Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Radost a žal – jeden bez druhého neznamenají v životě lidském nic. Tímto poznáním musí projít mladičká princezna z království Radosti (V. Žilková). Šťastná a bezstarostná je až do dne, kdy ji Pták Žal (J. Kemr) unese z bezpečí a klidu domova. Bloudí sama po světě. Kam přijde, tam přináší zmar. Pták Žal vždy její práci zmaří. Nakonec najde práci u krejčího (L. Mrkvička), když ale propálí princův oděv, je pozvána na zámek. Princ (P. Svoboda) se do princezny zamiluje a ožení se s ní. Pták Žal se ale nevzdává a ukradne mladé královně novorozeně a nabídne ji, že jej vrátí domů za podmínky, že si nechá všechny strasti a žaly, které prožila. A princezna samozřejmě volí dobře, protože není radosti bez žalu… (Česká televize)

(více)

Recenze (34)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Jestli jsem se jako malý u nějaké pohádky bál, byla to tahle. Přesněji řečeno spíš nepříjemný pocit, vyděšení z toho, co všechno může člověka potkat, aby poznal, co je to skutečná ztráta. Z Josefa Kemra šla opravdu místy hrůza. Tohle je případ, kdy jsem si opravdu přál, aby už ta noční můra skončila. Konec je myšlenkově mnohem výše, než by se od studiové pohádky dalo očekávat. V tom je jeho krása. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Spíš než klasická pohádka je Pták Žal baladou s nanejvýš pochmurnou atmosférou, ale šťastným koncem. Je to mravoučný příběh o potrestané lehkomyslnosti. Zajímavá je postava Josefa Kemra, který stvárňuje právě tu temnou stránku příběhu. Nevhodné pro malé děti. Celkový dojem: 60 %. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Velmi působivá a tísnivá pohádka. Pravda, jako dítě jsem některé věci viděla trochu jinak než dnes na stará kolena, mému dětskému já připadal pochmurný už havran, mé dospělé já vidělo ubohého ptáka zavřeného do trapně malé klece. Při samotném začátku jsem ještě myla nádobí, takže jsem pak úvodní scénu musela vracet: Jsem Žal (co že sekal? a pijan pianinem.) Čím jsem starší, tím víc mi vadí radost a štěstí vyjadřované tanečkem spočívajícím hlavně v mávání rukama, chichotáním a prozpěvováním stupidních popěvků (čímž nechci říct, že by měli zpívat třeba hymnu), radost se obejde i bez doprovodných ruchů. Tahle pohádka potvrzuje to, co ví každé malé dítě - uklízení je smutek, proto je nejlepší se mu vyhnout. S přibývajícím věkem také v pohádkách čím dál tím hůř nesu oblíbený manévr, jak se někomu dostat pod kůži, vybrakovat kolébku. V druhém plánu je cílem pohádek ukázat dětem, jak jsou pro rodiče důležité (děti z Klokánku, u Ptáka Žala od obrazovek, prosím). Tím se už ale dává nezasloužená a nevyprovokovaná lekce do života i tomu dítěti. Přitom ve Zlatém kapradí se obejdou bez citového vydírání. Přes ty dospělé výhrady je takhle pohádka i se svým nuceným chichotáním nadprůměrná. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Smích? Přejde. Jen co se vždy optimisticky naladěná a veselá princezna z království Radosti seznámí s černým havranem jménem Žal, který ji unese. Hned pozná odvrácenou stránku života plnou strastí a starostí, když se v roztrhaných hadrech bude potulovat světem, bude podrobena nepříjemným životním zkouškám a za princeznu ji nikdo nebude považovat. Pohádka pro odrostlejší diváky, malé děti ji pro myšlenkovou složitost nepochopí a hlavně nekonečný příval depresivních scén je bude děsit. Pohádka je to totiž temnějšího charakteru. A za své vypovídá i brilantní ztvárnění ptáka Žala v lidské podobě nepřekonatelným Josefem Kemrem. Nebylo by fér, kdybych nezmínil i velmi dobře hrající Veroniku Žilkovou. Originální námět a scénář se značně vymyká běžné tvorbě televizních pohádek a jedná se o zajímavý počin zkušené režisérky pohádek Věry Jordánové. Temnější pohádku s hororovými prvky, než je tahle, už nenatočila. Poučení na závěr si tvůrci přece jen neodpustili, i když se nabízely jiné varianty. Srát na Radost, beru Žal. Bez něho není radosti, to praví tahle pohádka. 70% ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Ve srovnání s dnešními pohádkami má příběh srozumitelné poslání. Ovšem na malém prostoru (nejen studiovém, ale i časovém) působí pohádka kostrbatě, místy stylizovaně. Žalovy repliky v podání Josefa Kemra ale jednoznačně upoutají pozornost. ()

PKD 

všechny recenze uživatele

Tohle mě,jako malého špunta,neskutečně deptalo a tak trochu děsilo. Co také chcete od spojení hudby Vadima Petrova a Josefa Kemra?:) ()

topi 

všechny recenze uživatele

V dětství jsem pohádku hodně žral, temná stránka a pařáty ptáka Žala mě vždycky fascinovaly. Nyní už se působivost mírně vytratila, avšak Josef Kemr jako Žal zůstal stále bezkonkurenční. ()

Stanley 

všechny recenze uživatele

Poněkud chmurná a depresivní pohádka, jejímuž příběhu však nechybí určitá přínosná hodnota, kterou by však sotva uměli docenit malé děti. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Hodně těžká pohádka, určena spíše dospělým. Dítě nemá šanci se prokousat přes temnou tématiku a těžké dialogy Žalu a Radosti. Kulisovka rozhodně ne na poklidné poobědové odpoledne. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Tahle pohadka patri k dalsim temnejsim zazitkum socialistickych deti. Kemr jako Zal presny, krasna Maciuchova jako Radost. A mlada Zila byla taky hezka, takze ok. Dobre obsazena studiova pohadka s ponaucenim. ()

Mantis 

všechny recenze uživatele

Ještě teď mám dětskou hrůzu v očích. Studiová pohádka za **, Josef Kemer *****, a tak to vychází na slabší ****. ()

bloodcountes 

všechny recenze uživatele

měla jsem pocit, že kdysivá jsem viděla úplně jinou pohádku. Tehdy mi připadala ..wow. Dnes jsem to wow nenašla. Je to prostě taková iniciační záležitost, psychlfilozofie podaná tak nějak podivně. Princezna se prostě jen tam rozhodně, že chce poznat žal, no což rozcapný zmetci si kolikrát přejou vlastní zkázu, ale přeci jenom tohle není úplně standardní situace. A to, že někoho sepsou a vyhodí, protože zdevastoval cimru, to má být žal? Člověku přijde na mysl mnoho situscí, kde je žal na místě, ale šikana ve službě to není. Teprve ztráta dítěte je skutečně silná sizuace, ale zase: je to ztvárněné tak nějak podivně. Prostě dneska už mi to jako výpověď o žalu přišlo slabé, amatérské a blbě zahrané. Až na Kemra. ()

Blueeyes 

všechny recenze uživatele

Brrr, u této pohádky jsem asi jako devítiletá holka dostala psotník, že se strašně bojím ptáka Žala a dodnes mám z toho husí kůži. Hlas pana Kemra jak říká:"Já jsem pták Žal...." se mi vybavuje zcela autenticky a to jsem tenhle film už pak nikdy neviděla a doufám, že už nikdy neuvidím :-) ()

Reklama

Reklama