Reklama

Reklama

Epizody(3)

Historie studené války v americké minisérii. Román Roberta Littella The Company (2002) se brzy po svém vydání (do češtiny zatím přeložen nebyl) stal bestsellerem a sklidil i řadu velmi pochvalných recenzí. Autor v něm líčí osudy skutečných i fiktivních postav v letech 1950–1995, tedy v době, kterou označujeme slovy „studená válka". O pět let později byl román zpracován do podoby třídílné minisérie, která dostala český název V síti CIA. Vypravěčem příběhu je Jack McCauliffe (Chris O'Donnell), naverbovaný do Ústřední zpravodajské služby jako student (i s několika spolužáky) a pomalu stoupající v průběhu let až na pozici zkušeného agenta. Stává se svědkem historických událostí, od špionážních hrátek v rozděleném Berlíně, přes lidové povstání v Budapešti a nezdařené vylodění v Zátoce sviní na Kubě až po kolaps sovětského impéria. Celým dílem se jako červená nit táhne vděčný motiv dlouho bezvýsledného pátrání po sovětském krtkovi ve vedení CIA, jež je soubojem dvou mužů, kteří se nikdy nesetkají tváří v tvář – Jackova šéfa Harveyho Torritiho, přezdívaného Čaroděj (Alfred Molina), a plukovníka KGB Žilova, známého pod přízviskem Starik (Ulrich Thomsen). Objevuje se tu i řada skutečných postav – vedle politických špiček na obou stranách barikády např. šéf oddělení kontrašpionáže CIA James Angleton (Michael Keaton ve vynikající herecké kreaci), proslulý britský špion Kim Philby, ředitel CIA Allen Dulles či mafiánský boss Sam Giancana. Minisérie V síti CIA figurovala prominentně při výročních oceněních, mj. získala Emmy za hudební doprovod (skladatel Jeff Beal) a pět dalších nominací (včetně režie), a navíc nominaci na Zlatý glóbus v kategorii televizních filmů a minisérií. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (83)

klerik 

všechny recenze uživatele

Veľmi zaujímavý miniseriál. Nemá ani tak výnimočný príbeh ako skôr zaujímavé prostredie a výborné vystihnutie dobovej atmosféry. Na rozdiel od KUAZY CIA film síce nemá takú mrazivosť ale chémia medzi postavami je zvládnutá výborne, rovnako ako skratkovité zobrazenie dôležitých momentov Studenej vojny... ()

Yardak 

všechny recenze uživatele

Tento "studený" mini-seriál mě opravdu dostal. Jak svým námětem, provedením, hereckým obsazením, tak i režií. Herci hrají bravurně, to se jim musí nechat - hlavně trio O´Donnell, Molina a Keaton. Skvělé špionážní potyčky CIA versus KGB. A hlavně je velmi poutavý příběh, který začíná v Berlíně, pak se přesune do Maďarska, na Kubu a na konec skončí v Rusku. Být špión je těžká věc.....5 hvězd. ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

První část trilogie odehrávající se v Berlíně rozděleném železnou oponou nastavila laťku docela vysoko. Měl jsem pocit, že jde o minisérii s chytrým příběhem, výborným obsazením, napínavými akčními scénami a velkým rozpočtem, která má tudíž všechny předpoklady pro vysoké hodnocení. Druhá část ale přinesla určité vystřízlivění a při sledování třetí se dostavily nemalé rozpaky, protože dle rozuzlení několik desítek let trvající špionážní hry mají tvůrci o světě špionáže podobnou představu, jakou měl Hurvínek o válce. Historie zná jen dva případy průniku sovětského krtka do CIA. Scénárista si pohrává s myšlenkou třetí nejzáludnější a nejrafinovanější infiltrace, jakéhosi amerického Kima Philbyho (ten má ostatně v příběhu taky svou roli). Samozřejmě, známe jen příběhy odhalených špiónů a nelze vyloučit, že byli tací, kteří unikli pozornosti a v klidu dožili, jenže vyústění zápletky, s jakou tvůrci přichází, je spíš úsměvné. Miniseriál nepředstavuje protipól majstrštykům typu Jeden musí z kola ven (ten tvoří spíš popkornovky typu bondovek nebo Mission Impossible), je spíš důkazem toho, že nestačí jen slibné rozehrání, je nutné zvládnout i koncovku. Za sebe bych podotkl: jeden z největších debaklů CIA - neúspěšné vylodění kontras v Zátoce sviní - nebyl určitě způsobený únikem informací, ale naprosto mylným odhadem nálad kubánského obyvatelstva a selháním analýzy o poměrech a možnostech kubánského režimu. Celkový dojem: 60 %. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Velmi kvalitní miniseriál u prostředí špionáže za Studené války. Velmi dobře obsazené postavy, v kterých excelují snad všichni a příběh prolínající se desetiletími, aby v závěru velmi potěšil svou promyšleností. Mikael Salomon opět potěšil jako nejlepší současný režisér pro televizi (seriály a miniserály jsou jeho velmi dobrá parketa) a The Company by mohla být jeho ukázková perlička. Přesto nedávám 5*, protože mi všechny tři díly nepřišli stejně vyrovnané, především co do příběhu a dusné atmosféry a to je velká škoda. V tomto excelují pouze první a poslední díl. Přesto velký potlesk a brzy možná přijde i chuť, na druhé shlédnutí. Jeden z mála miniseriálů, který si to určitě zaslouží. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

"Jak víš, že jsem šílená?" řekla Alice. "Musíš být," řekl kocour, "jinak bys sem nepřišla." Fantastická mini série. Opět musím poděkovat Hal_Moorovi, díky němuž jsem se k tomuto seriálu dostal. Ale zpátky k seriálu. Hodně dobře natočený, napínavý příběh o agentech za studené války. Všichni zúčastněni zde hrají přímo famózně a ta atmosféra!! Máte pocit, jako byste tam byl s nimi. I když to má pouhé 3 díly (každý má 1 a půl hodiny) stejně se nebudete nudit a budete nuceni přemýšlet. Kdo jsou ti dobří? Kdo jsou zlí? Je všechno tak, jak to vypadá? Na tyhle a další otázky se nám pokusí dát odpověď právě The Company. Jinak co se týče herců, nemám výtek. O´Donnell zde předvádí znamenitý výkon a nebojím se říct, že hlavně na něm stojí celý seriál. Pokud si k tomu připočítáte taková esa, jakými nepochybně jsou Alfred Molina či Michael Keaton, vyjde vám zřejmě nejlepší mini série, která kdy vznikla. Rád se na ni znovu podívám. ()

Galerie (42)

Související novinky

Zlaté glóby vyhlášeny, ale nepředány

Zlaté glóby vyhlášeny, ale nepředány

14.01.2008

Jak již bylo řečeno, oficiální ceremoniál předávání Zlatých glóbů byl zrušen poté, co se ho rozhodli bojkovat i samotní herci, aby tak podpořili již několik týdnů se táhnoucí protestní stávku… (více)

Reklama

Reklama