Reklama

Reklama

Na opuštěném místě

(festivalový název)
  • USA In a Lonely Place (více)
Trailer

Obsahy(1)

In a Lonely Place - zoufalý příběh strachu a vlastních pochyb v Hollywoodu. Dixon Steele (Humphrey Bogart), upadající scénarista trpící vyhořením vlastní kreativity, je najat pro adaptaci aktuálního knižního bestselleru. Namísto přečtení knihy požádá šatnářku (Martha Stewart) ze svého oblíbeného klubu o jednoduché převyprávění příběhu. Druhý den ráno je dívka nalezena brutálně zavražděna a Steele je pro policii hlavním podezřelým, nicméně aspirující herečka ze sousedství Laurel Gray (Gloria Grahame) mu poskytne slušné alibi a postupem času mezi ní a Steelem vzniká láskyplný vztah, který je však postupně nahlodáván podivným chováním scénáristy a jeho agresivní povahou, a vznikají pochyby, zda šatnářku skutečně nezabil on. (OG_Swifty)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (70)

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Na tomhle filmu je zajímavá hlavně ta konvence filmu noir obrácená naruby. Namísto femme fatale (a Gloria Graham by se na to tak hodila!) nastupuje homme fatale. Bogart ve své nejvyšinutější roli. Hlášky jsou výživné, ale přesto si odnáším dojem, jako by se ve filmu nic nedělo. Závěr byl očekávaný celou dobu a žádný twist, který by to zvedl z průměru, nepřišel. Filmařina je to docela slušná, scénář má slušnou porci suchých hlášek, Bogart působí trochu utahaně a Grahamová je okouzlující. Lepší průměr. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Nicholas Ray mal pohnutý osud a dosť problematickú povahu. Nečudo, že postavy jeho filmov sú na tom podobne. Bogart sa do role položil, určite nebol iba hercom súkromných detektívov v noirovkách. Film vyznieva nejednoznačne, keď neviete, či hlavnej postave držať palce a veriť jej. Graham je na tom podobne. Ja tento film nepovažujem príliš za noir, viac mi k nemu sedí označenie autorský film výrazného tvorcu. ()

Reklama

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

"I love you, but I'm afraid of you." Tak téhle větě z Grayiných slaďoučkých úst plně rozumím. Taky Bogarta miluju a té jeho postavě bych se teda nechtěl připlést do cesty. In a Lonely Place pochází z roku 1950, který přinesl mimo jiné i dnes již klasické satiry na poměry v americkém showbyznysu Sunset Blvd. a Vše o Evě. A zpočátku se zdá, že by se tento snímek mohl vézt na stejné vlně. Zákulisí Hollywoodu, které neslouží pouze jako laciná kulisa pro zatraktivnění děje, by k tomu přímo svádělo. Ale není tomu tak (byť pár narážek si tvůrci přeci jen neodpustili). Nakonec je to "pouze" skvostná studie jednoho vztahu. Základ tvoří výtečný scénář, který je svou dobu celkem odvážný a znepokojující (a to i dnes). Ovšem nemohlo by to fungovat bez prvotřídních herců a pověstné jiskry mezi nimi. A ta tu je s takovou silou, že se upřímně divím, že z toho v kinosálech nechytal celuloid. Už jen ty jejich vzájemné pohledy při seznámení na policejní stanici... To se dnes už nevidí. Gloria Grahame si vás svým půvabem omotá kolem prstu během několika vteřin a i herecky je více než rovnocenou partnerkou pro jeden z nejlepších výkonů Bogartovy kariéry. Ten je po celou stopáž v roli inteligentního surovce tak mrazivě přesný, že člověka až napadá, zda nakonec nehraje tak trochu sebe sama. Kapitola sama pro sebe je závěrečná desetiminutovka kdy herecké výkony gradují ruku v ruce se scénářem a to až k neodvratitelnému finále. A kvalita tohoto filmu netkví jen v tom závěru. Kdepak, je rovnoměrně rozložena na celou hodinu a půl. ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Zdrcující anti-romantický film s vynikajícím Humphrey Bogartem. V podstatě se jedná o ten nejčernější možný scénář vztahu mezi spisovatelem a jeho osudovou ženou, takže tu nechybí násilí, paranoia, ani gradující napětí (nebo už spíš vypětí?) až do samotného konce, protože pochyby o nevinně hlavního hrdiny se derou ven s každou další minutou. Na Valentýna jako dělané. 10/10 "Why can't he be like other people?" "Like other people - would you have liked him?" ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Skvělý Bogart jako failující hollywoodský pisálek & magnetický cynik/ potížista (Grahame je též výborná), velmi chytrý scénář, napínavý temný melodrama s otazníkem až do vypjatého finále, přičemž divák celkem dlouho vůbec neví, v co že se to příběh vyvine. Lidsky vzato drsný, poutavý a bez chyb. #Noirvember ()

Galerie (47)

Zajímavosti (8)

  • Film byl v roce 2007 zařazen do amerického Národního filmového archivu. (Mol)
  • Vo svojej eseji “Humphrey and Bogey” Loiuse Brooks napísala, že viac ako ktorákoľvek iná rola, ktorú Humphrey Bogart zahral, to bola práve rola Dixon Steela v tomto filme, čo sa najviac podobala na skutočného Bogarta, ktorého poznala. (Scevola)
  • Hoci je vekový rozdiel medzi Gloriou Grahame (Laurel Gray) a Humphreym Bogartom (Dixon Steele) 24 rokov, zaujímavosťou je, že obidvaja zomreli v rovnakom veku, a to 57 rokov. (Scevola)

Reklama

Reklama