Správně by tedy bylo, že jej vyhodila z bytu. A pokud Kája čekal, že se vrátí, tak kam by se mohla vrátit, když je v bytě doma? (sator)

Související novinky

Zemřel herec Josef Somr

Zemřel herec Josef Somr

16.10.2022

Česká kinematografie v neděli přišla o jedno z velkých hereckých jmen, ve věku osmaosmdesáti let totiž odešel známý český filmový a divadelní herec Josef Somr. Mnozí diváci si na něj vzpomenou jako… (více)

Reklama

Reklama