Reklama

Reklama

Zjizvená tvář

Trailer
USA, 1983, 170 min (Alternativní 163 min)

Režie:

Brian De Palma

Předloha:

Armitage Trail (kniha)

Scénář:

Oliver Stone, Howard Hawks (původní scénář) (více)

Kamera:

John A. Alonzo

Hrají:

Al Pacino, Steven Bauer, Michelle Pfeiffer, Mary Elizabeth Mastrantonio, Robert Loggia, Miriam Colon, F. Murray Abraham, Paul Shenar, Harris Yulin (více)
(další profese)

Na mrtvolách svých konkurentů chtěl vybudovat americký sen... Klasické drama Howarda Hawkse Zjizvená tvář (1932), inspirované osudem proslulého chicagského gangstera Ala Caponea, se po více než padesáti letech dočkalo nového zpracování. Scenárista Oliver Stone a režisér Brian De Palma ovšem děj posunuli do současnosti, italského zločince nahradili kubánským emigrantem a pašování alkoholu distribucí drog. V létě roku 1980 emigrovalo z kubánského přístavu Mariel se souhlasem Fidela Castra 125 000 lidí. Zhruba pětina z nich měla kriminální záznam, neboť Castro se potřeboval zbavit „nežádoucích" osob. Asi polovina utečenců se usídlila v Miami a jeho okolí. Tato událost tvoří prolog nové verze Zjizvené tváře. Jeden z emigrantů Tony Montana (Al Pacino) se velmi rychle adaptuje v nových podmínkách svobodného světa. Se svým přítelem Mannym (Steven Bauer, jediný rodilý Kubánec mezi hlavními herci) vykonávají příležitostné práce v místním podsvětí a při jedné předávce drog skončí v jejich rukou ukradené peníze, za něž Montana vybuduje vlastní drogové impérium. S mocí a bohatstvím ovšem roste i jeho ego a především paranoia, že jej o jeho výdobytky připraví někdo stejným způsobem, jako to udělal on... Režisér De Palma svůj snímek natočil efektním, rozmáchlým stylem, v němž se opřel o téměř maniakální výkon Ala Pacina. Spíš než u původní Zjizvené tváře hledal inspiraci u Coppolova Kmotra, což je zřejmé už z Pacinova obsazení. Mezi dalšími herci zaujmou tehdy ještě málo známé Michelle Pfeifferová (Montanova žena Elvira) a Mary Elizabeth Mastrantoniová (Montanova sestra Gina). (Česká televize)

(více)

Diskuze

eviljack

eviljack (hodnocení, recenze)

Údajná chyba ve filmu je chyba leda v dabignu, v originále chtějí Tony s Mannym gin :)

b33ro

b33ro (hodnocení, recenze)

vidieť to ako premiéru v kine tak má istých 5 hviezdičiek takto po rokoch ma až tak neoslovil ale stále výborný film,  aspoň viem čím bolo inšpirované gta vice city :D a soundtrack mi bude ešte dlho behať po rozume

Uživatel b33ro smazal svůj příspěvek.

L_O_U_S

L_O_U_S (hodnocení, recenze)

A v soutěži o nejvíc zcenzurované titulky vítězí Zjizvená tvář... :-)

Miuri

Miuri (hodnocení, recenze)

Sonnery

*z jeho nabušeného AK 47 vyšlehl záblesk zeleného světla spolu s kulkou ve tvaru hada a mafiánský Harry padl bezvládně na zem"

Příspěvek byl smazán administrátorem.

RINGOCZ

RINGOCZ (hodnocení, recenze)

Někdy člověk nemůže pochopit, jak ho může takový mistrovský snímek jako Scarface tak dlouho míjet . . . a to jsem velkým fanouškem GTA: Vice City . . . :)

Wade W.

