Reklama

Reklama

Duchovo nájomné

(TV film)

Obsahy(1)

Tajomný osud kapitána Diamonda a jeho dcéry zaujal kedysi veľkého znalca ľudských duší amerického spisovateľa Henryho Jamesa. Rozprá- vačom tohto emotívneho príbehu je mladý muž, ktorý sa pripravuje na univerzite na povolanie kňaza. No tohto študenta zaujíma viac ako teologické traktáty živý svet okolo neho a predovšetkým skrytá dráma ľudského života. O svoj vnútorný pokoj príde počas jednej prechádzky vidieckou krajinou v okolí univerzity, pri ktorej natrafí na ponurý dom so zavretými okenicami. Mladík cíti, že tento záhadný objekt ho čímsi neodolateľne priťahuje, akoby pred ním skrýval tajomstvo. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (6)

honajz2 

všechny recenze uživatele

HOROROVÝ VÝBĚR, ZEMĚ Č.27 - SLOVENSKO - Není to sice dokonalé (třeba závěr mi přišel krapet nijaký), ale na televizní film to má skvělou atmosféru, dobrý tajemný příběh, solidní herecké výkony (včetně Turzonovové) a chytře využitou stopáž. Navíc to i zdárné graduje a míst, která by mi přišla byť jen maličko delší než by mohla být, zde bylo minimum. Povídku sice neznám, jen jsem slyšel, že má mít jiný a výraznější konec, ale bez možnosti přímého porovnání mi to přijde jako povedená adaptace, která i na televizní formát vypadá líp, než spousta jiných podobných televizních filmů; byť ano, televizně to vypadá pořád dost. Takže za mě určitě spokojenost, až překvapivá, jelikož jsem se bál unylého průměru až podprůměru a ten se naštěstí nedostavil. Slabé 4* ()

retroslovak 

všechny recenze uživatele

Duchovno a tajomno bolo cítiť z tohoto zaujímavého, pozoruhodného televízneho spracovania poviedky Henryho Jamesa. Musím povedať, že poviedka bola kvalitne napísaná a teda bolo sa od čoho odraziť. Tvorcovia túto možnosť využili a výsledkom je fascinujúci televízny film. Hercov obsadili tiež vhodne, Dančiak sa mi tam najviac hodil. Stojí za to zhliadnuť to a ponoriť sa hlboko do deja. ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele

Duchařské příběhy byly na konci 19. století ve Velké Británii (Henry James je sice Američan, ale přestěhoval se do Londýna a nechal si zařídit britské občanství) velmi populární a psali je dokonce i teologové a faráři (např. Robert Hugh Benson). Vůbec jsem netušil, že tuhle povídku adaptovali ve slovenské televizi. Docela by mě zajímalo, jestli třeba nevznikla i adaptace skvělé povídky Sir Edmund Orme, která na tuto tak trochu navazuje. Je nutno brát v potaz, že adaptace vznikla v televizních podmínkách, proto má žel své nedostatky - rozmělňování děje zbytečnými odbočkami, občas vázne temporytmus, některé kulisy jsou až moc okaté (včetně hřbitova nebo tenkých vstupních dveří panského sídla), ale jinak to souzní s tím, jak si povídku pamatuju, a docela věrně se to drží předlohy, dokonce i některé reálie jsou hodně podobné popisu v knize. Mladý Hajdu to odehrál se ctí, ale tento TV film si pro sebe jednoznačně krade Stano Dančiak, kterému toho vojáka věřím dokonale. Trochu mi jen vadilo, že celé tajemství se v povídce odkrývá postupně (jak píšu i v recenzi k povídce na Databázi knih), a tady prostě stačí zajít za jednou paní a ona studentovi vše poví. Ale celkově, v rámci podmínek, jde o velmi povedenou adaptaci. ----- Moje recenze povídky z Databáze knih: "Velmi dobrá povídka, postupně rozvíjená, postupně odkrývající tajemství (jak se v samotné knize píše, jako okvětní plátek po plátku), a i když člověka vyústění napadne, přece jen autor pracuje dovedně se čtenářovou fantazií a balancováním na hraně duchařiny a reality. Příběh je o tom, jak mladík, který studuje teologii, chodí na procházky po okolí a objeví opuštěný, tajemný dům. Dovnitř se nedostane, ale jednoho dne zde uvidí zvláštně se chovajícího staříka..." ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Strašidelné povídky Henryho Jamese sice nepatří mezi jeho hlavní díla, ale i tyto drobné texty bývají hodnoceny nebývale kladně. Tento slovenský přepis povídky Nájemné od ducha (1876) patří mezi ta vzácná dílka 90. let, která mají žánrový přesah a dokáží vzbudit pocity děsu i dnes. Generační střídání sice přivedlo do televize zase jiné tváře, ale stálice typu Turzonovové měly i v této době mnoho co nabídnout. Vedle ní pak nebyla špatná ani Timková nebo Hajdu. ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama