Arch of Triumph

Drama / Romantický

USA, 1948, 115 min

Lewis Milestone

Rozpočet $5miliónovTržby USA $1,400,000Tržby Celosvetovo $-(15.5.2009)

Skvělý přepis Remarqueova románu s vynikajícími výkony Charlese Boyera a Ingrid Bergmanové. Srovnávala jsem s pozdějším televizním remakem (s A. Hopkinsem a L.-A. Downovou) a filmová verze jednoznačně vede o dvě koňské délky. Ačkoli by příběh sváděl k melodramatičnosti (jak se mj. stalo právě u televizního pojetí), je zachycen s neobyčejnou neokázalostí, o to však psychologicky věrohodněji a působivěji. Nabízí se i porovnání s jinou slavnou "válečnou romantikou" - Casablancou. Ani za ní Vítězný oblouk nepokulhává, ba dle mého názoru ji právě svou střízlivostí a absencí happyendu předčí, Bergmanová zde pak navíc dostala ještě větší možnost dokázat, jak úžasná je herečka. Nemluvě o Boyerovi, který se pro mě stal ideálním představitelem Ravica.(13.12.2011)

Pomalá dráma o utečencovi Boyerovi, ktorý sa zaľúbi do Bergmanovej vo Francúzsku počas II. Svetovej vojny, je natočená podľa románu Ericha Maria Remarque. Archiválne bol film obnovený v dĺžke 131 min. Film sa dočkal aj televízneho remaku.(11.10.2011)