Wade W. (hodnocení, recenze)

Pred par rokmi som videl na youtube par zaujimavych zmazanych scen z filmu napr. jedna 9 minutova scena ako sa Tony Montana bavi s kamosmi  po vylodeni v Miami a taktiez jedna vo vezeni. Bohuzial tie sceny uz na youtube nie su, ale vie mi niekto povedat ci sa nachadzaju na Blu-ray alebo DVD verzii filmu? 

srncek

srncek (hodnocení, recenze)

Herecký koncert Al Pacina..geniálne,prakticky bezchybné...nemám moc rád filmy pod rok 1994,ale toto je skvost..

Sonnery

Sonnery (hodnocení, recenze)

Zeke Tyler: Co vidíš sám na sobě? Já na tobě téměř nic. 

Není to kurva stejně irelevantní otázka?

Kass

Kass (hodnocení, recenze)

Zeke Tyler: asi větší míru toho "téměř" než ty :-)

klokyn

klokyn (hodnocení, recenze)

Scarface je asi môj najobľúbenejší mafiánsky film po Godfatherovi, ale do svojho rebríčku TOP 30. najlepších som ho z objektívneho hľadiska zaradil na 5. miesto (ale aspoň som Tonyho vložil ako titulný obrázok k článku :) Kam by ste ho zaradili vy?

st.ranger

st.ranger (hodnocení, recenze)

Doufám, že bude většina hlasovat pro Scarface. Tento film bych si opravdu rád v kině vychutnal.

tequilla

tequilla (hodnocení, recenze)

Tak konečně se mi podařilo sehnat Scarface Original Soundtrack. Možná jsem blbej, ale zjistil jsem při prvním poslechu, že všechny skladby jsou remixy. Znějí jinak než známe ve filmu. Ale nejsou to jen tak nějaké remixy do dnešních stardardů. Jsou to remixy v osmdesátkovém stylu přímo od Giorgio Morodera a musím říct, že některé remixy jsou fakt povedené (jde přímo poznat, že je to od Morodera). U některých písní jsou silnější basy atd. Ale přesto se chci zeptat, má někdo soundtrack. Věřím, že ano, ale zajímalo by mě jestli vlastní někdo původní edici a jestli znějí přesně jako ve filmu. Rád dal bych dal nějaký odkaz těch remixů jsem do diskuze na poslech abyste si nemysleli, že jen tak kecám, ale problém je to, že na youtube ty remixy od Morodera vůbec nejsou.

Nin

Nin (hodnocení, recenze)

Ano, ve Scarfacovi z 30. letech to byl Fidelův pekař.... :) Chlape, už se dál nesnaž ;)

hroch1999

hroch1999 (hodnocení, recenze)

Sonnery: okate? .. v podstate asi prilis umele, silene, nedoveryhodne..
ze by to bol fidel osobny pekar... nuz, neviem, preco by mal byt fidelovym osobnym pekarom,  mozno nim bol v starom scarfaceovi, neviem, nevidel som, ale rovnako dobre by pre mna mohol byt v tomto filme obycajnym chlapcom z ulice. usetrilo by to polhodinu a bolo by to presne o tom istom.

Sonnery

Sonnery (hodnocení, recenze)

To si mam predstavit pod pojmem "okate"?
Ten začátek význam má... Vysvětluje, kdo Tony je a zároveň vyvrací, že by to byl Fidelův souromý pekař

hroch1999

hroch1999 (hodnocení, recenze)

asi budem za blba, ale co uz. film ma prestal bavit asi po polhodine a nudil ma od tej polhodiny dalsie vyse dve hodiny az do konca. dalsou chybou je, ze som al pacinovej postave vobec neveril (prilis okate, ze ide o film). neviem ci za to moze stupidny (s prepacenim, ale v mnohych smeroch je stupidny, alebo prinajmensom nedopracovany) scenar, alebo al pacinova prilisna snaha. a zeby som s jeho postavou nebodaj sympatizoval? (co robim takmer vzdy, nech je hlavnou postavou ktokolvek) ale kdeze! ani tie tri hviezdicky, co davam by som najradsej nedal.. mimochodom, naco je filmu ten zaciatok, ze je z kuby a keci o kube, fidelovi a komunizme? pomohlo to nejak deju, alebo aspon charakteru postav? ale kdeze!

