Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nadporučík Vašátko (R. Lukavský) tráví vánoční dovolenou v horské chatě, kde se sešla různorodá společnost. Je tu malíř Horác (J. Kemr) a dva manželské páry, záletný režisér Skorkovský (J. Somr) s mladou, v pořadí již druhou manželkou (H. Čočková), a jeho nový objev, nepříliš chytrá Jájinka (J. Kotrbová) s manželem (I. Vyskočil). V tomto komorním prostředí dojde k vraždě a posléze i k jejímu neobvyklému rozuzlení… (Česká televize)

(více)

Recenze (39)

honajz 

všechny recenze uživatele

Rád jsem se podíval na kvalitní herecké výkony z doby, kdy herci uměli hrát a mluvit (tedy, s výjimkou Helgy Čočkové, ta mi přišla vždy jen taková uječená a všude hraje na stejné brdo jakousi mimózní hysterku - tady, v Nemocnici na kraji města, v Zemanovi...). Potěšily mě ty tři čtyři exteriéry skutečně z hor, interiér se podle mne točil ve studiu. Příběh je vlastně prostinký a hodně slabý na 75 minut TV filmu, a tu atmosféru Vánoc strávených v horách a určitou rezignaci nadporučíka, že si zase neužije dovolenou z toho fakt necítím. A měl bych. Když vzpomenu Hotel U mrtvého alpinisty, který není žádným veledílem, tam ta tísnivá atmosféra hor z toho přímo čišela. O Vlčí boudě nemluvě. Myslím, že i televizní technikou to šlo zvládnout. Zajímavé mi vlastně přišly jen dialogy o užitečnosti/neužitečnosti televize, a jestli by se na ni děti měly dívat. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Zločin z nutnosti. I tak by se dal charakterizovat tento neočekávaný zimní případ nadporučíka Vašátka, slavného protagonisty detektivních novel Hany Proškové. Televizní adaptace v režii Hynka Bočana si dodnes udržela přiměřenou dávku napětí, také zásluhou vynikajících herců – Radovana Lukavského, Josefa Kemra, Josefa Somra, Jany Hlaváčové a Jaroslava Moučky. ()

Reklama

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Jako první jsem viděl novější verzi tohoto příběhu Případ pro lyžaře. Tam dost lidí říkalo, že tento starší kousek je mnohem lepší. No já vám tedy nevím. Možná se zde objevuje více známějších hereckých jmen, ale jinak Prachař toho despotického otce a pěknou svini v jedné osobě zahrál mnohem lépe než Somr – Stejně tak i Preiss mi byl víc sympatický jak zde Lukavský. To zas tady se mi více líbila Jana Hlaváčová (první žena) a Kemr coby malíř Horác. No tak já nevím, ale spíš to vidím mezi oběma verzemi naprosto nerozhodně… ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Dokonce máme i morfium, kdyby si nějaký narkoman přál." Tak lékarnička horské chaty je evidentně připravená na vše, černobílej vítr snaživě fouká a detektiv na dovolené prostě musí s nějakou tou vraždou počítat. A já jsem napětím ani nedýchal. Tedy přesněji já jsem chtěl napětím ani nedýchat. Jenže ono se to napětí nějak nedostavovalo, morous Vašátko na cenu sympaťáka roku příliš neaspiroval a tak zůstal jen ten černobílej vítr. Ten byl fakt takovej pěkně atmosferickej. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Zajímavé je srovnání tohoto filmu s Preissovým Případ pro lyžaře. Podstata filmu je totiž naprosto stejná dokonce i v maličkostech jako třeba tatranka. Josef Somr si střihl přísného tatíka, který snad až terorizuje svého kluka a před všemi přítomnými na horské chatě jej ponižuje. Kluka se nejčastěji zastává Josef Kemr v roli malíře Horáce. A jednoho dne vyjde rána z revolveru a neoblíbený muž je mrtev. Nadporučík Vašátko zde tráví svou dovolenou, takže je na něm, jak vraždu vyřeší. Příjemná krimi jednohubka s tradičně výbornými herci. Druhý film ze série krimi filmů s kapitánem Vašátkem. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (3)

  • Točilo se na Sokolích boudách v Malé Úpě v Krkonoších. (sator)

Reklama

Reklama