Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V zahrádkářské kolonii na Libeňském ostrově se počátkem 90. let schází v malé hospůdce U Buddyho parta kamarádů, nepříliš úspěšných, přesto ve svém skromném světě více či méně spokojených outsiderů. Bývalý disident Tonda, který vede hospodu se svým synem, pankáčem Jáchymem, a družkou Andulou, rybář Láďa s kamarádem Frantou, nesmělý Kája, Tondův otec Balun, Jáchymova přítelkyně Bára a bývalý kouzelník Mrklas, jehož přezdívka je zkomoleninou jeho uměleckého jména Mr. Class. Hrají desetníkový mariáš, prožívají drobné životní radosti i ústrky, ať už je to Kájova nepříjemná manželka Jíťa, neochota ostatních hrát karty s Mrklasem nebo Tondovy starosti se zlodějíčkem Pepem. Všichni se ale jednoho dne spojí, aby pomohli Kájovi, který zabloudil na velký bleší trh a stal se obětí bandy skořápkářů, jež ho obrala o pracně nabyté úspory. Mrklas, kterého nešťastný Kája požádá o pomoc, vymyslí podraz. Potřebuje však pomoc všech štamgastů Tondovy hospůdky. Vysvětlí jim, jak funguje podvod se skořápkami a v čem spočívá jeho plán. Samozvaní mstitelé nadšeně vezmou spravedlnost do svých rukou a pustí se do velkého dobrodružství. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (867)

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Závěrečná půhodinka je na naše poměry vážně dobrá. Ale co mělo znamenat to před tím? Pokud šlo o snahu vyjádřit venkovskou nudu a nicnedění, povedlo se vskutku dokonale - málem jsem usnul. U mě to tedy dobrý není, jelikož dobrý školskou terminologií znamená za tři. A na trojku to chce trochu víc než pár dobrých fórků nastrkaných do poslední půlhodinky. Jedině, že by tvůrci počítali s tím, že divák první hodinu prospí a tudíž si z ní nebude nic pamatovat. To potom jo - u mě dobrý...:-) ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Zdá se mi, že už to nelze znovu opakovat, ale Hřebejk zřejmě svůj problém nevidí a stále se o to pokouší. Klesající kvalita a úspěšnost jeho filmů je podle mne důsledkem stálého opakování typu filmu,v němž absentuje silný příběh, přičemž děj by měly táhnout a utáhnout rozdrobené epizodky a bonmoty, mnohdy navíc s pointami předznamenanými dlouho dopředu. To, co funguje u Pelíšků (protože to hrálo na strunu, která v nás jen jen drnčela; a také proto že to ještě nebylo popáté totéž), v U mě dobý u mě nefunguje. ()

Reklama

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Hřebejk mi po nepříliš zajímavém Medvídkovi spravil chuť touto povedenou letní komedií kříženou s podrázáckým filmem. Ze začátku nás režisér seznamuje s partičkou zajímavých postaviček ve které si nejvíce zapamatujete vysloužilého kouzelníka s tváří Bolka Polívky, hostinského s hypiesáckou vizáží Jiřího Schmitzera a úšlápnutého Miroslava Vladyku, který občas melouchaří jako kominík pro štěstí na svatbách. Ze začátku film plyne pomalu a postupně nám ukazuje stereotypní život lidí na začátku 90. let. V druhé půlce však film změní směr a ve chvíli kdy parta chystá plán na podvodníky, kteří obrali jednoho z nich začíná ta pravá zábava. Na filmu je sice vidět, že Hřebejk nejspíše nevěděl jaký film chce natočit ale i tak je to zábava, která se sice pomalu rozjíždí ale poté už se nezastaví. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Hustopekelné porevoluční roky, vesnický naivka, skořápky (které se dnes vesele mastí za bílého dne i na Westminster Bridge, ve velmi podobné sestavě;)) dokonalý světák, který nenechá bezpráví jen tak, a pak už "jen" dobře protřepaný koktejl všemožných figurek, které sehrají v této typicky české verzi Podrazu svoji úlohu. U mě to bylo dobrý, protože kromě slušně zamotaného děje jsem se mohl zasmát u dobře vypointovaných gagů (které nutno říct neměly nic společného s příběhem). Bez Bolka Polívky by nicméně tenhle film nemohl existovat. To ale těžko může být chyba, naopak je to ocenění pro hlavní postavu. Jediný problém je, že to celé mohlo bez problémů vzniknout v televizi a mít to třeba hodinu deset. Ale jelikož jsem to viděl až po letech v televizi, tedy relativně zadarmo, a ne za nehorázné vlezné do kina, není důvod k nějaké zásadní nespokojenosti. Sympatických 70%. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Film, kterému v první polovině citelně chybí nosná dějová linka a který je ozvláštněn až jakousi nerudovskou expozicí plnou figurek a charakterů (zde svou volbou) z okraje společnosti, je především tuzemskou variací na všechny ty Podrazy a Dannyho parťáky (tedy heist movie). A protože je českým filmem, jejich velký podvod je podvodem ušmudlaným, pitoreskním, místy švejkovským, podvodem malých rozměrů, ale přesto mu nechybí grácie a lehkost, kterou mu dodává především postava Bolka Polívky. Žánrový rastr komedie se realizuje primárně skvěle zvládnutou situační komikou a mnohé gagy se skutečně mimořádně dobře povedly (šamponová pěna, jeseter...). Příznačná je také Hřebejkova výrazně nostalgická retro stylizace, tentokráte do porevolučních let, a jím reflektovaná Praha vypadá přesně jako dnešní Ukrajina či jiná postsovětská republika, rozhodně symbolická geograficko-historická paralela. Škoda té žánrové schizofrenie, první polovina snímku měla být možná potlačena na úkor žánrově čistého ,,podrazového" filmu. Těžko říci, proč se tak nestalo. Jan Hřebejk se možná bál, a proto vsadil na osvědčenou formu oddechové retrokomedie, kterou on u nás umí asi nejlépe. A povedla se mu. U mě tedy rozhodně dobrý... ()

Galerie (31)

Zajímavosti (45)

  • Když na začátku filmu vylézá Ládík (Petr Forman) z vody poté, co ho projíždějící motorový člun málem utopil, má v ruce udici. V následujícím záběru, kdy už stojí na schodech z vody, není po udici ani památky, dokonce ani neleží na břehu, kam ji mohl z vody odhodit. (pjotri)
  • Průhledné zastávky MHD, stejné jako ta, na které Jiří Schmitzer čeká na Lenku Vlasákovou před schůzkou v McDonald's, v roce 1993 ještě neexistovaly. Stejně jako odpadkový koš vpravo od této zastávky. (navabaca)
  • Tonda (Jiří Schmitzer) měl v kriminále přezdívku „Francovka“. Nabízí se důvod, že ji pil, stejně jako jiní muklové, cezenou přes cukr. V jeho případě však nešlo o lásku k alkoholu, ale ke skupině The Plastic People Of the Universe, „Francovka“ je totiž jejich píseň a ve filmu také zazní. (sator)

Související novinky

Zemřel herec Josef Somr

Zemřel herec Josef Somr

16.10.2022

Česká kinematografie v neděli přišla o jedno z velkých hereckých jmen, ve věku osmaosmdesáti let totiž odešel známý český filmový a divadelní herec Josef Somr. Mnozí diváci si na něj vzpomenou jako… (více)

Reklama

Reklama