Reklama

Reklama

Univerzitní profesor Bob Kearns žije v kolébce automobilového průmyslu Detroitu s manželkou a šesti dětmi. Má na kontě několik malých patentů a baví ho vymýšlet novátorské věci. Jednoho dne ho napadne, že stěrače na oknech vozidel, když jen mrholí, by mohly stírat déšť v přerušovaných krátkých časových intervalech. Přítel Gil a jeho bratr mu poskytnou finance na vývoj a nechají nápad patentovat. Kearns později představí svůj vynález mamutí firmě Ford, jejíž vývojové oddělení zatím tento problém řeší bez úspěchu. Na první pohled je patrné, že mají o nápad zájem. Za několik týdnů však přichází Gil se špatnou zprávou, Ford prý už o stěrače zájem nemá. To je pro Kearnse šok a zároveň se obává, že automobilka jeho vynález okopírovala. Na setkání prodejců Bob uvidí nový model Mustangu, jehož hlavním vylepšením a prodejním trhákem jsou nové stěrače s přerušovaným pohybem. Bob si to nenechá líbit a pustí se do boje se špinavými praktikami obří automobilky. Neváhá zažalovat Ford za porušení patentu a odstartovat dlouholetý soudní proces s nejistým výsledkem. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (116)

blackJag 

všechny recenze uživatele

Boj o uznání patentu na cyklovač stěračů, to zní vzrušivě jako četba etikety na zavařovačce od okurek, a přesto, má to cosi do sebe. Příběh podle skutečných událostí má velmi civilní pojetí, se ždímáním emocí to nepřehání a stejně tak přistupuje k soudním tahanicím, které mohly z "pouhého" zadostiučinění vypěstovat úplný triumf vůle, leč nestalo se. Skutečný Robert Kearns to ale prý takto chtěl, aby to bylo co nejreálnější a to se myslím povedlo. 75% ()

F.man 

všechny recenze uživatele

Je "fajn" mít své zásady, je "fajn" bojovat za pravdu a je každopádně "fajn" nenechat se vykořisťovat nadnárodní korporací. Je taky docela "fajn" koukat na Flash of Genius. On je to totiž vážně "fajn" precizní snímek, který k případu Bob Kearns versus Ford přistupuje věrností historického přepisu. Možná proto už ale není tak "fajn" fakt, že vším tím precizním realismem se vytratilo nějaké "filmové" (ne příběhové) pojítko. Jasně, dívá se na to dobře, ale k vyššímu hodnocení to chtělo něco více, než jen natočení biografického snímku. Každopádně film stojící za zhlédnutí... Vážně "fajn". ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Nápad za milión je filmom výborného Grega Kinneara. Natočený je bohužial maximálne konvenčne, presne tak, ako od skutočného príbehu zo života čakáte. Lenže tento príbeh je veľmi zaujímavý a možno vo vás trochu pohne svedomie, keď si budete kupovať nové auto a najviac sa vám bude páčiť nejaká fordka. Ale kľudne do toho, pretože ten patent, ktorý Kearn vymyslel perfektne funguje a možno má z toho aj nejakú províziu. Film sa zaoberá právom jednotlivca na elementárnu spravodlivosť v spoločnosti (nie len americkej, ale v každej krajine sveta), kde sa všetko rieši šekom a taktiež otvára tému, či aj na tomto štýle riešenia problémov predsa len niečo nie je a či to všetko za tie nervy stojí. Vo filme samozrejme áno, v skutočnosti prežíval Kearn asi dosť husté peklo a film vo vás skôr nechá pocit, aby ste si tie prachy včas zobrali. Nie každý musí mať nutne takéto šťastie, ktoré je tiež vzhľadom na niekoľkoročné súdne ťahanice trochu otázne. 70%. ()

Garson 

všechny recenze uživatele

Inženýr Bob(Greg Kinnear) při jízdě autem za deště dostane nápad na intervalový stěrač,který zrealizuje ve své garáži.Svůj nápad nabídne automobilce Ford a už si začne plánovat jak bude vyrábět tisíce těchto stěračů,ale bohužel jeho plány se rozpadnou hned po tom co půjčí svůj prototyp automobilce a ta začne s výrobou a instalací do aut sama.Bob se cítí ukřivděný a okradený a tak vyhlásí automobilce Ford soudní válku.Díky tomuto kroku se mu rozpadne jeho manželství a ztratí všechno co do teď měl.Právník z Fordu mu několikrát nabídne mimosoudní vyrovnání,ale Bob pokaždé odmítne.Před vynesením rozsudku mu společnost Ford nabídne mimosoudně 30 miliónů dolarů,ale opět bezúspěšně.Na Bobově místě bych to také odmítnul,protože vždycky jde jen o cíl a vabank je často jediná možnost v důležitých životních situacích.Nakonec soudní spor Bob vyhraje a je mu přiznáno odškodnění 10 miliónů dolarů,ale ta spravedlnost které se dočkal ho potěšila nejvíc.Film mi připomněl případ malíře Vovkaniče,kterému soud před měsícem zamítl žalobu na automobilku Škoda Auto.Také udělal tu chybu,že své návrhy automobilů půjčil designérům ze Škodovky a oni podle nich začali vyrábět automobily KODIAQ a KAROQ.Jasně,že pár věcí si vývojáři upravili po svém,aby to v případě soudního sporu nevypadalo jako kopie návrhu a malíř Vovkanič u soudu ostrouhal.Jak málo stačí něco cenného nechtěně darovat a nemít z toho vůbec nic užitečného,jen problémy?Stačí fakt málo. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Kde je vôla, vnútorná sila, trpezlivosť a túžba po spravodlivosti, tam sa dá popasovať aj s priemyselným gigantom. Ďalší krásny filmový príklad toho, že aj na pohľad malý človiečik môže poraziť veľkého Goliáša. Celý čas som obdivoval tú buldočiu zaťatosť a vieru, že nakoniec predsa len pravda zvíťazí. Pekný film. 80/100 ()

Galerie (25)

Zajímavosti (9)

  • V čase 0:11:00, když je rodina v restauraci, tak se v záběru ulice objeví i moderní auta, která v době, kdy se odehrává film, ještě neexistovala. (LOOOL)
  • Pro zachování autenticityi byla při filmování využívána i originální soudní dokumentace, rodinné fotografie a domácí video. (PATTXA)
  • Marc Abraham požádal Grega Kinneara, aby kvůli roli Roberta Kearnse přibral 10kg. (D3VIL)

Reklama

Reklama