Příspěvek byl smazán administrátorem.

3bul

3bul (hodnocení, recenze)

mal som tu česť stretnut režisera, ked som bol v USA. zaujimavy chlapik a samozrejme aj film

tequilla

tequilla (hodnocení, recenze)

Tak tohle vůbec není zapotřebí. Podle mě jsou to jenom fámy. Jestli se nepletu, tak v roce 2001 se plánoval sequel s názvem Tonyho syn a bylo by to pod taktovkou hip-hop rapperů. Naštěstí se to zrušilo. Stačí, když už máme alternativní herní sequel.

Sonnery

Sonnery (hodnocení, recenze)

Ty kurvy z Bontonu fakt vystrihly z filmu nekolik minut. Je to možný? To je jako by mi v hospodě sebrali talíř, kde bych měl tři knedle a kus masa, s odůvodněním, že to už stačí, že jsem se nažral dost. Čurani

lu1

lu1 (hodnocení, recenze)

Film jsem chtěla vidět po té, co někdo v komentářích napsal, že je mnohem lepší, než Carlitova cesta, která mi přišla fantastická. U mě osobně ale vítězí Carlitova cesta ať už pokud jde o Al Pacina tak i o celou atmosféru filmu, a to o dvě hvězdy.

Příspěvek byl smazán administrátorem.

Uživatel Copolla smazal svůj příspěvek.

Nin

Nin (hodnocení, recenze)

Koukám, že teqiula s Copollou navždy obsadili tuhle diskuzi :)

Uživatel Copolla smazal svůj příspěvek.

tequilla

tequilla (hodnocení, recenze)

Až si jej zahraješ, tak ti přeji příjemnou zábavu, a zabij ty hajzly co nejvíc.

Uživatel Copolla smazal svůj příspěvek.

tequilla

tequilla (hodnocení, recenze)

Copolla: Tak, grafika je trochu zestárlá, ale to pořád vypadá dobře a hlavně hratelnost. Ano Tony se pomstí všem, kteří ho ve filmu nasrali, takže Tony vlastně zabije všechny hajzly. Dobrý je také obchodování s drogami.

Uživatel Copolla smazal svůj příspěvek.

tequilla

tequilla (hodnocení, recenze)

Měl bys sis zahrát fakt dobrej sequel. Pro všechny Scarface fanoušky povinnost. Ta hra ihned navazuje konec filmu a udělali to tak, že Tony Montana nezemře. Tony to nandá všem jak bratrům Diazových, tak i Sosovi.

Uživatel Copolla smazal svůj příspěvek.

Související novinky

Zemřel herec Mark Margolis

Zemřel herec Mark Margolis

04.08.2023

Ve věku třiaosmdesáti let zemřel ve čtvrtek v nemocnici Mount Sinai v New York City po krátké nemoci americký herec Mark Margolis, mnoha divákům známý především jako zlověstný don Hector Salamanca ze… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

29.12.2022

Opět se nám blíží konec roku, ale ještě před tím, než se všichni ČSFĎáci rozutečou do víru silvestrovských oslav, máme tu tradiční ohlédnutí za nejlepšími filmy a seriály roku podle nejoblíbenějších… (více)

Remake Zjizvené tváře našel režiséra

Remake Zjizvené tváře našel režiséra

15.05.2020

O remake Zjizvené tváře se v průběhu let snažilo několik tvůrců, těmi posledními jsou zatím scenáristé a režiséři bratři Coenovi. Ti teď napsali nový scénář, jehož děj by se měl odehrávat v dnešním… (více)

De Palma se vrací za kameru

De Palma se vrací za kameru

04.05.2017

Brian De Palma byl od 70. do 90. let filmařskou extratřídou, jíž vděčíme za Zjizvenou tvář, Neúplatné nebo Carlitovu cestu. Po Mission: Impossible ale začal trochu strádat a přišel o diváckou… (více)

Reklama

Reklama